Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

Magda70 22:38, 20 lis 2013

Zielona napisał(a)
Basiu. Drzwi niestety musisz zamówić u stolarza.... Skoro niestandardowe... Ale jeszcze tak sobie myślę... To jest salon - ja mówię "ŻYJNIA" więc jeśli za tymi drzwiami jest jakieś pomieszczenie typu korytarz/holl to może otworzyć przestrzeń? Zrobić samą futrynę? Taniej... i może lepiej? No chyba, że słuzy Wam tez jako sypialnia, to inna sprawa...

No właśnie...czy potrzebne Ci tam drzwi??
BarbaraM 08:16, 21 lis 2013

Ja o tym też myślałam,że może by wyrzucić te drzwi,ale czasem się one przydają jak goście przyjadą.
Myślałam w takim razie również o drzwiach przesuwnych i to byłby fajny pomysł gdyby nie wysoki koszt.
Postanowiliśmy w takim razie kupić teraz drzwi tymczasowe a w przyszłości(zapewne odległej) zamontować drzwi przesuwne.
Dziś pojadę do miasta i rozejrzę się za tymi drzwiami w miejscach które sugerujecie.
Piszcie jeszcze czy mam te drzwi lakierować czy woskować.
Hej,Marta,mów tutaj zaraz.
Ja bym nie miała problemu,tylko M.pyta co się tak na ten wosk na drzwiach uparłam i muszę zdecydować.

A dziś wyszedł jeszcze jeden element w związku z oknami.
Wczoraj była pani od firanek i ustaliłyśmy co i jak ma być.
Wspólnie zrezygnowałyśmy z lamówki u dołu firanki.
Za to dowiedziałam się że są fajne obciążniki do firanek i zakłada się je po bokach u dołu.
Wtedy firanka jest obciągnięta i ładnie się układa.
Niektóre rzeczy dobrze jest jednak oddać fachowcom w swojej dziedzinie.
Zasłonki mają być jedynie ozdobne i w związku z tym potrzebne będą rolety.
Dziś się dowiedziałam że taką roletkę można zamontować u dołu okna zamiast u góry.
Ciekawa jestem jakie macie z tym doświadczenie?
Magda70 08:39, 21 lis 2013

Rozumiem, że goście nocują w tym pokoju???

A te rolety to chodzi o plisy?? Takie harmonijkowe?? Jeśli tak to nic nie wiem na ich temat...nie mam takich.
beta 08:52, 21 lis 2013

ja mam długie i ciężkie zasłony w pokoju....służą one tylko do dekoracji...dodatkowo na oknach mam rolety...i uważam, że jeżeli materiał zasłon jest gruby i ciężki to obciążników nie potrzeba, bo się sam bardzo ładnie układa...i jeżeli miałabym jeszcze raz wybierać zasłony do pokoju to też coś w tym stylu, które mam

powodzenia
Zielona 09:01, 21 lis 2013

Basia. U mnie Goście też czasem nocują w salonie, ale to przecież nie są cotygodniowe przypadki, więc mimo wszystko bym przemyślała brak drzwi. A możesz wkleić fotkę z otwartymi? Co tam widać za nimi?

Wosk czy lakier? Jeśli M. upiera się na lakier, to przecież dzisiaj masz takie do wyboru, że drzwi będą miały ładny kolor, będą zabezpieczone i jeszcze nie muszą się świecić. To kwestia Waszego wyboru. Wycieczka do "markietu", deseczki z próbnika w dłoń i szybka decyzja. Na pewno coś fajnego znajdziecie.
BarbaraM 09:06, 21 lis 2013

beta napisał(a)
ja mam długie i ciężkie zasłony w pokoju....służą one tylko do dekoracji...dodatkowo na oknach mam rolety...i uważam, że jeżeli materiał zasłon jest gruby i ciężki to obciążników nie potrzeba, bo się sam bardzo ładnie układa...i jeżeli miałabym jeszcze raz wybierać zasłony do pokoju to też coś w tym stylu, które mam

powodzenia

Obciążniki do firanek.Ale mi bardziej chodzi o tą sprawę z roletami.
Czy warto je zakładać od dołu?
Takie zwykłe roletki z prowadnicą z boku,nie harmonijkowe.
Zielona 09:11, 21 lis 2013

Obciążniki robi się ołowiane - rzeczywiście ładnie ujarzmiają zasłonki.

Basiu... czy te Twoje poczynania zasłonkowe są w rozsądnych kwotach? Wiem, że szyte na miarę są najlepsze, ale... u siebie mam wszystkie gotowe... za niewielkie pieniądze... Oglądałaś zasłony w leroy-merlin? w ikei (na stronie)? Moje pochodzą z leroy i naprawdę całkiem dobrze wyglądają... Firanki i roletki tez są do kupienia... nie trzeba ich robić na wymiar. Przyglądałaś się tym cenom?
Zielona 09:12, 21 lis 2013

BarbaraM napisał(a)

Obciążniki do firanek.Ale mi bardziej chodzi o tą sprawę z roletami.
Czy warto je zakładać od dołu?
Takie zwykłe roletki z prowadnicą z boku,nie harmonijkowe.

Czy wtedy będziesz miała kasetkę na dole okna???? To chyba nie będzie estetyczne...
Magda70 09:15, 21 lis 2013

Basiu, ja mam od góry z prowadnicą.
Podobają mi się takie od dołu...ale właśnie co z kasetką??
BarbaraM 09:16, 21 lis 2013

Na razie cudnych widoków nie ma ,no bo wiecie......remont mamy....

To jest widok z przedpokoju do salonu.
Jest taka myśl przewodnia żeby te drzwi poszerzyć bo jest to możliwe.

I tu widok z pokoju na przedpokój i dalej werandę.
W przedpokoju będą te same panele co w pokoju.
A na werandzie będziemy układać płytki.
Są już kupione.