Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Diana 22:46, 27 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)

Kochana dobiłaś mnie tymi zdjęciami ... moja Susan ma kilka paków i to malutkich ... cebulowych jak na lekarstwo ... No cóż .., cieszy mnie, że u Ciebie tak pięknie
buziaki
Rench 23:22, 27 kwi 2013

Ależ Ty masz wszystko dopracowane idealnie
Na takie poduchy lawendowe,długo trzeba czekać ?
AniaDS 23:53, 27 kwi 2013

Zostaję na dlłużej, kawę poproszę..
monteverde 00:00, 28 kwi 2013

Marzenko wszystkiego co najlepsze życzę buziole
Kasiek 00:00, 28 kwi 2013

A tu sa chyba imieninki...? Bussiam
[img
AniaDS 00:37, 28 kwi 2013

To ja też
Evchen 00:52, 28 kwi 2013

Madżen
wszystkiego cudownego i najpiękniejszego i najnajnajlepszego
Moja pierwszy kwiat magnolii dla Ciebie

PS.
Madżen, patyki grabowe kupowałaś lokalnie czy internetowo?.... Jeśli atrakcyjne cenoweo to ja plisssam o namiary
Evchen 00:53, 28 kwi 2013

Madżen
wszystkiego cudownego i najpiękniejszego i najnajnajlepszego
Moja pierwszy kwiat magnolii dla Ciebie

Zdjęcia powaliły mnie z nóg. Ogród nadaje się do katalogu dla tracących nadzieję, że "kiedyś i u nich pięknie będzie" Składam wniosek formalny!

PS.
Madżen, patyki grabowe kupowałaś lokalnie czy internetowo?.... Jeśli atrakcyjne cenoweo to ja plisssam o namiary
Margarete 01:09, 28 kwi 2013

Marzenko ściskam cie imieninowo i życzę spełnienia marzeń...a co do fotek to choć już nieraz oglądałam zdjęcia z twojego ogrodu to i tym razem zwaliło mnie z nóg, jest ślicznie i te bukszpany, i ta symetria, i te kwadraty, i te magnolie i..i....i....i.... i mogłabym tak bez końca.......

Aha a jeszcze chciałam sie pochwalić, że moja magnolia suzan, malutka, wsadzona w ubiegłym roku ma jeden jedyny pak kwiatowy... i duzo malutkich chyba pączków.. więc dobrze jej u mnie a poza tym to odmiana podobno najłatwiejsza w uprawie.. ale i tak sie ciesze !
Madzenka 10:21, 28 kwi 2013

Jestem ... żyję..... ale jest ciężko
Muszę jeszcze dom odgruzować

Dziękuję za życzenia imieninowe, pochwały dla ogrodu i za to że do mnie zaglądacie

Odpowiadam na pytania:
- Topsin- pryskałam głównie rośliny które w poprzednim sezonie chorowały na plamistośc liści lub inne grzybowe: róże, magnolie, azalie, rh, magnolie, laurowiśnie, wiśnie, klona palmowego i przede wszystkim bukszpany. Nawet brzozy bo je jakiś grzyb z powodu podmoklego terenu zatakował.
- graby - są marne, ostrzegał mnie Pan z Botanika jak do niego marne dotarły, ale zaryzykowalam i wzięlam za tę cenę. Jeśli załatwi mi lepsze po weekendzie aktulne pójdą na zywopłot a nowe wsadzę w podjazd. Mogłam zamówić piękne za 130 zł/szt ale nie będę już takich strasznych pieniędzy inwestować w nasadzenia. Potrzebowałam 10 szt....mam już takich 8 szt... 4 zdechły i powoli rosną... Pospolite potrzebują dwoch sezonow aby się zagęścić, więc nie będę przepłacać.
- magnolia - to roślina , która nie sprawia mi problemów, wymaga jedank stale wilgotnej gleby (systematyczne podlewanie), korzenie zawsze okrywam grubą warstwą kory (ochrona przed wysuszaniem i mrozem) i dwa razy w sezonie dostaje Agrecol dla Magnoli po którym nie ma opcji aby nie kwitła intensywnie. Jest jedna rzecz, która je nęka... przędziorki, trzeba systematycznie robić opryski. Zawsze wiosną i potem nawet raz na miesiąc.
- poduchy lawendowe - te na zdjęciach, były sadzone w kwietniu ubiegłego roku. Chyba wszystkie wymienię na tę właśnie odmianę - szerokolistna bo pieknie wygląda nawet gdy nie kwitnie. I ma idelane warunki, dobrą ziemię na podwyższeniu, pełne słońce przez cały dzień i dolomit
- bukszpany - kofam bo porządkują ogród kwiatowy. A u mnie od zawsze z założenia miało być kwieciście i geometrzycznie. Pamietam jak bardzo zyskał mój malutki ogródeczek w poprzednim domu, gdy cały ujęłam w ramy z obwódek bukszpanowych.
- cebule - będę sadzić kolejne setki jesienią bo wiosną nie ma piękniejszego widoku niź cebulowe. Chyba będzie więcej białych narcyzów, których dawniej nie sadziłam gdyź żółtych niemlubię.... Ale białe mnie zachwycają