Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród niby nowoczesny ale...

Ogród niby nowoczesny ale...

Magda70 13:04, 24 sty 2013

Mognolio, słońce Ty moje...Dzięki wielkie...

Pooglądałam sobie te trawki...ale chyba jednak zostane przy tych , które proponujesz i polecasz

Gabrysia_ 13:08, 24 sty 2013

Cześć zarobiona kobieto
Buziaki zostawiam!...
Milka 14:19, 24 sty 2013

i piękna rzecz, ale dopiero ja testuję, więc wiele o niej nie powiem-miłka okazała

Magnolio, rok temu zakupiłam, posadziłam kilka i co mogę powiedzieć; w necie wygląda cudnie, zwłaszcza ten kwiatostan, w praktyce jest słabo widoczny; przyrasta w wielką kępę bardzo szybko, ale ma mankament, bardzo się pokłada i nie wygląda to ładnie; wywaliłam ją, ale tak do końca szkoda mi było, więc niektóre pod murem posadziłam, jak przeżyją ok, może komuś dam, jak nie, nie jest to aż taka wspaniała trawa!

jeszcze carex morrovi Ice dance lub Variegata ( chyba że tam słońce bardzo przypala to nie wiem czy dadza radę)
sesleria heufleriana- piękna wiosną, zimozielona, ale chyba w tym miejscu za mało ozdobna.

te mam akurat na słońcu i nieźle wyglądają

Dla mnie jednak rozplenica i hakone maja dobry pokrój, taki krągły, miękki. Jeszcze carex bucahani fajnie by tam pasował

hakone jest cudowna i wbrew temu, co piszą dośc szybko tworzy piękną kępę
Magda70 14:34, 24 sty 2013

Dzięki Irenko za Twoje opinie..
Hakone mam i się mi podoba....rośnie w słońcu...
Rozplenicy sie torszkę przestraszyłam bo też mam ale okazało się, że moja jest inna...wyższa...i też w słońcu rośnie...
Magda70 14:34, 24 sty 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Cześć zarobiona kobieto
Buziaki zostawiam!...

magnolia 14:34, 24 sty 2013

no właśnie trzeba wytestować rośliny, bo nie wiadomo jak się zachowują. Ja mam miłkę od jesieni- wtedy była cudna, szkoda jesli będzie się pokładać.A miałaś ja w pełnym słońcu? dzięki za info.

Milka 15:13, 24 sty 2013

Magnolio, miałam ją w 3 miejscach, pełne słońce,półcień i 3 miejsce słońce do 14 i cień już do końca, w każdym miejscu mnie rozczarowała, a bardzo ją chciałam, między innymi za nazwę

edit; jak je wywalałam, to podzieliłam kępy, jest ich mnóstwo!
Madzenka 21:01, 24 sty 2013

magnolia napisał(a)
inne trawy?-

molinia careulea 'variegata'

Miskanty chińskie ale tylko niskie ( tu trzeba sprawdzać mrozoodproność)

i piękna rzecz, ale dopiero ja testuję, więc wiele o niej nie powiem-miłka okazała

jeszcze carex morrovi Ice dance lub Variegata ( chyba że tam słońce bardzo przypala to nie wiem czy dadza radę)
sesleria heufleriana- piękna wiosną, zimozielona, ale chyba w tym miejscu za mało ozdobna.

z turzyc carex Frosted curls ( choć troszkę niskie), albo carex buchanani ( ale poczekaj do wiosny, będzie wiadomo lepiej jak zimują te carexy)
no i jeszcze można łan ostnicy Pony Tails , ale chyba tam za delikatne do otoczenia.

Dla mnie jednak rozplenica i hakone maja dobry pokrój, taki krągły, miękki. Jeszcze carex bucahani fajnie by tam pasował

Melduje że carex varigata u mnie znakomicie rośnie w palacym słońcu. Carex morrovi jest piękna bo zimozielona. Frosted cursls w ubieglym roku sadzona wymarzła całkowicie, w rym roku robie drugie podejście. Ostnica pony testowana pierwszy sezon
Rozplenice mam od little przez medium po gigantum, wszystkie piękne!!
Największe rozczarowanie hakone jesienią , ale latem zachwyca.
Magda70 21:15, 24 sty 2013

A gdzie hakone rośnie u Ciebie??

I jaką masz? ja mam Aureole....
Madzenka 21:18, 24 sty 2013

Magda70 napisał(a)
A gdzie hakone rośnie u Ciebie??

I jaką masz? ja mam Aureole....

Przesadziłam w cień - na razie jej nie widać na zdjęciach bo marna. - moja to stripe it rich