Tak buk lubi ziemię wapienną ale skąd wiemy, że w ogrodzie nie mamy jej (Marzena ma glinę i to powinno wystarczyć). Ja sugeruję oszczędne nawożenie drzew młodych. Powiedziałabym bardzo oszczędne.
Czy ktoś nawozi buki w górach? Można nawozić (i pewnie trzeba) starsze drzewa: robi się taki odwiert do podawania nawozu. Glina jest ziemią żyzną samą w sobie. Nie duśmy młodych korzeni drzewa nawozami. Ono musi samo się ukorzenić najpierw. Problem z drzewami w szkółkach jest taki, że one często mają tylko nawóz i opryski i nic więcej. A powinny mieć dobrą ziemię, wodę i światło.
To oczywiście moje zdanie.
EDIT: ale glina musi być odpływowa. Buki mają tendencję do wypiętrzania korzeni. W górach mają ziemię kamienisto-gliniastą i często kwaśną lekko. I mają się dobrze.
Ewo drzew nie ma potrzeby nawozić. Jednak buki lub graby ostro cięte na żywopłoty wymagają nawożenia. Jednak moje graby w tym roku wiosną nie nawoziłam , zrobię to już tylko raz w sezonie, bo w ubiegłym roku zbyt intensywnie rosły i nie nadążałam z cięciem... Trzy razy w sezonie było za mało... W tym roku jest ok
Przenawożenie roślin też nie jest dobre, są wrażliwe na wszelkie robale i choroby grzybowe.
Z drzew (??) nawożę magnolie i wisnie ozdobne aby kwitły obficie. Gdy będą starsze (na razie mam 2 latki) wystraczy raz w sezonie.
))))))))))))))))) Komputery są tylko zabrali dopływ internetu Marzenko )))))))))))))))))))))
Czasami mam możliwość przyjechać w tajne miejsce i pisać jak dziś ,ale nie wiem jak to wszystko nadrabiać
Rzadko mam czas na kompa zwykle załatwiam co mam załatwić i gonię do chłopców
Trzymaj się Marzenko
Jeszcze nie ciełam chociiaż ręce swędzą mnie od dwóch tygodni.
Czekam aż młode przyrosty zrobią się ciemne. Pewnie jszcze 1-2 tygodnie... Wszystko zależy od pogody...