Nie, pokazując grujecznika pokazuje grujecznika z takimi liśćmi, nie chorego grujecznika tylko po prostu grujecznika. Tak, jakby właśnie takie liście były charakterystyczne do niego. Najedź na zdjęcie liścia i użyj funkcji „szukaj grafiki z Google”.
Moim zdaniem są trzy możliwości
pierwsza - przymrozek nocny
druga - po deszczu ostre słonko oparzyło
trzecia - grzyb
jeśli uważasz, że dwie pierwsze nie wystąpiły
wykonaj oprysk preparatem grzybobójczym, najlepiej systemicznym bo wtedy dotrzesz do wszystkich części rośliny. Możesz też jeszcze się wstrzymać i poobserwować czy się nasili, a potem opryskać, ale chyba bym jeśli nie 1 i 2 nie czekała.
Ale u mnie listki tak wyglądały raz po przymrozku, a w pierwszych trzech sezonach po oparzeniu słońcem.
Ja dzisiaj u siebie zobaczyłam , ze jabłonie rajskie zaczęły łapać szarą pleśń i też musiałam oprysk wykonać, choć raczej chemii unikam. Użyłam Tiptopu.
Tak są coraz gęściejsze i robią fajną już przesłonę od pola sąsiada.
Zawsze tam latem panie pracują przy truskawkach.
Asia Serby raz cięte ale tylko czubki dla rozkrzewienia.
Przed nimi mam hortensje jak zaczną na nie włazić to będę ciąć .
Faktycznie dziwnie się zachowuje ten Twój grujecznik. Chyba też bym go czymś na grzyba potraktowała. Nawet kolor ma inny. U mnie już jest praktycznie zielony, tylko młode przyrosty czerwonawe. Trzymam mocno kciuki za niego.
Ja sie absolutnie nie wypowiadam jako znawczyni . Nie mam grujecznika i nic o nim nie wiem. Zaciekawił mnie temat i samo zdjęcie (jak z Minekrafta! , poza tym lubię wyszukiwać rośliny za pomocą funkcji, o której napisałam . No i dostawałam wyniki wyszukiwania takie, jak pisałam. Tez mnie to zdziwiło .
Asia Judit mnie też to dziwi że on tak rośnie. Wczesną wiosną rósł ładnie chodziłam oglądałam podlewałam i znów to samo . Wyglada to tak jak by się w rozwoju zatrzymał. Oprysk mu zrobię i zobaczę jak zareaguje.