Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

ocia79 13:05, 05 cze 2013

ściąga ściągnięta
Joaska 13:20, 05 cze 2013

to jak to jest z tym dolomitem buki czy klony sypać ?
Pszczelarnia 13:49, 05 cze 2013

Tak buk lubi ziemię wapienną ale skąd wiemy, że w ogrodzie nie mamy jej (Marzena ma glinę i to powinno wystarczyć). Ja sugeruję oszczędne nawożenie drzew młodych. Powiedziałabym bardzo oszczędne.

Czy ktoś nawozi buki w górach? Można nawozić (i pewnie trzeba) starsze drzewa: robi się taki odwiert do podawania nawozu. Glina jest ziemią żyzną samą w sobie. Nie duśmy młodych korzeni drzewa nawozami. Ono musi samo się ukorzenić najpierw. Problem z drzewami w szkółkach jest taki, że one często mają tylko nawóz i opryski i nic więcej. A powinny mieć dobrą ziemię, wodę i światło.

To oczywiście moje zdanie.

EDIT: ale glina musi być odpływowa. Buki mają tendencję do wypiętrzania korzeni. W górach mają ziemię kamienisto-gliniastą i często kwaśną lekko. I mają się dobrze.
Madzenka 18:51, 05 cze 2013

Joaska napisał(a)
to jak to jest z tym dolomitem buki czy klony sypać ?

Nie tym to azofoskę ale gdy są młode drzewa potem już nie ma takiej potrzeby
rozajerycha 18:53, 05 cze 2013

Piękny awatar
Pozdrawiam Marzenko
Martek
Madzenka 18:54, 05 cze 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Tak buk lubi ziemię wapienną ale skąd wiemy, że w ogrodzie nie mamy jej (Marzena ma glinę i to powinno wystarczyć). Ja sugeruję oszczędne nawożenie drzew młodych. Powiedziałabym bardzo oszczędne.

Czy ktoś nawozi buki w górach? Można nawozić (i pewnie trzeba) starsze drzewa: robi się taki odwiert do podawania nawozu. Glina jest ziemią żyzną samą w sobie. Nie duśmy młodych korzeni drzewa nawozami. Ono musi samo się ukorzenić najpierw. Problem z drzewami w szkółkach jest taki, że one często mają tylko nawóz i opryski i nic więcej. A powinny mieć dobrą ziemię, wodę i światło.

To oczywiście moje zdanie.

EDIT: ale glina musi być odpływowa. Buki mają tendencję do wypiętrzania korzeni. W górach mają ziemię kamienisto-gliniastą i często kwaśną lekko. I mają się dobrze.

Ewo drzew nie ma potrzeby nawozić. Jednak buki lub graby ostro cięte na żywopłoty wymagają nawożenia. Jednak moje graby w tym roku wiosną nie nawoziłam , zrobię to już tylko raz w sezonie, bo w ubiegłym roku zbyt intensywnie rosły i nie nadążałam z cięciem... Trzy razy w sezonie było za mało... W tym roku jest ok
Przenawożenie roślin też nie jest dobre, są wrażliwe na wszelkie robale i choroby grzybowe.
Z drzew (??) nawożę magnolie i wisnie ozdobne aby kwitły obficie. Gdy będą starsze (na razie mam 2 latki) wystraczy raz w sezonie.
Madzenka 18:55, 05 cze 2013

rozajerycha napisał(a)
Piękny awatar
Pozdrawiam Marzenko
Martek

Ile ja się nagłowiłam ktoś ty u Irenki Marto niech I oddadzą komputer!!!
bociek 18:57, 05 cze 2013

Madzenka, czy buksiki juz cielas czerwcowo? Bo siem zastanawiam czy to juz, czy jeszcze czekac... Poradz pliz
rozajerycha 18:57, 05 cze 2013

))))))))))))))))) Komputery są tylko zabrali dopływ internetu Marzenko )))))))))))))))))))))
Czasami mam możliwość przyjechać w tajne miejsce i pisać jak dziś ,ale nie wiem jak to wszystko nadrabiać
Rzadko mam czas na kompa zwykle załatwiam co mam załatwić i gonię do chłopców
Trzymaj się Marzenko
Madzenka 18:59, 05 cze 2013

bociek napisał(a)
Madzenka, czy buksiki juz cielas czerwcowo? Bo siem zastanawiam czy to juz, czy jeszcze czekac... Poradz pliz

Jeszcze nie ciełam chociiaż ręce swędzą mnie od dwóch tygodni.
Czekam aż młode przyrosty zrobią się ciemne. Pewnie jszcze 1-2 tygodnie... Wszystko zależy od pogody...