Pszczelarnia
08:36, 11 mar 2014

Basia, najpierw o iglakach z propozycji Zbyszka. Tam, gdzie są różaneczniki - może rzeczywiście dać im jeszcze jakieś zimozielone towarzystwo?
Turzyca - pasuje jak nic. Może nawet 'Ice Dance' - jest chyba mocniejsza w odbiorze. Ale tam nie ma wiele miejsca?
A moim marzeniem jest nauczyć się tego (cięcia). Terminuję u ojca 2 sezon i ciągle mam wątpliwości.
Już radzę sobie z terminami cięcia, odróżniam pędy owocujące od tych z listkami. Ale w tym roku znowu napotkałam na problem nie lada. Kilka problemów.
1. Moja grusza wypuściła mnóstwo wilków - ściąć je wszystkie krótko przy gałęzi czy tylko co 2 dla uspokojenia drzewa?
2. Jakimś cudem śliwa jest cięta prawie na krótko - czy to dobry sposób dla jej prowadzenia?
3. Cięłąm w lutym orzecha, tylko końcówki gałęzi (czy orzechy się tnie - podejrzewam, że nie). Musiałam, bo nie było przejścia. I po raz pierwszy widzę, że on płakał. Ale nie zabezpieczyłam niczym. Teraz przyschło. Źle zrobiłam z tym brakiem smarowania?
4. Czy u odmian szczepionych na podkładkach średnich tez się ścina czubek drzewka (przewodnik?)
Czytam i oglądam ale ciągle brakuje mi wyczucia do cięcia.