Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem...

Slawko 19:23, 21 sty 2013

Zeta Kupuj, kupuj te piękności... jak je widzę, to aż mam ochotę się do nich przytulić

alinak Na początku dzięki za chęć pomocy Dzieci na szczęście nie posiadam (chodzi mi o czas teraźniejszym, bo w przyszłości oczywiście jak najbardziej) Wszystkie wilczomlecze są niestety trujące ale, że ich sok wywołuje oparzenia to nie wiedziałem. Dalej pozostanę przy tych przywrotnikach... w moim ogrodzie posadziłem w zeszłym roku 2 sztuki i zobaczymy wiosną czy to na pewno, to czego szukam Pozdrawiam
Slawko 17:55, 27 sty 2013

Witam wszystkich po długiej przerwie
Dziwne bóle brzucha sprawiły, że nie miałem zbytniej ochoty siadać na komputer:/ Dziś już lepiej ale jutro wybieram się do lekarza, by zobaczyć co tak na prawdę mi dolega.
W sobotę udało mi się zakończyć kurs na programie do projektowania AutoCad Wcale ten program nie jest taki prosty do opanowania jak się wydawało
Wyczytałem także dzisiaj apel Danusi o otrząsaniu krzewów ze śniegu... i tak też uczyniłem... wydawało się, że pójdzie szybko i gładko ale pod puchatym śniegiem krył się sam lód... więc tylko udało mi się z iglaków śnieg otrząsnąć Z prognoz z tego co widziałem, niezłe temperatury się zapowiadają u mnie 9 na plusie w środę Chcę już wiosnę... Pozdrawiam wszystkich i wracam do rysowania Paa
Slawko 21:31, 28 sty 2013

Witam Co dziś u mnie się ciekawego działo? Dziennie te pytanie wita mnie na facebooku (w podobnej formie)... a więc dziś byłem w końcu u doktora z tym brzuszkiem i zlecono mi wykonać badania. Dziś miałem USG - fajna sprawa ale nie chciałbym już tego więcej (żeby nie było powodu do tego badania) Jutro natomiast mam pobierania krwi... i zobaczymy co dalej

Strasznie miała odwilż przyjść... tak przyszła ale śnieżyca... śniegu znów nawaliło, że "hoho"

Niedawno u Irenki pisałem o mojej "angielce" i trochę ją okroiłem z gatunków...
Odpadła bergenia, rozplenica, róża a pozostało:

Szałwia omszona 'Caradonna'
Jeżówka purpurowa 'Magnus'
Rozchodnik okazały
Ostnica
Hakonechloa macra
Tawuła japońska 'Goldmound'
Bodziszek
Przywrotnik ostroklapowy
Lawenda wąskolistna
Brzoza szczepiona na pniu
Naparstnica purpurowa
Werbena patagońska
Czyściec wełnisty

i
zastanawiam się nad kocimiętką

Moje inspiracje

Fot. Danuta Młoźniak
ewalm 20:21, 29 sty 2013

Sławko, zagłosujesz na Drzewo Roku? To platan i chyba z Twoich okolic, chociaż nie jestem pewna.

zajrzyj: http://swietodrzewa.pl/?p=2123

(Wilczomlecz sosnka jest naprawdę bardzo, bardzo ekspansywny. Potrafi zdominowac wszystko jesli tylko spuscić go z oka.)
Slawko 20:28, 29 sty 2013

Oczywiście... Nie wiem gdzie dokładnie leży ta miejscowość ale wiem, że gdzieś w okolicach Bielska-Białej Czyli można powiedzieć, że niedaleko mnie Ciekawy z resztą konkurs

Zrezygnowałem z wilczomlecza... ogrodem będę się zajmował ale nigdy nie wiadomo jak się życie potoczy ,także wolę nie ryzykować Dzięki i pozdrawiam
Gosiniak 20:34, 29 sty 2013

Sławek- a ja mam wręcz odwrotnie i za bylinkami nie bardzo, choć ostatnio się co do niektórych przekonuję, ja uwielbiam iglaki i uważam że są bardzo różnorodne, trzeba się tylko bardziej przyjrzeć. Ale tak to już jest, że każdy kocha inną grupę roślin, ma swoje typy, dzięki czemu każdy ma swój indywidualny i niepowtarzalny ogród
ewalm 20:39, 29 sty 2013

No, tak własnie mi się wydawało. Ale piękny ten platan.

Ja mam sosnka w W-wie. Jak tam zajrzę w sierpniu może się okazać, że już tylko jego oraz drzewa. Wszystko inne pewnie systematycznie tłamsi. Ale nic to. Uporządkuje się. : )

Tak, że - mądrze mówisz. : )
nieszka 20:42, 29 sty 2013

Dużo masz tych gatunków na "angielce". Jaką powierzchnię chcesz tak zaaranżować?
Slawko 21:48, 29 sty 2013

Gosiniak napisał(a)
Sławek- a ja mam wręcz odwrotnie i za bylinkami nie bardzo, choć ostatnio się co do niektórych przekonuję, ja uwielbiam iglaki i uważam że są bardzo różnorodne, trzeba się tylko bardziej przyjrzeć. Ale tak to już jest, że każdy kocha inną grupę roślin, ma swoje typy, dzięki czemu każdy ma swój indywidualny i niepowtarzalny ogród

Dokładnie, każdy jest inny i lubi co innego... całe szczęście, że tak świat jest poukładany Dla mnie iglaki są monotonne... i bym mógł dalej wymieniać i wymieniać ich wady. Zalety też mają...ale mnie nie urzekają Jak to mówią "dla każdego coś dobrego"
Slawko 21:52, 29 sty 2013

nieszka napisał(a)
Dużo masz tych gatunków na "angielce". Jaką powierzchnię chcesz tak zaaranżować?

To są dwie rabaty... w jednej będzie lawenda z brzozą (wym. 2,5 m x 60cm) oraz dłuższa gdzie będzie reszta roślin z brzozami ( wym. 8m x 80-100cm) Czy ja wiem czy dużo