Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Gardenarium 13:13, 13 mar 2013

Irenko- mądra kobieto to dobrze, że przystopowałaś, w gruncie rośliny są pewniejsze, w donicach - nie bardzo.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 13:31, 13 mar 2013

irena_milek napisał(a)
Najpierw odpowiem ogólnie

Otóż pojechałam sprawdzić, co mają; głównym celem były cisy, a reszta przy okazji; cisy są w

doskonałej kondycji, zielone, piękne i niepodmarznięte, bo w gruncie są, natomiast inne rośliny bardzo różnie, bo w pojemnikach; mają też rośliny w innym miejscu, w doskonałym stanie, ale dowiozą, jak sezon ruszy, czyli zima powie baj, baj

Gosiu, myślę, że warto się do nich wybrać, masz 60 km, to niedaleko, jak coś fajnego znajdziesz, to będzie super; wyprawę potraktowałam jako sondowanie, co jest i za ile z czasem, bo chyba wiosna zawita, zobaczymy

AgnieszkaW buki ustrzeliłam przy okazji, bo myślałam, że graby

Zaczarowana cisy akurat super, ale głównie te co w gruncie

ana_art Aniu, chyba muszę skoczyć do ciebie, cofnąć się i doczytać, co się stało, bo nie pamiętam; jak się zrobi ciepło, to po drodze do pracy, jadę tamtędy na skróty, bo nie ma korków, będę zaglądać i pilnować ,,moje cisy"

Ania ja wiem, ze gdyby nie miłość do ogrodu, może i byś w naszym rejonie zamieszkała

Zbyszek dzięki jakoś bałam się tak nisko ciąć, usunęłam tylko kwiatostany, ale jak się ociepli...ciachnę ją

Ula, tam otwarta przestrzeń, więc od razu chłodniej, jak u mnie i wiatr zimny, jak z epoki lodowcowej!

Kindzia/ Kasiu, może uda się wcześniej?

atdom1206 dziękuję bardzo o mało jej nie wywaliłam, bo mnie wkurzała, że nie kwitnie, a tu się okazuje, ze po 3 latach zaczyna, najpierw buduje system korzeniowy i bryłę zieloną

zbigniew_gazda jasne, trzeba być ostrożnym, ale ceny chyba jednak niezłe, robiłam rozeznanie w necie

AniaDS modrzewie też mi wyginęły, część M. wykosił, a część zdominowały inne rośliny, wtedy cięcia bałam się jak ognia, a w ten sposób uratowała bym je

gaby3003 Gabrysiu, wiem za co by nie pochwalił syn ale widzisz, musiałam sprawdzić autko pójdzie weg! oj, to straszna zima, ale że mrozy, to może lepiej; ja się wczoraj cieszyłam, że pada śnieg i wszystko opatula; u nas -4

Bogdziu parę sztuk może by z bukszpanów wybrał, ale ja zainteresowana jestem cisami, te wyglądały super, bo siedziały w ziemi; jednak rośliny w pojemnikach mają gorzej

Pszczółko przede wszystkim był zdziwiony, że w zimę przyjeżdżam potem pokazał wszystko, powiedział, że będą lepsze okazy, z tych co podmarzły; cisy są świetne, a co do zdjęć, mówię, ze robię mu reklamę, będzie miał chętnych co nie miara ale chyba z takim przypadkiem ogrodniczki się nie zetknął...i pozować nie chciał

Krysia, aż tak daleko nie jest, a przy dużej ilości dowiozą

Ewelinko zauważyłam, że w różnych miejscach już wynoszą rośliny, ale na razie takie mniej popularne i tańsze

Gierczusiu wiosna już za 8 dni ale na papierze, więc póki co, zostajemy na zakupach wirtualnych, zwłaszcza jak mamy deficyty w cierpliwości, siebie też tu wliczam

KasiaWB a wiesz, że to świetna rada, jakoś nie pomyślałam o tym, chyba, że zjedzie maksymalnie z ceny na razie zrobiłam oględziny, ceny na cisy bardzo dobre, bo 10 letnie okazy są drogie jak diabli!

Justyna cieszę się, bo w cisach masz bardzo duży i dobry wybór i transport, jakby co

Jula ty też masz blisko, jak ci będzie zależeć bardzo, kupię ci i u mnie odbierzesz

Bociek Kasiu, dziękuję za rady, na razie ogląd, a potem cisy na tapecie acha, ma też wielkie miskanty, takie na 2m wzwyż, olbrzymy!

Marzenko na bieżąco będę do nich zaglądać i zdawać relację; cisy w gruncie są naprawdę świetne i bardzo dużo, kule, modyfikowane kule i pod stożki i inne czyli najazd im zrobimy

Lukas a my ciągle narzekamy, ze tego i owego u nas brak jak się okażą w porządku, może i ty jakoś się załapiesz i kupisz

ewa004 Ewa, twoje kuleczki są super, nie ma co się umartwiać tu ewidentnie podmarznięte; tak na szybko 5 zdrowych widziałam, do wycięcia w kulkę na pniu, ale na razie szlaban!! z twoimi myślę, że będzie ok, obserwownie cię czeka, na razie bez cięcia

Pola masz okazję do nas się wybrać będziemy na bieżąco monitorować

Danusiu mimo, ze w gorącej wodzie kąpana, mądrych rad słucham, na razie nie kupuję poczekam, popatrzę i jak wybiorę, to tylko cisy rosnące w ziemi, te świetnie wyglądają; rosną tam już długo, to przystosowane

Aniu monte, ale mi się podobasz na tym zdjęciu, czad

Reniu ja tez się słucham doświadczenie cenna rzecz

Mira ja już zapomniałam o tym zamówieniu! moje przesunęłam na 19 marca, z powodu pogody; ale będziesz zadowolona z tej świecznicy, tylko chyba zakwitnie na 2 rok, chyba że to starsza roślinka; miło słyszeć, że dobrze zapakowane i wszystko się zgadza w tej chwili ten śnieg, raczej chroni, więc nie ma co narzekać

Anula o kurcze, no to my poczekamy, szkoda kasy na głupotki!

Ireno Miła, jak Ty spamiętałaś tyle pytań i wpisów na wątku, w jednym poście odpowiadając?
Milka 13:48, 13 mar 2013

ana_art napisał(a)
Irenko opisałam moją historię z zakupami wczesno-wiosennymi u siebie

Aniu, byłam i jestem ci bardzo wdzięczna, mniej głupot i strat!!!
Milka 13:49, 13 mar 2013

Gardenarium napisał(a)
Irenko- mądra kobieto to dobrze, że przystopowałaś, w gruncie rośliny są pewniejsze, w donicach - nie bardzo.

Danusiu, ja mądrych ludzi zawsze się słucham
będę monitorować, aby dziewczynom świeże doniesienia zrobić, co w trawie piszczy
Milka 13:51, 13 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Ireno Miła, jak Ty spamiętałaś tyle pytań i wpisów na wątku, w jednym poście odpowiadając?

Anek ma taktykę, Marzenka znalazła swoją, więc i ja taktycznie
JulkAd 15:03, 13 mar 2013

Irenko dzięki Dobra Kobieto, że o mnie pamiętasz, ale zawracać głowy Ci nie będę moimi zakupami, zwłaszcza, że do Gosi ( i szkółki koło Świebodzina) chyba mimo wszystko mam ciut bliżej i troszkę lepszą drogę Buziaki zostawiam...
Urszulla 15:11, 13 mar 2013

Irenko czytam o środku do wybielania, na necie kosztował niecałe 50zł?
jak w Twoich zakupach.
Będziesz go używać w domku ogrodowym?
Pszczelarnia 15:29, 13 mar 2013

Irenko, to nie ja chcę wybielać tylko Madżena. Ja nie chcę. Mi pasuje naturalna terakota i naturalne donice. Co nie znaczy, że nie marzę o stylowej szarej angielskiej rodem z Windsoru. Albo skrzyni Madżenowej, w której ma tatarak.

Nie mam nic albo za dużo wzorów i gotowców (najpierw myślę o kolorach, potem klimacie ogrodu i widokach, i roślinach, które lubię) . Moje marzenie to Stone House (pokazywała Danusia) ale bardziej po wiejsku.

I tak sobie marzymy... . A na cisy skoczę na pewno, jak będę mogła się urwać, bo mam braki. Dzięki.
Milka 16:18, 13 mar 2013

JulkAd napisał(a)
Irenko dzięki Dobra Kobieto, że o mnie pamiętasz, ale zawracać głowy Ci nie będę moimi zakupami, zwłaszcza, że do Gosi ( i szkółki koło Świebodzina) chyba mimo wszystko mam ciut bliżej i troszkę lepszą drogę Buziaki zostawiam...

Jula, rzeczywiście jak bliżej, to tam, ale kawa u mnie czeka

Ula, trochę drożej, bo jeszcze woski wzięłam

Pszczółko, mus mi teraz oglądać ten ogród, będę konweniować w temacie
podpatrzyłam u ciebie, mam i ja skrzynkę na nasiona, będę ją wybielać, dla testu..jak zgrabnie pójdzie, polecę po starych meblach, lifting im dam jak wspólnie skoczymy po cisy, z racji ilości niższa cena
w nocy nie mogłam usnąć, bo myślałam..o ogrodzie, aż się pogubiłam i usnęłam
Milka 17:12, 13 mar 2013

Pszczółko, znalazłam, zagłębiam się
dla zainteresowanych
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/185-ogrody-angielskie-stone-house-garden

czytam i to mi się spodobało bardzo! ,,obecność chwastów oznacza, że nie masz wystarczającą ilośc kwiatów" K. Lucas