Dziewczyny przepiękne te torty
Małgosiu powiedz jak robisz pełne kwiatki
Jagna radyjko świetne.
Co do masy cukrowej to mam sprawdzony przepis - masa jest o wiele fajniejsza w obróbce i do tego o wiele smaczniejsza niż te gotowe. A kolor z barwników w proszku wychodzi bardzo intensywny naprawdę trzeba bardzo uważać dodając go do masy.
A oto przepis znalazłam go kilka lat temu na WŻ:
Masa cukrowa
Składniki:
- ok. 80 dag cukru pudru
- 50 g glukozy ( w proszku)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml zimnej wody
- 3 łyzeczki margaryny Planta
- olejek migdałowy
Wykonanie:
Wsypać żelatynę do miski i zalać zimną wodą, odstawić na ok 5 minut. Postawić miskę z żelatyną nad parą wodną, mieszać aż się rozluźni, wsypac glukozę, uważać, żeby papka się nie zagotowała! Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Wlać olejek.
Jeżeli chcemy kolorową masę w tym momencie dodajemy barwnik w proszku (niewielką ilość używając wykałaczki) - ładnie się rozpuści.
Połączyć papkę z cukrem pudrem – najpierw łyżką, a potem wyrabiać ręcznie aż masa będzie plastyczna. W przypadku barwionej masy polecam użyć rękawiczek jednorazowych – inaczej ręce nie do umycia
Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz, że masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty.
Ja nie dodaję do masy olejku, bo nie przepadam za sztucznymi smakami a masa jest naprawdę smaczna
A to tort komunijny mojej Julki
Kiepskie zdjęcie ale innego nie mam.
Nie jest taki ładny jak torty Małgosi ale moja rodzinka i tak myślała, że z cukierni
Muszę poszukać zdjęcia tortu z barwioną masą jak znajdę to wstawię
Pozdrawiam miłośniczki słodkich wypieków