Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Janiny

Ogródek Janiny

Janina 15:57, 22 sty 2015

Janina 16:04, 22 sty 2015

Kiepsko widać, kiepski aparat, kiepskie zdjęcia i kiepska pogoda.
Buczki po zakupie jeszcze z liśćmi.
Janina 16:26, 22 sty 2015

Prosiła bym o pomoc jeszcze w jednej sprawie, posadziłam za siatką(to jest moja działka) róże, powojnik i bluszcz. Do samej siatki dochodzi prostokątna altana i dlatego te rosliny posadziłam za siatka w celu osłonięcia się od sąsiada który właśnie wybudował dom po prawej stronie od mojej działki. Siedząc w altanie jesteśmy widoczni, myślałam że jak zarośnie powojnikiem i różami to będzie intymnie. pachnąco i ładnie ale przekonana nie jestem czy to dobry pomysł. Może macie jakieś pomysły co by można tam posadzić? Poszukam zdjęć to zobaczycie jak to wygląda.
Janina 16:33, 22 sty 2015

Wnętrze altany za siatką są rośliny.
Tess 16:37, 22 sty 2015

Janino, myślę, że za wcześnie przesądzać o tym, że to nie jest dobry pomysł.
Mnie się wydaje, że dobry. Tylko trzeba dać roślinom szanse
Niech urosną.
Wprawdzie w zimie nie będzie liści, więc i osłony, ale przecież w zimie a altanie siedzieć nie będziecie.
Janina 16:46, 22 sty 2015

Pierwsza moja myśl to był szybko rosnący żywopłot z irgi błyszćzącej albo z pęcherznicy dopiero pożniej pomyślalam o angielskich różach i na jesieni je posadzilam to przesadzanie nie byłoby jakieś ciężkie.
Madzenka 06:46, 23 sty 2015

Janka zależy jakie posadziłaś powojniki, jeśli wielkolwiatowe to lrzesłona nie będzie duźa, jeśli górskie to nic sie nie musisz obawiać.
Na siatkę zawsze i wszystkim polecam winobluszcz trójklapowy, szybko i bardzo regularnie rośnie, ma piekne ciemnozielone blyszczace liscie, jesienia cudownie sie wybarwia. Bluszcz niestey rośnie powoli i musisz uzbroić się w ciepliwość. Powojniki w pierwszym sezonie też duże nie będą. Napisz ile i jakich posadzilas powojników i czy mają tam słońce, bo nie widać tego na słońcu.

Buki się w ciagu 2-3 lat ładnie zagęszczą i rozrosną, po prostu wymagają ciepliwości. Przytnij je taraz na min 1/3 wysokosci a najlepiej o połowę aby zagęściły się od dołu. Jesli nie przytniesz ich teraz mocno będą łyse na dole i bujnie na gorze a to jest najgorsze co może spotkać żywoplot liściasty .
Bardzo ladne sadzonki kupiłaś. Napisz gdzie i za ile na prywatną wiadomość
Janina 10:03, 23 sty 2015

Marzenko otóż posadziłam tam 3 róże Climbing Iceberg, Gertrude Jekyll, The Pilgrim, 1 powojnik Polish Spirit i 2 bluszcze Thorndale. Posadziłam dość blisko siebie co metr ale to bardziej tymczasowo aby tylko przezimowały bo sadziłam końcem listopada. O winobluszczu wiem, mam go w ogrodzie. Miejsce o którym mówimy jest od południa, co prawda rośnie w pobliżu( na tej drugiej działce za siatką) brzoza samosiejka dosyć duża i stoi blaszak na narzędzia ale i tak słońca jest dość. Jeśli chodzi o buki przytnę je tak jak mówisz tylko mi daj znać kiedy.
grazyna 13:51, 23 sty 2015

Janinko

nie wiem czy bluszcz od południa nie będzie marniał, on lubi cień aniżeli słońce

Róże i powojniki -klasyka zestawień, będzie pięknie za 3 lata

1 metr to stanowczo za blisko, mus rozsadzić wg mnie
A gdzie kupiłaś Gertrudę? Jej zapach jest obłędny!

Podasz namiar na pw? I o tych ślicznych buczkach napisz proszę

Ściskam
Janina 17:58, 23 sty 2015

Może to nie jest wymarzone miejsce dla bluszczu ale myslałam że w gęstwinie róż i powojnika sobie poradzi; u córki rośnie na siatce w słońcu i w kilka lat pięknie jej obrósł całą siatkę. Wiem że to południe ale nad siatka wystaje dach altany, nie m cały dzień palącego słońca. Nie wiem jeszcze czy tak zostanie musiała bym mieć więcej tego bluszczu i posadzić go gęściej. Co chcesz wiedzieć o tych bukach?