Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

ZbigniewG 13:53, 04 mar 2013

gierczusia napisał(a)
No i mój bidoczek wiąz camperdownii zaczyna być od dziś formowany ...
W ziemię wbiliśmy trzy kije bambusowe żeby wzmocnić drzewo na wypadek silnego wiatru...kije są prawie tak wysokie jak pień..
Potem przymocowaliśmy to ustrojstwo do pnia a potem do tego stelaż w kształcie prostokąta do rozpinania na nim gałęzi...
A potem już było rozciąganie gałęzi ,co teź do końca się wiązowi nie podobało ...
To cała instrukcja , mam nadzieję,że się komuś przyda :

a może taką mniej wyrafinowaną aczkolwiek bardzo skuteczną metodą , robiłem tak przy kształtowaniu daszka z brzozy Youngii
4 paliki (pręty) wbite wokół pnia (odległość wg potrzeb) łączymy górą po obwodzie drutem- przy delikatnej konstrukcji lepiej jest dać proste kije leszczynowe (bambusy) na tym wiążemy druty prowadzące do których mocujemy gałązki
u siebie po dwóch latach zamieniłem na mocniejszą konstrukcję która stała się bazą dla obecnej altany

gierczusia 16:13, 04 mar 2013

Juzia_G napisał(a)

No ja swojego kupiłam z brązowymi plamami, ale to ponoć przypalenia były. Ciekawe czy w ogóle liście wypuści... ?!?

Nie wiem Juzinko jakie są Twoje odczucia , ale ja mam często wraźenie,że oni nas w tych szkółkach strasznie w konia robią .... Ja wcale mądra nie jestem, też kupiłam wiąza z dziurami w liściach pod koniec sezonu, a oni twierdzili ,że to po gradzie .., ta tata ... Po jakim gradzie ja się pytam ?

Może będzie ok
gierczusia 16:15, 04 mar 2013

irena_milek napisał(a)
Ela, rewelacyjnie wam poszło z tym stelażowym daszkiem, jestem pełna podziwu

oszronione zdjęcie, to efekt dzisiejszej przełomowej nocy, tak dosłuchałam w Meteo, potem już noce na plusie, buziam

Och dzięki Irenko za komplimenta

Jak to napisałaś ?: " przełomowej "?? PRZEŁOMOWEJ !!.. Hurrra !!
gierczusia 16:16, 04 mar 2013

GosiaJoanna napisał(a)

Ja też tak słyszałam od środy na plusiku nawet na wschodzie heheh

Nooo Gosinka .. To wskakujemy w bikini i na mudżina ....

Nie mam nic przeciwko mudzinom ,żeby nie było
GosiaJoanna 16:31, 04 mar 2013

Mudżinów no no no (sorki) ale takie Latino czemu NIE
gierczusia 17:11, 04 mar 2013

ZbigniewG napisał(a)

a może taką mniej wyrafinowaną aczkolwiek bardzo skuteczną metodą , robiłem tak przy kształtowaniu daszka z brzozy Youngii
4 paliki (pręty) wbite wokół pnia (odległość wg potrzeb) łączymy górą po obwodzie drutem- przy delikatnej konstrukcji lepiej jest dać proste kije leszczynowe (bambusy) na tym wiążemy druty prowadzące do których mocujemy gałązki
u siebie po dwóch latach zamieniłem na mocniejszą konstrukcję która stała się bazą dla obecnej altany

Zbyszku ... Przecież wiesz , źe ja kofam tą Twoją altanę miłością bezwarunkową ... Postanowiłam zrobić Ci fotkę ,żebyś miał pojęcie o ogromie mojego nieszczęścia ( tzn. małości mojej działeczki ).., nie byłoby gdzie już upchnąć takiej okazałej altany , nie mówiąc już o tym ,że taras jest pod deską wylany ...

Ale " metoda wyrafinowana " hmmm , już mi się podoba

gierczusia 17:12, 04 mar 2013

GosiaJoanna napisał(a)
Mudżinów no no no (sorki) ale takie Latino czemu NIE

... Ja patrząc po kolorze skóry to " córka młynarza " i jakbym się chciała na mudżina zjarać to by mi chyba tą skórę zdzierali ... Ja takie latino w piątym pokoleniu
GosiaJoanna 17:49, 04 mar 2013

gierczusia napisał(a)

Zbyszku ... Przecież wiesz , źe ja kofam tą Twoją altanę miłością bezwarunkową ... Postanowiłam zrobić Ci fotkę ,żebyś miał pojęcie o ogromie mojego nieszczęścia ( tzn. małości mojej działeczki ).., nie byłoby gdzie już upchnąć takiej okazałej altany , nie mówiąc już o tym ,że taras jest pod deską wylany ...

Ale " metoda wyrafinowana " hmmm , już mi się podoba

Może malutka działeczka ale jaka urokliwa
gierczusia 17:54, 04 mar 2013

GosiaJoanna napisał(a)

Może malutka działeczka ale jaka urokliwa

Achhh mówisz ??? ,,, prawie płakałam jak się okazało ,że ten developer postawił zle domy i obcina nam działki o 5 M .. Tak od tarasu do płotu byłoby ciutek dalej.. I ile roślin by mi jeszcze weszło
GosiaJoanna 18:01, 04 mar 2013

Zawsze możesz przyjechac do mnie i wyżyć się ogrodowo na moim "lotnisku" hehehe