Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat

Mój zielony świat

Justyna 19:17, 13 maj 2016

Azalia Satomi zaczyna

Orliki wśród świetlanych blików

Justyna 19:21, 13 maj 2016

Frondy paproci

Fenkuł Purpureum. Delikatne niteczki. W tym roku dosadzam go do Queen of Sweden. Ciekawe jak to wyjdzie.

Justyna 19:23, 13 maj 2016

Rubens

I na koniec czosnki

Serdecznie
Milka 21:18, 13 maj 2016

Cudnie, ciesze się na sadzonke fenkułu, a jak slazówka? No i czekam na wiadomosc na priv
Donia72 14:43, 14 maj 2016

Ale Ty piękne fotki pokazujesz
Agania 14:17, 18 maj 2016

Justyna napisał(a)

Mnie korci, aby wysiewy już wysadzić na rabaty (nie jestem zbyt dobra w regularnym podlewaniu doniczek). Tak to wygląda. Kłębowisko fenkuła, aminka, i marchwi.

Dla Ciebie zapachy

Przedstawiciel domniemanych pączków Tripetali wygląda tak A obok magnolia Grandiflora 24 Below. Eksperyment. Zobaczymy jak mi się jej uprawa powiedzie. Ponoć wytrzymuje - 31' C.

U mnie na zewnątrz w szklarence mało co powschodziło, za zimne noce, w domu lepiej, ale cienizny są i nie mam jak popikować...

Lilaki podziwiam i wszystkie zdjęcia, bardzo efektowne portrety i tajemnicze kadry

Podzielam Twoją radość z inauguracji kwitnienia Twojej tripetali

Kukułka storczyk...zawsze co ciekawego u Ciebie wypatrzę
Pozdrawiam Justynko i ściskam mocno, bo zimno
Kasia_CS 09:56, 19 maj 2016

Na wstępie się przywitam !

Zdradzę Ci, że po kolei przeglądam wizytówki i trafiłam na Twoj ogród. Od razu postanowiłam przeczytać cały Twój ogrodowy wątek bardzo mi się podoba, do tego opisujesz wszystkie swoje roślinki, masz ciekawe egzemplarze i już dodalam kilka do "must have" rutewka rulez

To wracam do czytania!
Milka 14:40, 19 maj 2016

No i czekam, czy liść czy pąk u ciebie, u mnie jednak liść
Kasia_CS 21:48, 23 maj 2016

Ze smutkiem skonczylam czytać Twój temat, bo.. mało mi, mam mega niedosyt i w ogóle glodnam dalszego Twojego dzielenia się z nami jak postrzegasz swój zielony świat.

I z tego wszystkiego z przyjemnością zacznę czytać od nowa, bo jest do czego wracać
Justyna 20:28, 25 maj 2016

Irenko, Doniu, Aganiu, dziękuję i pozdrawiam

Kasiu, Twój wpis jest miłą niespodzianką. Dziękuję Wątek jest stosunkowo krótki, więc daje szanse na przegląd. To dla mnie głównie pamiętnik ogrodowy, a jeśli jest jeszcze dla kogoś przyjemną lekturą, to dla mnie podwójna radość. Staram się pamiętać o podpisywaniu roślin, aby ułatwić identyfikację, a nuż się komuś przyda.
Tak, zdecydowanie rutewka to must have!
Pozdrawiam

Parę aktualnych wieści.

Największa radość to kwiaty Tripetali Magnolia parasolowata zakwitła po raz pierwszy od 6 lat! Ma kilkanaście pąków. Znajomy z nasiona pobranego w wojsławickim arboretum wyhodował kilka egzemplarzy, w tym jeden podarował mnie. Dostałam ok. 40 cm maleństwo, które teraz jest blisko 4 metrowym drzewem.

Po prawej klon w odmianie Paldiski. Piękna, zdrowa odmiana o kolumnowym pokroju i mocno powycinanej blaszce liściowej.

Z ciekawych roślin kwitnie też teraz kielichowiec Raulstonii Hartlage Wine. Kolor jak u wonnego, wielkość jak u chińskiego. Do tego jeszcze długotrwałe kwitnienie. Dwa dorodne, całe obsypane kwiatami egzemplarze rosną w Wojsławicach, mój to dopiero dwuletni młodziak.

Cudny klon palmowy Shirazz Dream

Do pary złotokap.