Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 11:13, 14 lip 2015

07_Rene napisał(a)

Taka mała, o niewinnym spojrzeniu.... a potrafi nabroić Szkoda roślin.
Ale słodziak z niej

To wcielony czort, sunia co ma 8 lat została zdominowana, wieje i chowa się, gdzie może
ogrodówki własnej hodowli
cały czas pada, wszystko odżyje, bo jak mało wody, kwiaty mizerne

Milka 11:16, 14 lip 2015

adom1206 napisał(a)
Irenko gdzie kupić różę chopinkę?jakieś sprawdzone sklepy?

Kupowałam w Rosarium, 3 róże mi pomylono, więc średnio byłam zachwycona; co do Chopin, jest cudna jak kwitnie w słońcu, po deszczu wygląda fatalnie
Milka 11:25, 14 lip 2015

Kasik napisał(a)
Irenko- toż to mała diablica serce boli tak niewinnie patrzy, a rewolucje robi jak wielki zwierz. Mój Figo co jakiś czas ściereczki kuchenne rozszarpuje. Z poduszek już zrezygnował

O kwiatach nie ma co pisać- Ty masz taką rękę do sadzenia, że tylko podziwiać. Piękny busz. nieustannie zachwycający.

Czarne dalie i u mnie miały być Przemyślana kompozycja i psińco. Wyrosło co wyrosło- aż pokazywać nie chcę. Z resztą w ogrodzie nic mi się nie chce- mam jakiegoś doła. Aż boli coś w środku jak patrzę na to.
Może jutro dam radę. Tyle inwestycji, a nas jakaś niemoc ogarnęła.

U Ciebie pięknie. Buziol.

I to jaka diablica! może wyrośnie, ale znam psiaki znajomych, co im nie mija.
Busz jest, ale i poprawek mam sporo, będę na spokojnie analizować i coś na jesień zmieniać, musi mi się pomysł wyklarować, pewne rośliny na stałe wywalę, nowe kupię i posadzę
z tymi daliami przykra sprawa, u mnie miał byc szpaler do tych białych margeritek i limonkowych hakone, na razie jedna kwitnie, inne dalie zżarte, jeszcze kwitnie cudnie od Marioli-paniprzyrody, ma proste, ciemne kwiaty, będę dbac o nią, musi mi przezimować
...tak myślę czy tych bulw czarnej dalii nie wykopać i nie dac do donic, może jeszcze ruszą?...niemoc minie, ja ją mam stale o tej porze..latem

tu muszę zmienić, Lucyferek bosko kwitnie, ale zakryty judaszowiec, albizja, za pusto mi na ścianie, bo 3 róże zakryte werbenami
płotek cisowy zakryty wilczomleczami

Milka 11:29, 14 lip 2015

Mathildis napisał(a)

Tak jak nie przepadam za liliami to tą jestem zachwycona ...

edit: widzę, że nie tylko mnie w oko wpadła

Aniu, to liliowiec, z takich wielkich okazów
z opóźnieniem kwitnie monarda Skorpion

margeritki z limonkowych stały się białe, jesienią dzielę i daję pod mur do limek, może trawa pampasowa dostanie więcej miejsca i w końcu zakwitnie, 4 lata i nic
Milka 11:34, 14 lip 2015

monteverde napisał(a)
przypomina mi border music ale jeszcze nie rozwinięty to trudno powiedzieć buziolki

Aniu nie wiem, ten liliowiec miał tylko symbol i mam wrażenie, że co rok inaczej wygląda
u wszystkich kwitną floksy, a moje na patelni i takie stadium

a tu floksy od Gosi ciocibędą kwitnąć

Milka 11:42, 14 lip 2015

marzena napisał(a)
Irenko, bardzo mi się podoba u Ciebie zawsze tak było, podziwiam Twój rozmach w sadzeniu roślin, piekne kompozycje i w ogóle świetne pomysły na ogród piszesz u mnie, że chcesz coś zmieniać/poprawiać...no pewnie, każda z nas dąży do perfekcji ! ale jeżeli o mnie chodzi, to z pewnością jest to stan ogrodowy nieosiągalny dla mnie...( olbrzymia powierzchnia i głównie moja praca)
pozdrawiam

Marzenko dziękuję ale sama wiesz, że niektóre plany w realu nie wypalają, tak mi cos pod murem nie wyszło, będę zmieniac jesienią, bo teraz bym wszystko zniszczyła lub wiosną. Perfekcja jest do utrzymania w małym lub minimalistycznym ogrodzie, w dużym nie, zatem muszą byc bardziej luźne i naturalne, bo inaczej ogród nie będzie przyjemnością, zakamarki brzydkie każdy ma, a to coś wypadło, a to klamoty, a to gruz, a to remont, u mnie wszystko na raz, dlatego obiektyw tam nie kieruję choć akurat tam mam fajne nasadzeniabuziaki

jakbym się nie osłaniała, takie widoki mam za ogrodzeniem, gorszych jeszcze więcej...takie sąsiedztwo i co robić

Milka 11:53, 14 lip 2015

Nikita napisał(a)
Irenko, śliczne masz te hortensje...kiedy moje takie będę??? U mnie największa ma dopiero jakieś 50-60 cm ...i rzadziutka, raptem kilka gałązek na krzyż.

A Misia urocza! Krzesła, hosty, donice...trudno jakieś szkody muszą być...nie ma jak beztroskie dzieciństwo!!!

Buziaki przesyłam.
PS. Myślałam, że może spotkamy się Pęchcinie...szkoda...może innym razem.

To spore już Madziu, myślę że po 3 latach będą już wielkie, choc potrafią kaprysić i z nimi stale niewiadoma łatwo się ukorzeniają, nawet teraz można to robić, więc warto kilka nowych mieć w zapasie
tak, jest beztroska, szczęśliwa, bo niczego się nie boi Misia
Bardzo chciałam być, ale daleko i kolidowało mi z planami. Jeszcze będą okazje

ruszyły budleje, mam 3 kolory, granat, niebieski i biały,któy ginie na tle muru, do zmiany

przez suszę liatrie wyjątkowo biedne, a kosmosy mocne, stale sobie radzą, nawet ich nie siejesz, robią to za ciebie

2 lata temu pod mur poszły rodki, potem hosty, potem rok później patyki limek i anabelek, patyki ogrodowych i azalie, cierpliwość musi byc, za 2 lata będzie to cudny mur
mam jeszcze luki pomiędzy rodkami, to na razie mogę sypnąc nasiona jeżówek, jak będzie ciasno, jezówki przesadzę

Milka 11:59, 14 lip 2015

Bogdzia napisał(a)
Mnie tez sie liliowiec spodobał ,piękny a Misia straszny szkodnik ale pewnie wszystko ma wybaczone.bo te oczy zmiękczą pani serce.

Piękny jest bardzo i ogromny
Burę dostaje, ale co więcej można, nic

Bożenko, aktualny stan dzielżanów, u ciebie już kwitną, a u mnie tak, a mają dobre warunki, wysokie są niesamowicie
dałam je w 3 miejsca

ta ogrodowa cały czas w tym kolorze

a ta cały czas zmienia i bardzo mi się to podoba

przesadzone hakone i miskanty ML rosną tu w oczach, za szybko, zaraz azalie zakryją
Matka 12:02, 14 lip 2015

Milka napisał(a)

Miłka, na pierwszy rzut oka pomyślałąm, ze sąsiad suszy tam...bananya to kukurydza chyba?

No widok NIEZIEMSKI!!!!
Margarete 12:02, 14 lip 2015

Ależ masz cudne te liliowce i kolorowe. Moje w pąkach i czekają na słońce. Po twoich fotach mam ochotę i za moją rozplenicą posdzic jeżówki. Pięknie to razem wygląda. Czytałam że okiennice w domku będą niebieskie ależ to będzie cudnie - prawdziwy klimat Prowansji stworzycie....biały domek z niebieskimi okiennicami i do tego te szafirowe jałowce a w dole lawenda...