Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

zaga 19:01, 11 mar 2013

Witam Marzenko! Wpadłam się przywitać, podziwiać przepiękny ogród i pogratulować tak obszernego wątku. Mi chyba życia zabraknie, zanim do 500 dobiję, a Ty widzę już dochodzisz .
Gabisia 19:12, 11 mar 2013

U mnie -4!
Właśnie wróciłam z ogrodu - lód/beton
Przykrywałam pościnane trawy i ratowałam co można, ale nie mam już czym,
bo włókninę brudną i stroisze wywaliłam
Taka jestem gupia!!!
Buuuuu
Madzenka 19:22, 11 mar 2013

ana_art napisał(a)
Madżenka a masz foty tego żółtego tataraku? mam kilka kępek które kupiłam i się zastanawiam czy o nie to

Nie mam. Chyba fot nie będzie... Miał być przymrozek dopiero w nocy... A po południu nagle się ochłodziło... Jest -3 stopnie. Problem polega na tym, że wczoraj go przesadziłam do świeżej ziemi i podlałam. WIeczorem miałam go przenieść do domu.... I się zmroził, część liści będzie do obcięcia. Zdjęć nie budjet!!!
Stokrotki i bratki też oklapły.. Nie wiem czy się reanimują

AniaDS napisał(a)
Ja też chętnie go zobaczę, może się skuszę w końcu na zakup

Odpowiedź jak wyźej!!! Jestem wściekla. 1 szt 29,90 a mam dwie..

Tess napisał(a)
To Ty masz podmokły kawałek działki????

Ja praktycznie mam bagno.... Gdyby nie drenaż wzdłuź płotu to jezioro które widać na zdjęciach za żywopłotem grabowym byłoby u mnie w ogrodzie.... Wiosną drenaż nie daje rady i jest grząsko, przy dużych opadach tak samo, korzenie roślin się duszą bo rosną w glinie...

I widoczek na urocze jezioro.... Które znajduje tunele i płynie w kącie mojego ogrodu na drogę.... Ale jest szansa na drogę i drenaż za płotem w tym roku...

Gosiniak napisał(a)
Madżen tataraczek koniecznie obfoć, widzę tu wielu chętnych na niego,
a jak dziś z pogodą?, pisałaś wczoraj, że przedwiośnie, u mnie 10 cm śniegu, czyli zima na całego
Ale przynajmniej pozakrywało trochę roślinki, liczę że przyszły weekend będzie u mnie przedwiośnie,
pozdrówka

Gosia tataraczka NIET!! Śniegu nie ma... Mróz -3, krokusy w pąkach trafia ... O reszcie roślin nawet nie myślę... Ciekawa jestem ile będzie w nocy. bo max miało być w nocy -4 a w dzień +2 .... wot i synoptycy....Co ma być to będzie. To co wymarźnie więcej w moim ogrodzie nie znajdzie miejsca. Będą same tuje i trawnik!!!

asc napisał(a)
Madżenka.. jak na razie nasze zaklinanie pogody jest skuteczne ....... robimy dalej czary-mary

Zamiast czarować pracowałam i widzisz jaki efekt? Trzeba było wziąć urlop i pić kawe i czynić czary!!!!

Evchen napisał(a)
Uff.. na bieżąco. Aranżacje Madziusi cudowne!

W przeciwieństwie do mnie.. Ja nie jestem na bieżąco i nawet mi się dzisiaj nie chce!!

irena_milek napisał(a)
Marzenko, u nas znowu śnieg; mimo to, popracowałam w ogrodzie i myślę o tataraku, skoro Pszczółka mówi, że zimuje

Irenko jaki śnieg, ślizgawica i 0,5 cm śniegu.... Tatara może i zimuje w gruncie ale nie w donicy..

Gosiniak napisał(a)
Marzenko mam pytanie- znalazłam cisy niedaleko siebie- koło ciebie też jest ta szkółka, zobacz czy tam byłaś kiedyś:
http://arnow.pl/index.php?article=kontakt

Nie znam, zaraz zjarzę na stronę

gierczusia napisał(a)

Noooo .. Ja teź proszę o zdjęcia tataraku ... Plizzzz

Uwzięły się na ten tatarak czarownice jedne . Chyba żeby mnie zagotować z nerwacji

Kasiek napisał(a)
Widze ze i tu mam zaleglosci i 500 sie szykuje...ide poczytac,odprasowac kiecke,i fryz ulozyc

Nie będziemy dzisiaj mojego wątku roziwjać

Pszczelarnia napisał(a)

Ale się porobiło. U Wieloszki w reklamie występuję, na wątku Madżenki jako specjalistka od tataraku.
Nie wiem, jak odmianowy ale łąkowy tatarak, acorus gramineus zimuje. Kłącze tataraku pięknie pachnie. W dawnych czasach nim właśnie odświeżało się chałupy na wsi przed świętami wielkanocnymi. Robiło takie saszetki zapachowe, rozkładało. A na "zielone świątki" majono nim domy.

Jego kłącze w ziemi zachowuje się tak jak u irysów, "kładzie się".

Więc Madżenka pięknie nawiązuje do tradycji obrzędowej.

No przynajmniej Ewo poprawiłaś mi humor podobno jest też cynamonowy
Madzenka 19:23, 11 mar 2013

zaga napisał(a)
Witam Marzenko! Wpadłam się przywitać, podziwiać przepiękny ogród i pogratulować tak obszernego wątku. Mi chyba życia zabraknie, zanim do 500 dobiję, a Ty widzę już dochodzisz .

Witaj Zaga Ja troszeczkę zwalniam
Cieszę się, że dołączyłaś do nas i mam nadzieję, że wzmocnisz grupę wrocławską.
Nawet nie próbuj czytać od początku, bądź na bieżąco
Madzenka 19:26, 11 mar 2013

Gabisia napisał(a)
U mnie -4!
Właśnie wróciłam z ogrodu - lód/beton
Przykrywałam pościnane trawy i ratowałam co można, ale nie mam już czym,
bo włókninę brudną i stroisze wywaliłam
Taka jestem gupia!!!
Buuuuu

Gabi ja uwierzyłam prognozom, że stopniowo się ochłodzi a tu szast rast, rano +1 a po południu -4... Nic nie okrywam, jak wymarźnie to wyciepię. Nic jeszcze nie cięłam za wyjątkiem grabów, powojników pięciornikow, ale te rośliny właściwie można zimą ciąć. Jakoś nie czułam w kościach tej wiosny jeszcze. Co ma być to będzie!

Żal mi tylko krokusów, pierwszy raz w źyciu łączkę sobie posadziłam...
JulkAd 19:34, 11 mar 2013

U Ciebie w dzień na plusie było? U mnie od rana -4, a teraz nie wiem ile, bo mi się wyjść nie chce, a muszę samochód do garażu wprowadzić, jak wrócę to napiszę ile...o ile nie zamarznę
noemi 20:06, 11 mar 2013

Tuliskam i buziam ... po świętach jedziemy na giełdę po hortensje ogrodowe , ok?
Madzenka 20:19, 11 mar 2013

noemi napisał(a)
Tuliskam i buziam ... po świętach jedziemy na giełdę po hortensje ogrodowe , ok?

Musowo przed świętami!!! Na wielkanoc muszą być!
Madzenka 20:20, 11 mar 2013

JulkAd napisał(a)
U Ciebie w dzień na plusie było? U mnie od rana -4, a teraz nie wiem ile, bo mi się wyjść nie chce, a muszę samochód do garażu wprowadzić, jak wrócę to napiszę ile...o ile nie zamarznę

Przy domu było 0+1 na drodze -1 .... A teraz to Wasze zimno do nas dotarło, buuu
Konstancja30 20:25, 11 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Ale się porobiło. U Wieloszki w reklamie występuję, na wątku Madżenki jako specjalistka od tataraku.
Nie wiem, jak odmianowy ale łąkowy tatarak, acorus gramineus zimuje. Kłącze tataraku pięknie pachnie. W dawnych czasach nim właśnie odświeżało się chałupy na wsi przed świętami wielkanocnymi. Robiło takie saszetki zapachowe, rozkładało. A na "zielone świątki" majono nim domy.

Jego kłącze w ziemi zachowuje się tak jak u irysów, "kładzie się".

Więc Madżenka pięknie nawiązuje do tradycji obrzędowej.

yhm ... Iwaszkiewicz napisał "tatarskie ziele ma dwa zapachy ... " ... i o majeniu na filmie tez było ... Ewuś jak ty cudnie wszystko wiesz