Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla roślin o mocnych nerwach

Ogród dla roślin o mocnych nerwach

Gabisia 18:10, 07 mar 2013

noemi napisał(a)
Gabi pięknie! ... pokazuj częściej , takie widoki masz cudne !!! i zdjęcia takie ładne robisz ... brawo .... a co to za ciacho , tak smakowicie wygląda ? z truskawkami ?? ....podaj przepis plissss

Madziu - ciacho dla synka-niejadka, bo to jedyne, które daje się "wcisnąć".
To zwykły piernik typu: murzynek + powidła śliwkowe
Ja sobie jeszcze polałam malinkami zmiksowanymi z cukrem i dorzuciłam miętę - mniam

Właśnie myślę coby tu dla Marzenki na sobotę wymodzić....
Gabisia 18:12, 07 mar 2013

Domi napisał(a)
Dziewczyny, bardzo proszę o raport dotyczący cen u Kulasa: co (wielkość, forma) i za ile mają???

Domiś - przekażemy raport na pewno!
Irenka jedzie szpiegować

Buziam:*
Gabisia 18:14, 07 mar 2013

noemi napisał(a)

oooooooo takkkkkkk.......Mikuś też ciacho.... i też przepis potrzebny ........

No może będzie z niego w przyszłości ciacho?
Byle mi dziewczyny na płocie nie wisiały

A tajemniczy przepis mam specjalnie dla Ciebie Madziu
stychaz 19:40, 07 mar 2013

Gabisia napisał(a)

Co do cisów damy cynk
A w Jugowicach mają?
Ja szukam takich już dużych, żeby się zasłonić szybko od sąsiada.

W Jugowicach mięli i jak w tamtym roku robiłam cisowy rekonesans to mi tam wyszło najkorzystniej. Też na początku szukałam dużych, dzwoniłam pytałam i duże (ok. 1 m, większe ponoć tylko kopane - szukałam doniczkowych) znalazłam jedynie u Kulasa ale... duże nie było niestety idealne. Cenowo, w przeliczeniu na metr bieżący, duże wychodziły cenowo tak samo jak małe. Jednak postanowiłam być trochę bardziej cierpliwa i prowadzić mniejsze cisy, wtedy od samego dołu są one fajnie zagęszczone, chociaż, jak już Danusia pisała, cis to taka super roślina, co odrasta ze starego drewna.
Gabisia 20:03, 07 mar 2013

stychaz napisał(a)

W Jugowicach mięli i jak w tamtym roku robiłam cisowy rekonesans to mi tam wyszło najkorzystniej. Też na początku szukałam dużych, dzwoniłam pytałam i duże (ok. 1 m, większe ponoć tylko kopane - szukałam doniczkowych) znalazłam jedynie u Kulasa ale... duże nie było niestety idealne. Cenowo, w przeliczeniu na metr bieżący, duże wychodziły cenowo tak samo jak małe. Jednak postanowiłam być trochę bardziej cierpliwa i prowadzić mniejsze cisy, wtedy od samego dołu są one fajnie zagęszczone, chociaż, jak już Danusia pisała, cis to taka super roślina, co odrasta ze starego drewna.

Ja, naiwna, żyję nadzieją, że kupię od razu takie piękne, gęste i duże jak Danusia sadziła np. w "Ogrodzie z lustrem"....

Mam już małe posadzone (ok. 40 cm), ale życia mi zbraknie na czekanie na piękny żywopłot

Madzenka 20:04, 07 mar 2013

Justyna po ile takie 1 metrowe były? Moje po 45 zł szerokie na 50 cm kupowalam u mojego ogrodnika. Skąd ściągał nie wiem ale myśle, że Botanika namówimy na sprowadzenie
Ja chyba sobie z takiego sama stożki zrobie
Gabisia 20:13, 07 mar 2013

Marzena2007 napisał(a)
Justyna po ile takie 1 metrowe były? Moje po 45 zł szerokie na 50 cm kupowalam u mojego ogrodnika. Skąd ściągał nie wiem ale myśle, że Botanika namówimy na sprowadzenie
Ja chyba sobie z takiego sama stożki zrobie

Może rzeczywiście uda się sprowadzić dla nas, jak zadeklarujemy większą ilość.
Ja na pewno potrzebuję z 15 sztuk takich dużych (Danusia kupowała chyba po 85 zł).

Jest też taki punkt przed Kątami Wrocławskimi (chyba Centrum Kamienia) gdzie babka deklarowała, że moze sprowadzać na zamówienie....
stychaz 21:59, 07 mar 2013

No niestety do tych w "Ogrodzie z lustrem" dużo im brakowało. Były po (o ile pamiętam) 65 zł. Na mb wchodziły chyba 4 albo 5 (wybaczcie za moją pamięć, to było prawie rok temu). No i one (stety, niestety) były kopane z gruntu. Ja się niestety w tamtym roku też obejrzałam trochę za późno, ale gdyby mięli cokolwiek kopać w większej ilości, to wolałabym się "kopsnąć" do Pisarzowic coby wcześniej sobie te okazy pooglądać.

Gabisiu z tym cisem, to mi kiedyś Danusia pisała , że to mit. Też naczytałam się i nasłuchałam, że strasznie wolno rośnie. Okazało się, że rośnie tak samo jak każda inna roślina, zdecydowanie rośnie szybciej od bukszpana. Roczny przyrost to średnio 10-12 cm, więc chyba aż tak źle nie jest

Chociaż nie powiem, jakbym znalazła okazy takie jakie kupuje Danusia, to skusiłabym się z zamkniętymi oczami.
Gabisia 13:51, 08 mar 2013

http://www.meteoprog.pl/pl/review/Wroclaw/

NIE BĘDZIE TAK ŹLE!
Gabisia 13:55, 08 mar 2013

stychaz napisał(a)
No niestety do tych w "Ogrodzie z lustrem" dużo im brakowało. Były po (o ile pamiętam) 65 zł. Na mb wchodziły chyba 4 albo 5 (wybaczcie za moją pamięć, to było prawie rok temu). No i one (stety, niestety) były kopane z gruntu. Ja się niestety w tamtym roku też obejrzałam trochę za późno, ale gdyby mięli cokolwiek kopać w większej ilości, to wolałabym się "kopsnąć" do Pisarzowic coby wcześniej sobie te okazy pooglądać.

Gabisiu z tym cisem, to mi kiedyś Danusia pisała , że to mit. Też naczytałam się i nasłuchałam, że strasznie wolno rośnie. Okazało się, że rośnie tak samo jak każda inna roślina, zdecydowanie rośnie szybciej od bukszpana. Roczny przyrost to średnio 10-12 cm, więc chyba aż tak źle nie jest

Chociaż nie powiem, jakbym znalazła okazy takie jakie kupuje Danusia, to skusiłabym się z zamkniętymi oczami.

Justysiu, ja wiem, że cisy wcale tak wolno nie rosną.
Mój baccata, to miał może 12 cm przyrostów nawet.
Ale 12cm x 20 lat = 240 cm.
Miałabym ekran dopiero na starość - trochę długo na czekanie