Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Jakie kwiatki jemy ????

Pokaż wątki Pokaż posty

Jakie kwiatki jemy ????

jotka 13:01, 13 lis 2012


Dołączył: 22 lis 2010
Posty: 11868
Widziałam w Mai, że można robić napój z kwiatka pysznogłówki Może jeszcze znacie jakieś zastosowanie kwiatków w kuchni ? No róże to oczywista sprawa, ale przepisy Wasze poproszę
____________________
Jola - pamiętajcie o ogrodach ... ogrodoweimpresjejolki +++ zapraszam na balkon +++ wizytówka-ogrodoweimpresjejolki http://www.ogrodowisko.pl/watek/3535-u-jotki-z-kasia-bawarska-plotki[url]
Juzia 13:03, 13 lis 2012


Dołączył: 09 gru 2011
Posty: 38239
Słyszałam o sałatce z liliowców, ale nie próbowałam
____________________
W Kruklandii :) +++ Zielone drzwi w Kruklandii
Joaska 14:04, 13 lis 2012


Dołączył: 11 lip 2011
Posty: 5104
Ja często używam kwiatów cukini - są smaczne
robie takie ciasto naleśnikowe - dość gęste, do kwiatka upycham kawałek mocrelli, jedna rybke acciughe, wszystko to obtacxam w cieście na patelnie i ... palce lizać
____________________
Joaśki ogród z wyobraźni-REALIZACJA 2015 "Niebo samo nie spadnie, trzeba je osiągnąć./Adam Mickiewicz/"
Pszczelarnia 14:09, 13 lis 2012


Dołączył: 04 maj 2011
Posty: 29256
Nasturcja do sałatek - ale jeszcze nie próbowałam i młode listki pokrzywy.
____________________
Ewa Pszczelarnia. Wizytówka
MarekW 16:17, 13 lis 2012


Dołączył: 05 lut 2011
Posty: 2338
Ja próbowałem sałatki w kwiatki czyli to co rosło w ogródku do miski i trochę soku z cytryny i oliwy z oliwek i już, a były to kwiatki nagietka, nasturcji, cukinii, róży, można też jeść stokrotki i fiołki oraz robić w cieście kwiaty bzu czarnego - wypróbowane i są niezłe.
____________________
Marek - Ogród średniowieczny i nie tylko
MarekW 16:19, 13 lis 2012


Dołączył: 05 lut 2011
Posty: 2338
Nasturcja przy ogonku ma taki ostry smak, stokrotka smakuje tak orzechowo, a fiołki macza się w białku i cukrze, ale można też tak prosto z łąki.
____________________
Marek - Ogród średniowieczny i nie tylko
Gardenarium 17:33, 13 lis 2012


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77304
Maja smażyła też kwiaty czarnego bzu, maczając je w cieście naleśnikowym.
____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
Jagna 21:09, 13 lis 2012


Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 1569
u mnie idzie mniszek , czarny bez, rumianek, kwiaty lipy, stokrotki, bratki, niecierpek ( ale nie ten sklepowy)
____________________
Wątek o tym, że nie umiem
Gabriela 21:20, 13 lis 2012


Dołączył: 25 lut 2011
Posty: 8072
Płatki róży - ucierane z cukrem, w pączkach albo przełożone w kruchych ciasteczkach i jako dodatek w dzbanie z wodą mineralną, z miętą, melisą i cytryną.
Kwiatki rukoli - smakują tak samo.
Podobno kwiaty akacji można smażyć w cieście, ale jeszcze nie próbowałam.
____________________
Ogród w budowie nieustającej
Tygrys 21:27, 14 lis 2012

Dołączył: 15 sie 2012
Posty: 42
Ogórecznik ma smaczne kwiaty. Kiedyś miałem go na działce. Pamiętam, że jako dziecko lubiłem podjadać kwiaty szałwii, zwłaszcza ogonki, w których był słodki nektar.

Osobiście z jadalnych kwiatów zdecydowanie preferuję brokuły i kalafiory. Bardziej poważnie przychodzą mi do głowy kwiaty szczypiorku (takie niebieskie) - fajnie wyglądają wymieszane z twarożkiem. Podobnie kwiaty czosnku, ale to też trochę takie "oczywiste" do jedzenia kwiaty.

Wiem, że jadalne są kwiaty lawendy, ale nie bardzo wiem jak to to zjeść - dla mnie zbyt intensywny, perfumowy zapach.

____________________
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies