Tess
23:20, 27 lis 2012

Składniki:
9 paczek herbatników po 100g,
2 budynie waniliowe,
1 galaretka cytrynowa,
1 masło lub margaryna
mleko (tyle, ile potrzeba do zrobienia budyniu),
1 puszka masy krówkowej,
0,5 litra śmietany kremówki (36%)
2 łyżki cukru pudru.
Uwaga! na zdjęciach nie ma galaretki.
Sposób przyrządzenia:
Ugotować budyń.
Do ugotowanego gorącego budyniu wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Następnie budyń ukręcić z masłem.
W formie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylać masę budyniową.
Ułożyć drugą warstwę herbatników. Masę krówkową podgrzać (ja ją podgrzewam wstawiając puszkę do garnka z wodą i mieszam), wylać na herbatniki.
Ułożyć trzecią (ostatnią) warstwę herbatników. Ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru, wylać na herbatniki.
Wstawić do lodówki.
Ciasto podajemy posypane wiórkami czekolady (ja ścieram gorzką czekoladę na tarce).
Najlepsze jest po około 24 godzinach przebywania w lodówce. Ładnie się kroi, dobrze smakuje.
Te proporcje są na całkiem dużą formę. Moja ma 21 x 36 cm.
To ciasto jest dość słodkie, ale przepyszne.
W kręgach moich znajomych i krewnych uchodzi za takie, które przebiło moją napoleonkę, bez której nie mogła odbyć się żadna impreza.
Smacznego.
9 paczek herbatników po 100g,
2 budynie waniliowe,
1 galaretka cytrynowa,
1 masło lub margaryna
mleko (tyle, ile potrzeba do zrobienia budyniu),
1 puszka masy krówkowej,
0,5 litra śmietany kremówki (36%)
2 łyżki cukru pudru.
Uwaga! na zdjęciach nie ma galaretki.
Sposób przyrządzenia:
Ugotować budyń.
Do ugotowanego gorącego budyniu wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Następnie budyń ukręcić z masłem.
W formie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylać masę budyniową.
Ułożyć drugą warstwę herbatników. Masę krówkową podgrzać (ja ją podgrzewam wstawiając puszkę do garnka z wodą i mieszam), wylać na herbatniki.
Ułożyć trzecią (ostatnią) warstwę herbatników. Ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru, wylać na herbatniki.
Wstawić do lodówki.
Ciasto podajemy posypane wiórkami czekolady (ja ścieram gorzką czekoladę na tarce).
Najlepsze jest po około 24 godzinach przebywania w lodówce. Ładnie się kroi, dobrze smakuje.
Te proporcje są na całkiem dużą formę. Moja ma 21 x 36 cm.
To ciasto jest dość słodkie, ale przepyszne.
W kręgach moich znajomych i krewnych uchodzi za takie, które przebiło moją napoleonkę, bez której nie mogła odbyć się żadna impreza.
Smacznego.