Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

admete 07:14, 20 lip 2015

Mathildis napisał(a)

Jakie śliczne zdjęcia, że też ja takich nie potrafię zrobić

No nie żartuje sobie Aniu!!!!!

a wiewióra?????????/ i jej sesje zdjęciowe????
i zdjęcia wszelkiego dziwnego "robactwa" leśnego ? hahahhahahah - moje chłopaki by zazdrościły bo to fani owadów
admete 07:45, 20 lip 2015

Miałam przeeeeeeeeeeeeecudowny weekend z wspaniałymi osobami
Takie spotkania są zawsze magiczne, dające dużo wrażeń i osobistych i ogrodowych

Co bardzo ważne dla mnie - mam plan działania/zmian na cały ogród
Czeka mnie baaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo pracy - ale to akurat mnie cieszy , trochę roślinek przybędzie, ale raczej będzie to długoplanowe działanie - czyli kupowanie kilku sztuk i mnożenie/dzielenie, przesadzanie tych pojedynczych sztuk które mam i dzielenie tego co już mam.

Moja kolista bylinowa zostanie trochę ujarzmiona, zmniejszę chaos panujący na niej który mnie do tej pory denerwował a nie wiedziałam jak to ugryźć

I chyba najważniejsze !!! wiem co robić z rabatą pod lasem tzw "cyckami"
moje kombinowanie i wrodzona chęć do upychania jak największej ilości roślin została wreszcie ujarzmiona - za co dziękuję mojej bratniej duszy - i wreszcie wiem co mam robić - roboty huk!!!!!, ale małymi kroczkami będzie cudnie.
Tylko niech rośliny współpracują i sie ukorzeniają na tej najbardziej wilgotnej rabacie

Luki 08:39, 20 lip 2015

Bardzo intrygujący ten ostatni post to jestem ciekawy jakie zmiany się szykują i coś mi się wydaję, że każdy chciałby mieć takich gości
admete 06:15, 21 lip 2015

Luki napisał(a)
Bardzo intrygujący ten ostatni post to jestem ciekawy jakie zmiany się szykują

Co nieco zdradzę , a resztę będę pokazywać po zmianach bo to długoterminowe działanie , wczoraj zaczęłam pierwsze przenosiny, ale w praktyce to bardziej czasochłonne niż myślałam

i coś mi się wydaję, że każdy chciałby mieć takich gości

oj tak , było cudownie i zawsze czuje się wielki niedosyt
admete 06:19, 21 lip 2015

Zmiany o których pisałam miałam wprowadzać na jesieni, kiedy najlepiej przesadzać rosliny, a nie w okresie kiedy zbliżają sie kolejne wielkie upały, ale miałam do posadzenia nowiutkie śliczniutkie przetaczniki które będą pierwszą zmiana na niebieskiej kolistej , żeby je posadzić część bylin musiałam przenieść i zabawy było od groma .
Zastanawiam się czy ruszać teraz hortensje, bo nie dokończyłam sadzenia a psują mi szyk nowych nasadzeń

Wczorajsze poczynania wyjątkowo sfotografowałam, żeby uwiecznić sobie i pokazać Wam ile mnie czeka latania z widłami i łopatą hahahahhahahaha
admete 06:26, 21 lip 2015

Pierwsza myślałam mini rewolucja to zrobienie rabaty z samych pierwiosnków.
Przez parę chwil myślałam że fajnie by było wykroić kawałeczek rabaty i dac je w jedno miejsce - ta masa pierwiosnków które mam kwitnąca w jednym miejscu - moim zdaniem czad , ale perspektywa takiej rabaty po ich przekwitnięciu nie a ciekawa , gąszcz liści bez kwiatków?.........w sobotę wpadłyśmy na pomysł żeby je posadzić pod borówkami i aronią.
Zawsze plewię to miejsce jako ostatnie, chwastów pełno, cały rok, a gdy posadzę pierwiosnki które zarosną to miejsce dokładnie - powinno być o niebo lepiej, plus na wiosnę kiedy krzewy mają mało listków będą miały pierwiosnkowy dywan .
Wczoraj przesadziłam kilka i już wiem że mi się tam wszystkie nie zmieszczą hahahahahahahah

admete 06:30, 21 lip 2015

Przetaczniki będą z turzycą frosted curl - w zeszłym roku kupiłam dwie, podzieliłam każdą na dwie, wczoraj z jednej sadzonki zrobiłam z 15 nowych a zrobie jeszcze z 8 - szok , wsadziłam małe sadzoneczki a wiem że za rok będa wyglądac jak ich matka

admete 06:35, 21 lip 2015

Pod młotek poszła ta rabata

Mam tu 5 limelight - które wsadzę z tyłu w jednym rzedzie, czyli 3 do przesadzenia, wszystkie floksy idą koło dereni, już 3 wczoraj pojechały na swoje miejsce

3 hosty też już wyjęte, z tm olbrzymem miałam problem

jest to dobra decyzja, bo nie pasuje im zdecydowanie nasłonecznione miejsce, rosną, ale kolor liści jest wypalony

admete 06:39, 21 lip 2015

Największa hosta podzielona na dwa - bo nie mogłam jej unieść i wsadzić na taczki powedrowała pod las na zakola z porzeczkami, po lewej stronie będę tworzyć hostowisko - pomysł z weekendu - nie mój - jestem za niego wdzięczna , mam sporo host tylko niestety z 6 rodzajów a zamarzyło mi się.........

https://pl.pinterest.com/pin/521502831823487730/

https://pl.pinterest.com/pin/538391330423512026/

https://pl.pinterest.com/pin/47921183511875517/

myślę że do wykonania jeśli hosty zniosą to co mają pod korzeniami

posadziłam te dwie, plus to co mam w planach tam zrobić - i już widzę że mam mało miejsca hahahahahaha, a jeszcze 3 dni temu nie wiedziałam co mam z tym fantem zrobić
admete 06:41, 21 lip 2015

Kolejne dwie poszły póki co pod las, ale tam wyjątkowo niedogodnie, co widac po padający świerkach, jednego już wyjęłam