Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

Gosiniak 17:49, 15 sty 2013

Slawko napisał(a)
Udało mi się znaleźć nazwę tej pięknej odmiany sosny górskiej - 'Varella'...
Ma gwarantowane miejsce w projektowanym ogrodzie... przypomina z trochę kępy kostrzew

Witaj, ale śliczne te varellki ja mam jedną ale jeszcze nie taką wypasioną.
Ogród masz bardzo zadbany, widać że to Twoja pasja, pozdrawiam
Magda70 18:17, 15 sty 2013

Slawko napisał(a)
Witam Dzięki i oczywiście zapraszam do dalszej lektury A co to za szkolenie jeśli mogę zapytać? Coś z ogrodnictwem związanego?

Oj szkolenie niestety nie związane z ogrodnictwem...
Slawko 18:34, 15 sty 2013

ZbigniewG napisał(a)
Slawko a może Wizytówkę założysz dla takich ciut leniwych jak ja

Myślałem nad założeniem wizytówki ale uznałem, że nie posiadam jeszcze dużego folderu zdjęć ogrodu i roślin i chcę, to nadrobić w tym roku Może gdzieś z końcem wiosny uda mi się zrobić taką wizytóweczkę Pozdrawiam serdecznie
Slawko 18:40, 15 sty 2013

Zgadzam się, śliczne one są Mój ulubiony iglak i chyba jedyny z tej grupy roślin Wolę jednak byliny, trawy, drzewa i krzewy liściaste... dynamika w ogrodzie... codziennie coś nowego... tu nowy kwiat...listek, a w ogrodzie w którym dominują iglaste wydaje mi się, że taki ogród jest monotonny i nie za ciekawy Szkoda, że nie ogrodnicze ale każde szkolenie uczy nas czegoś nowego lub poprawia nasze dotychczasowe zdolności...i to jest zdecydowanie na plus Ja mam w czwartek kurs na AutoCadzie... zaczynam... ciekawe jak będzie...
Zeta 18:46, 20 sty 2013

No nie moge ...gdzie nie wejdę taaakieee piekności ..moja lista chciejst się powiększa ....sosna varella ....dobrze napisałam...cuuuudo ..na mój piasek wsamraz
Slawko 18:56, 20 sty 2013

Witaj Tak, tak dobrze napisałaś Strasznie urokliwa ta sosenka Jak mówisz, w sam raz do Twojego ogrodu... troszkę Ci zazdroszczę takiej struktury gleby w Twoim ogrodzie... Mnóstwo moich ulubionych roślin, potrzebuje właśnie podobne warunki... brzozy, ostnice... i tak dalej Pozdrawiam
Zeta 19:01, 20 sty 2013

Nie ma czego zazdrościć ..u mnie piasek dobry do murowania....dlatego też jestem zmuszona do brzóz i sosen .....chociaż je lubię więc nie narzekam...pod resztę roślin muszę sypać ziemię...
Slawko 19:07, 20 sty 2013

hee... trzeba było go użyć przy budowie domu... by się oszczędziło i na roślinki nowe by było hehe Ja mam zaś prawie, że gliniastą ziemię... także przy sadzeniu i piasek idzie w ruch i ziemia,torf (w zależności od potrzeb) Na szczęście 2 lata temu zrobiłem sobie kompostownik, więc będę działał bo na wiosnę kompost powinien już być w pełni gotowy
Zeta 19:11, 20 sty 2013

Slawko napisał(a)
hee... trzeba było go użyć przy budowie domu... by się oszczędziło i na roślinki nowe by było hehe Ja mam zaś prawie, że gliniastą ziemię... także przy sadzeniu i piasek idzie w ruch i ziemia,torf (w zależności od potrzeb) Na szczęście 2 lata temu zrobiłem sobie kompostownik, więc będę działał bo na wiosnę kompost powinien już być w pełni gotowy

No dom z ytonga mam ale resztę z tego piasku murowaliśmy hahaha....a teraz za oszczędności kupię varellki hihih
alinak 21:34, 20 sty 2013

Slawko napisał(a)
W zeszłym roku posadziłem końcem lata tego wilczomlecza i właśnie chcę sprawdzić jak rośnie choć wiem, że to dość ekspansywny gatunek No nie wiem... zastanawiam się właśnie nad przywrotnikiem a wilczomleczem bo mają podobne kwiatostany... i nie wiem

Sławek znalazłam u Irenki twoją wypowiedź i wątpliwości co do wilczomlecza . chce ci pomóc , bo posiadam obydwa . więc wilczomlecz sosnka rzeczywiście jest baardzo mocno ekspansywny bez względu na ziemię. nie polecam do rabaty angielskiej absolutnie , natomiast wilczomlecz mirtowaty jest zupełnie nie ekspansywny , ale on według mnie do angielki nie bardzo . ładnie wygląda na obwódki , ale jest zupełnie płożący i raczej do założeń skalnych lub w japońskim stylu . musisz tez wiedzieć że jeśli masz dzieci to sok jest bardzo trujący i parzący , czego osobiście doświadczyłam 2 lata temu , gdy wyrwałam na siłę starego pęda , sok chlapnął mi do oka i miałam olbrzymie kłopoty z wyleczeniem