Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Kasya 20:07, 22 wrz 2015

Milka napisał(a)

Kasya
Kasiu, po pierwszym kwitnieniu scinasz ostrozki przy ziemi i odbijaja na nowo i kwitna, jesli chcesz miec nasiona, to kwiatostan musi zostac i wysiejesz i masz kolejne okazy.
Rozplenice dzielimy wiosna, przesadzac mozna na jesien, dzielic nie, zasychaja, a wiosna podwoją objetosc
Te bordowe to rozplenice Rubrum i Vertigo.

dzieki Irenko, a napisz mi jeszcze jaką one ziemie najlepiej lubia i jak je polecasz zabezpieczyc na zime ?
bo nie chcialabym np obsypac kora zeby sie potem okazalo ze zgnily...
Moze obsypac dookoła skoszona trawą ?
malgorzata_s... 20:08, 22 wrz 2015

Irenko fotel normalnie mnie zachwycił Donice na biało super pomysł, pięknie wyszły Płotem też Ładny. No i drzwi i murek Sama nie wiem co jeszcze chwalić bo wszystko piękne a ile pracy to tylko Wy wiecie Buziaki
Justyna 20:40, 22 wrz 2015

Irenka Pracuś Miłkowo pięknieje. Świetny ten fotel w imprezowni!
Buź
Milka 20:41, 22 wrz 2015

frezja napisał(a)

jakie to rozplenice?? ja w trawach słabo.Zauroczyły mnie ślicznotki-kotki...fioletowe one??

Tu akurat Hameln, rok temu wiosna dzielilam, na druga osiagnely podwojona wielkosc w stosunku do podawanej w necie, te 60 to mit, one juz kolo 1,5m, wysokosc podobna. Raczej czarne sa
Milka 20:42, 22 wrz 2015

eee_taam napisał(a)

oooooo

No co
Milka 20:45, 22 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Pewno dobrą ziemię jednak masz....ja mam wrażenie, że u mnie wyjałowiona jakaś się robi...a może przewrażliwiona jestem?....buziaki

Mialam i jeszcze pewnie mam, nie wiem na ile się zmienila przez wzrost drzew, mam ich około 300, pija wode, jak pijaki
Raczej przewrazliwiona, Jula wpadne jednak na chwilke, po drodze do Kasik zielonogorskiej ja jestem wzrokowcem, tak na czuja robię
Krys 20:56, 22 wrz 2015

Irenko niezmiennie podziwiam Twoj ogrodi Ciebie,ogrom pracy ciezkiej i wspaniale pomysly,ale roslinki sie odwdzieczaja pieknem,goraco pozdrawiam
Milka 21:02, 22 wrz 2015

frezja napisał(a)

ten widok jest urzekający...;czy te róże w rozplenicach zatopione?? też tak chcępowiedz mi jeszcze Irenko,czy trawy w miejscu proponowanych przez Danusię buków (jako przegroda od warzywnika)to dobry pomysł...i jakie? bo byłoby dobrze,aby nie rozchodziły się mocno na boki.Róże juz tam rosną i wtedy tylko ściana z trawiszczy..

doczytałam o różach,że tniesz nisko aby nie wyrosły wielgachne...dobrze to wiedzieć,bo już się bałam ich rozbujania a zwłaszcza Chopina

Ewa, za 1,5 metra zaczyna się kolejna rabata i jak foce blizej, tak wychodzi.
Oj musze zerknac, ale Danusi bym zaufala bez zastrzeźen, ma 40 lat doswiadczenia i w gratisie nam tych rad udziela.
Chopen osiagnal u mnie 3m, sciety byl do 40cm, nie pokazuje, bo o nim zapomnialam, zrobie foty.
Milka 21:03, 22 wrz 2015

Basilikum napisał(a)

ha ha ogrod Irenki w dwie godziny sie nie da probowalam. Ale teraz jak zdjecia ogladam to jakbym nigdy tam nie byla hihih ciagle cos nowego widze.

Irenko doiczki slicznie pomalowalas pracowita pszczolko. Jak sie bluszcz rozrosnie bedzie pieknie.

No mam nadzieję, jakby co źle, moge zmienic i to fajne.
Powiem, ze teraz ladniej, suszy mniej
Milka 21:06, 22 wrz 2015

Kasya napisał(a)

dzieki Irenko, a napisz mi jeszcze jaką one ziemie najlepiej lubia i jak je polecasz zabezpieczyc na zime ?
bo nie chcialabym np obsypac kora zeby sie potem okazalo ze zgnily...
Moze obsypac dookoła skoszona trawą ?

Ziemia o PH obojetnym, czyli na to nie patrz, wazna wilgoć.
Skoszona trawa lepsza, wietrzy i nawozi, grzyb nie będzie, jedna rada, nic szybko, trzeba czasami poczekac, cos wyglada zle, ale tylko chwilę.