Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

malgorzata_s... 18:07, 11 mar 2014

A w tej Bestwince są trawki??? Bo ja sporo potrzebuję Basiu całuski
Agania 19:12, 11 mar 2014

Basiu skarbnico wiedzy odrabiam zaległości, więc jestem u ciebie pierwsza i bardzo Ci dziękuję za przycięcie moich drzewek na zdjęciach, nawet nie wiesz jak mi pomogłaś z podjęciem decyzji, ale jeszcze nie przycięłam, czekam na środki ochrony roślin i maść funaben właśnie, żeby ranki zasmarować, mam nadzieję, że jutro przyjdzie paczka, bo robi się coraz później, a klon jesionolistny prawie wnet listki będzie rozwijał Mam jeszcze jedno pytanie, o mojego klona jesionolistnego, to takie cięcie na samej górze, nad samym rozwidleniem trzech gałązek, czy to nie za nisko ja bym ciachnęła nieco wyżej, jedną tą najgrubszą gałązkę, bo chciałabym lekko stożkowo, go prowadzić, czy zaczekać, niech zagęszcza koronę, on i tak jest już dość duży. Samej ciężko dylemat rozwiązać

Buziak
Agania 19:24, 11 mar 2014

Ruszyłaś z pracami, to tak jak większość z nas przyglądałam się, pracom nad nową rabatą i wygląda obiecująco, jodełki balsamiczne mam dwie uwielbiam ich zieleń i zieloniutkie przyrosty, z jakiego kamienia układasz ścieżkę i murek, moje rabaty w większości na podwyższeniu, szukam dobrego dostawcy i dobrego sprawdzonego materiału

Basiu, czy żywopłot grabowy, urośnie mi pod brzozami 10m, brzozy rosną u sąsiada, ale siatka ogrodzeniowa mnie dobija, u mnie glina, wiosną mokro, chcę ten żywopłot grabowy u siebie bardzo i sadzić już w kwietniu, możesz mi coś z własnego doświadczenia podpowiedzieć, zamierzam sadzić w 2 rzędach w odstępach co 20cm i w odległości 40 cm od siatki, albo nawet dalej, bo muszę się wkuwać z grabami pomiędzy korzenie brzóz, czekam na każdą podpowiedź chcąc unikną błędów
Tusiala 08:32, 12 mar 2014

Basiu gdzie jesteś?
BarbaraM 09:00, 12 mar 2014

Marta,jestem już.
A co takie kuku?
Zrobiłaś zdjęcia?

Agatko,klona jesionolistnego nie żałuj. Tnij,zagęszczaj.
Wtedy będzie ładniejszy pokrojem.

Jeśli chodzi o grab i żywopłot z grabu to jest to roślina która urośnie w półcieniu.
Sądzę że pod brzozami da radę,bo brzoza zacienia ażurkowo (rozumiesz o co mi chodzi )
Jeśli chodzi o teren gliniasty,to z nim zawsze jest kłopot.
Dobrze będzie jeśli przygotujesz najpierw teren pod żywopłot poprzez rozluźnienie ziemi.
Nie żałuj żwiru i pisku.
Odstępy możesz zrobić nawet co 30cm.
Tym bardziej że chcesz to zrobić w dwóch rzędach.Nie potrzeba gęściej.
Po posadzeniu przytnij,wyrównaj wierzchołki.
Niech się już zagęszcza.
Grab rośnie dość szybko.
Zanim się na niego zdecydujesz pamiętaj że wymaga przycinania 3-4 razy w sezonie.
Nie zapomnij też o tym żeby docelowo od płotu był tak daleko żebyś się zmieściła ty ze sprzętem tnącym.

Tusiala 09:06, 12 mar 2014

Ach bo już nie mogłam się Ciebie doczekać Ale jesteś
Foty zrobione
Urszulla 09:15, 12 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
A w tej Bestwince są trawki??? Bo ja sporo potrzebuję Basiu całuski

Właśnie tam jest ogrom trawek,
byłam jesienią
Tylko nie wiem czy tak wcześnie na wiosnę teżryzyko
BarbaraM 09:26, 12 mar 2014

Ula,zima wprawdzie była lekka i jest szansa że ich nie przymroziło.
Ale masz rację,ja bym się wstrzymała.
Zresztą trawy są w sprzedaży nieco później.
Urszulla 18:25, 13 mar 2014

Basiu, byłam dziś w casto... i siem zakochałam w nożycach żywopłotowych Fiskarsa,
nie pytaj o cenę.
Ale głupia też byłam, bo potem pojechałam do LM w innej sprawie i zapomniałam tam popatrzyć na ceny.
BarbaraM 08:31, 14 mar 2014

Zadzwoń do nich albo przez internet zobacz.
Czasem warto wydać nieco więcej i mieć solidne.