Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

ZbigniewG 18:02, 04 mar 2013

Ela obawiałem się kruchości tej konstrukcji, przy dobrym wietrze zadziała jak żagiel i "maszt" pęknie ,
w tym układzie wystarczy jedna (góra dwie) podpórka przykręcona do tarasu (lub wbita obok) i do niej przymocuj koniec kratki
Gosiniak 18:14, 04 mar 2013

Ela działeczkę masz fajną, a nam ogrodomaniakom zawsze jest mało wiesz mi, dostałabyś większa to znów byś o jeszcze większej marzyła

gierczusia 18:15, 04 mar 2013

GosiaJoanna napisał(a)
Zawsze możesz przyjechac do mnie i wyżyć się ogrodowo na moim "lotnisku" hehehe

.. Achhh , mieszkasz w takim pięknym miejscu, że ja chętnie ... Liczę na to ,że kiedyś przyjdzie na to czas ...

A Ty masz czas ,żeby o tym Twoim cudeńku pomyśleć? .. Bo czytam ,że uczelnia , praktyki w masowaniu .. Jak Ty to ogarniasz ??
gierczusia 18:19, 04 mar 2013

ZbigniewG napisał(a)
Ela obawiałem się kruchości tej konstrukcji, przy dobrym wietrze zadziała jak żagiel i "maszt" pęknie ,
w tym układzie wystarczy jedna (góra dwie) podpórka przykręcona do tarasu (lub wbita obok) i do niej przymocuj koniec kratki

No Zbyszku .. Wyobraź sobie ,że moj Mąż mówił to samo .. I tak naprawdę zaczyna to do mnie docierać .. Choć z drugiej strony u Kapiasów był cały plac w ten sposób formowanych klonów ( bez podpórki ) .. I było ok

No ale to już dwa głosy mądrych głów przeciwko mojemu upartemu w kwestiach dizajnerskich

Ale dizajn mi nie pomoże jak drzewo się połamie ... Będę obserwować ...dzięki za głos doradczy i rozsądku baaaardzo
gierczusia 18:21, 04 mar 2013

Gosiniak napisał(a)
Ela działeczkę masz fajną, a nam ogrodomaniakom zawsze jest mało wiesz mi, dostałabyś większa to znów byś o jeszcze większej marzyła

co racja , to racja

Ale zazdraszczam Ci po cichutku tej przestrzeni ... Wiesz o tym , prawda ?
ZbigniewG 18:29, 04 mar 2013

gierczusia napisał(a)
. Choć z drugiej strony u Kapiasów był cały plac w ten sposób formowanych klonów ( bez podpórki ) .. I było ok

wszystko zależy od wielkości i szczelności żagla i wytrzymałości masztu
Kapias to sprawdził i już wie co wytrzyma a jak mu jeden lub dwa pęknie to pikuś jeżeli pęknie ten jeden to katastrofa
gierczusia 18:36, 04 mar 2013

ZbigniewG napisał(a)

wszystko zależy od wielkości i szczelności żagla i wytrzymałości masztu
Kapias to sprawdził i już wie co wytrzyma a jak mu jeden lub dwa pęknie to pikuś jeżeli pęknie ten jeden to katastrofa

Racja , racja ... Muszę podjechać poszpiegować Kapiasa ... Karrrramba
Enya73 18:49, 04 mar 2013

Elu, u Kapiasa ten parasol z wiązów, dokładnie 4 szt. ma naprawdę solidną konstrukcję. Każdy wiąz jest podparty dodatkową podporą wkopaną głęboko w grunt, przypiętą do pnia, a następnie do całej górnej konstrukcji.
Radziłabym zrobić taką samą solidną podporę, bo tak jak sugeruje kolega Zbyszek, faktycznie może się połamać. Ja tak straciłam w ubiegłym roku katalpę.

gierczusia 19:00, 04 mar 2013

Enya73 napisał(a)
Elu, u Kapiasa ten parasol z wiązów, dokładnie 4 szt. ma naprawdę solidną konstrukcję. Każdy wiąz jest podparty dodatkową podporą wkopaną głęboko w grunt, przypiętą do pnia, a następnie do całej górnej konstrukcji.
Radziłabym zrobić taką samą solidną podporę, bo tak jak sugeruje kolega Zbyszek, faktycznie może się połamać.

Mam podobnie zamontowane, zobaczymy jak da radę

Natomiast u Kapiasa nie chodziło mi o wiązy tylko o klony pozdrowionka
Enya73 19:07, 04 mar 2013

Nie widziałam u Kapiasa klonów prowadzonych jak parasol Te wiązy w starym ogrodzie są bardzo charakterystycznym elementem, to zapamiętałam.

Te paliki, do których masz przymocowanego wiąza mogą nie być wystarczające. Żałuję, że nie zrobiłam fotki, co w zeszłym roku zrobił silny wiatr z podobnie przymocowaną katalpą. Myślałam, że się rozpłaczę.
Teraz dałabym coś solidniejszego z 3 stron, tak jak się robi w realizacjach parkowych. Ale człowiek mądry po szkodzie