Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Mathildis 00:54, 25 cze 2015

Sylwio, ślicznie w Twoim ogrodzie, z chęcią po nim pospacerowałam...
MiraR 11:19, 25 cze 2015

Prześliczny busz u Ciebie,uwielbiam takie nasadzenia
Syla w jaki sposób "montujesz" kijki bambusowe przy trawkach przy koszeniu czy podcinaniu wokół nich by ich nie uszkodzić,nie zdeptać? Próbuję na wszystkie sposoby ale nijak mi nie wychodzi,nie wiem " o co kaman" z tym zabezpieczeniem trawek za pomocą bambusików Możesz pokazać na zdjęciu?
Pozdrawiam serdecznie
ag_zie 10:02, 29 cze 2015

Mogę tylko powiedzieć: SUPER!!!
Z ogromną przyjemnością ogląda się takie cudo! Pozdrawiam i zabieram się za lekturę Twojego wątka.
Konieczki 13:32, 30 cze 2015

Sylwia Ty to już siedzisz w swoim ogrodzie i podziwiasz? Ależ Ci zazdroszcze
mateuszmichn 13:43, 30 cze 2015

Bardzo ładne rabaty. Fajne masz te obwódki bukszpanowe wokół drzew i w środku chyba hosty, bardzo fajnie to wygląda, co to za drzewka?

Oczywiście piękna szałwia i kule w trawach

Pozdrawiam i oczywiście zapraszam na mój wątek
asa7 10:16, 01 lip 2015

Bardzo mi się podoba Twój ogród, trochę nowoczesności, trochę romantyzmu - wszystko ładnie ze sobą współgra - dla mnie niedościgniony ideał. Wiem, że u mnie nigdy tak nie bedzie, mam za mało czasu i energi. I te wszechobecne trawki, ja tez chcę takie . Jestem pod wielkim wrażeniem, że w tak krótkim czasie zrobiłaś takie cudo. Altana i ogród zimowy - można tylko wzdychać. Też kiedyś zastanawiałam się nad ogrodem zimowym i jak przeglądałam Twój wątek, to znowu to pragnienie we mnie odżyło. Zaczynam się znowu na to napalać - nie wiem jednak czy emek się na to zgodzi, już mu wstępnie wspominałam i niby się zgodził, ale nie mówiłam mu, że przy tym będzie trzeba rozwalić prawie cały taras ( taras robiony dwa latemu ), żeby zrobić fundamenty. Chciałam spytać czy nic Ci się nie dzieje z tym ogrodem zimowym ( u mnie byłby podobny jak ten który masz przy podcieniu ze słupem, tzn podobnie usytuowany, też mocowany do sciany zewnętrznej domu ( tego sięnajbardziej obawiam, bo dom jest na kilkuletnich fudmentach - już osiadł co miał ościąść, a pod ogrodem zimowym byłby nowe fundamenty, które jeszcze mog ą osiąść). U mnie jednak wielkosć ogrodu byłaby mniejsza - jakieś 20-30m2 Ponieważ jestem z Krakowa a Ty z tego co wywnioskowałam czytajac trochę Twój wątek, mieszkasz gdzies w pobliżu Krakowa, czy mogę prosić o namiar na wykonawcę ogrodu na p.w. oraz jaki moze być koszt takiego ogrodu ( chodzi o część profile + szkoło jesli to były osobne ekipy, mniej więcej dla powierzchni około 20-30m2). Czy fundamenty też robiła ta sama ekipa? Czy w zimie jest tam ciepło tak jak w reszcie domu - zależy mi na takim ogrodzie zimowym żeby było tak samo ciepło - bo chciałam go zrobić jako przedłużenie salonu - wyburzyć jedną scianę salonu i powiększyć salon o ogórd zimowy ( ewnetualnie miedzy nimi wstawić drzwi przesuwne, szklane. Czy ekipa, która wykonywała ogród zimowy robiła tez projekt do pozwolenia na budowę, czy musiałaś sama sobie załatwiać architeka albo jeszcze jakoś inaczej, a moze sama jesteś architektem, bo tworzysz cudną architekturę ogrodową. Oczywiscie odpowiedzi na p.w.

Jeszcze pytanko odnośnie różaneczników. Jakbyś mogła zerknąć na mój wątek - mam zdjęcia swoich różanaczników Nova Zembla posadzonych na wiosnę tego roku - dolne liście są czerwono brązowe - nie wiem co im jest - może Ty wiesz co na to zaradzić, bo widzę, że masz dużo takich różaneczników. Są posadzone w dużym słońcu - może to im szkodzi? Z kolei RH kunigham white mają kilka nieładnych liści w środku i nie wiem czy to z braku dostępu światła - są tak gęste że światło do tych lisci w środku nie dociera, czy może też na coś chorują.

Jeszcze jedno pytanko: gdzie kupujesz cisy - kule na pniu i trawy?
asa7 10:17, 01 lip 2015

mateuszmichn napisał(a)
Bardzo ładne rabaty. Fajne masz te obwódki bukszpanowe wokół drzew i w środku chyba hosty, bardzo fajnie to wygląda, co to za drzewka?

Oczywiście piękna szałwia i kule w trawach

Pozdrawiam i oczywiście zapraszam na mój wątek

też uważam, że to super pomysł, z tymi bukszpanami i hostami - wygląda to nieziemsko.
nicol21 22:50, 02 lip 2015

Wow!! szczena wypadła i turla się po podłodze. Macie cudownie w tym Waszym raju !!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
lojalna_ 22:51, 02 lip 2015

Kazdy kawałek Twojego ogrodu to radosc dla oczysk cudnie !
lindsay80 22:59, 02 lip 2015

też mnie ciekawi co oznaczają czerwono-brązowe liście u Novej Zambli - bo mam to samo.