Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat

Mój zielony świat

laurowisnia 09:59, 01 cze 2016

Koło Venus również chodziłam, cena była zawsze bardzo wysoka. Jeśli będzie kwitł u Ciebie to prosimy o fotki.
Jestem ale byłam już wcześniej, wielość roślinna przyciąga jak magnes, różne perełki można oglądnąć jak rosną i się sprawują w Twoim ogrodzie.
Pamiętam powojnik kwiecisty, nie spotkałam go nigdy w sprzedaży, czy masz go nadal? Na fotkach wygląda uroczo.
Moje adiantum kupiłam na targach, wstawię fotkę jak zrobię.
Pszczelarnia 13:30, 16 cze 2016

Milka napisał(a)
A ja sobie na żywo obejrzałam, to ogród kolekcjonerski dojechaliśmy ok i posadzone
Justyś, rutewka może na słońcu rosnąć, bo coś mi od dołu podsychają?

Ja też na żywo mogłam zobaczyć. Ogród koneserów - kolekcjonerów/koneserek - kolekcjonerek. Pięknie zakomponowana przestrzeń. Tyle rarytasów w tak doskonałej formie! W życiu nie widziałam tylu ciekawych roślin na takiej przestrzeni i tak ładnie zaprezentowanych. Są nawet tematyczne zakątki. To bardzo ciekawy ogród!
The Chocolate box!

Justyna 22:33, 27 cze 2016

Przemku, dziękuję
Tak, taras z przodu mam obsadzony białymi surfiniami. W altance też stały zestaw: różowe pelargonie, fioletowa werbena i ipomea. Co jeszcze w donicach? Pojemników nie mam za wiele, bo ręczne podlewanie mnie odstrasza. Mam jeszcze parę donic z wiosennymi biskupimi bratkami (nie mam serca ich wyrzucić) i trawami, do tego pomidorki koktajlowe i dalie. I jeszcze mix heliotrop, czarna petunia i limonkowy ipomea. Także bardzo skromnie, tak namiarę możliwości.
No i w pojemnikach mam jeszcze wieczną kolejkę zaległości do wsadzenia

Irenko, u mnie najlepiej w półcieniu. Daj jej więcej pić, lubi.
P. S. Mam w tym roku parę siewek Delavaya, mogą trafić do Ciebie. Ściskam

Kasiu, służę

Bozga, dziękuję

Gosiu, niestety, nie mam dobrych wieści. Venusa już nie mam To dotkliwa strata, bo był u mnie najpiękniejszym kwitnącym wiosną krzewem. To byłby jego 4 rok i... Nie wiem co się tak naprawdę stało. Pewnie przyczyn jest wiele i nałożyły się na siebie. Może zbagatelizowałam zimę (nie okryłam go). Może choróbsko, które nie zauważyłam. Wypuścił już liście i nawet podsadki zaczęły się kształtować i przyszedł majowy przymrozek, który go pokiereszował. To był gwóźdź do trumny. Zaczął cywać, brązowieć i już nie odbił. Takie przymrozki się zdarzały, dotykają nie jedną roślinę (nawet delikatne kolory palmowe traciły i odbijały), nie sądzę, aby tylko to było jedną przyczyną.
Także rady Ci dobrej nie dam, bo jak widać nie potrafiłam o niego wystarczająco zadbać
Jedyne wnioski jakie się nasuwają, to okrycie przez pierwsze zimy i ochrona przed wiosennymi przymrozkami.
Trzymam kciuki za Twojego. Ja, póki co, się zraziłam. Pewnie w przyszłym roku jakiś Kousa przybędzie, ale raczej nie Venus. Poszukam fajnego różowego. Wiosną dosadziłam odmianę o żółto pstrych liściach Gold Star. Piękny egzemplarz tej odmiany podziwiam zawsze w Wojsławicach. Zobaczymy. Buź

Agatko, dziękuję
Clematis florida poszedł na uwiąd. Większość wielkokwiatowych tak straciłam. Teraz tylko uprawiam zdrową i jakże uroczą drobnicę. Pnącza kupuję od Marczyńskiego przez e-clematis. Adiantum ślicznota, bardzo je lubię

Ewciu. Dziękuję
Twój mąż zwiedzał po ciemku przy latarce, a Ty
jak słyszałam w deszczu
Czas na bardziej sprzyjającą aurę.
Justyna 22:47, 27 cze 2016

Majowe wspomnienia...

Czerwcowe radości

Obuwik królewski (Cypripedium reginae)
Uwielbiam!

Justyna 22:51, 27 cze 2016

Mieczyk dachówkowaty (Gladiolus imbricatus)

Dla mnie substytut Dieramy. Cudny, delikatny, wieloletni amarantowy mieczyk bez wykopywania. Dawniej często występujący naturalnie (np. w uprawach zbórz, uważany był za chwast), obecnie coraz rzadszy gatunek objęty ochroną.

Justyna 22:54, 27 cze 2016

Ostróżka Cristal Delight

Cudo! Zdjęcia nie oddają jej uroku. U mnie trzeci sezon. Ładnie powtarza przy drugim tłoczenia.

Justyna 22:57, 27 cze 2016

Ulubiona...

Queen of Sweden

Filiżaneczki
Kasia_CS 23:56, 27 cze 2016

Justynko, ta ostróżka jest przecudna!! Kupowałaś ją stacjonarnie, czy w sieci?

A Queen of sweden mi wpadła w oko jak byłam na pierwszych powaznych zakupach do ogrodka, ale niestety nie wpasowola się w budzet wtedy, bo jeszcze nie bylo pomyslu na miejsce dla róż.
AgataBC 10:09, 28 cze 2016

Justyna napisał(a)

Czy to 'Black Sprite'?? ostatnio na chabry się napatrzeć nie mogę.
Toszka 10:46, 28 cze 2016

Justyna napisał(a)
czerwcowe radości

Obuwik królewski (Cypripedium reginae)
Uwielbiam!

Czy możesz cos więcej - jakie stanowisko, jaka gleba, słońce...no wszyskie ważne informacje
przymierzam się od kilku lat i odwagi brak