Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Roztoczańskie klimaty

Roztoczańskie klimaty

Milka 12:57, 01 lut 2013

ta głębokość jest dość spora, więc wg mnie nie powinny wymarzać rosliny; 3 m to nie dużo, więc lawenda niech będzie, trawka i Danica i będzie super, a lawendę i thuje można strzyc
magnolia 12:58, 01 lut 2013

Zeta napisał(a)

można spróbowac carex morovi np variegata - teoretycznie strefa 5, ale nie mam doświadczeń w donicach. Byłby fajny

I tak samo z Imperata Red Baron- strefa 5. Tu do Danic zielonych byłaby czerwona, wzniesiona Imperata i niebieskawe lawendy. Tylko trawe dość gęsto, żeby nie była zbyt azurowa
Z traw wytzrymają też - carex aurea, C Beatles, c. montana ( a Agniechy piękna, u mnie raczej daleko jej do piekna), Owies wieczniezielony- podbije Ci szarość lawendy, więc coś jeszcze można 'dosypać' w kolorze.
I seslerie- np careulea
I kostrzewy
i molinia Variegata- ale ona jak zakwitnie, może być za wysoka ( a może jednak dobra?)
no to lecę sprawdzić te wszystkie nazwy ....dzieki magnolia ....chyba Ci wyślę jakiegoś szampana pocztą w podzięce za cierpliwość na moje narzekanie

dzięki dobra kobieto. troszkę słońca w paczce bym wolała
Zeta 12:59, 01 lut 2013

magnolia napisał(a)
może być na przemian. Ja bym zrobiła je jednak nierówno jakby ktos 'sypnał'. W ład i porządek daje lawenda. Tak lubię bardzo

Mnie się też to Twoje sypnięcie podoba będę chyba miała wszystkie rabaty sypnięte
Kasiek 13:00, 01 lut 2013

Jezeli cos moge zasugerowac...nie wiem dlaczego ale moim zdaniem jest to calosc dzika,naturalna,surowa...i niech taka pozostanie w swojej urodzie...Czasami czlek chcac dobrze przeszkodzi naturze..
Widze po bokach dzikie wino spadajace ku ziemi w formie pazurow ( u Was chyba winobluszcz?) nie za duzo,by nie przykryc powierzchni ,ksztaltowac mozna kilkoma ciachnieciami...czyli pazurowo..Przez caly sezon zielen,na jesien czerwien i jej odmiany...troche brakuje mi tu efektu koloru,punktu wooow... W srodku ,na sezon jedna odmiana roslin( cos czerwonego,u nas pod nazwa czerwonych pokrzyw)Lawendy jakos tu nie widze,za bardzo zlewa sie z calym obiektem,w moich oczach tworzac obraz cichej pustyni...(???)
Takie sa moje odczucia laika A co tam-popisalam sobie
Magda70 13:05, 01 lut 2013

Kasiek napisał(a)
Jezeli cos moge zasugerowac...nie wiem dlaczego ale moim zdaniem jest to calosc dzika,naturalna,surowa...i niech taka pozostanie w swojej urodzie...Czasami czlek chcac dobrze przeszkodzi naturze..
Widze po bokach dzikie wino spadajace ku ziemi w formie pazurow ( u Was chyba winobluszcz?) nie za duzo,by nie przykryc powierzchni ,ksztaltowac mozna kilkoma ciachnieciami...czyli pazurowo..Przez caly sezon zielen,na jesien czerwien i jej odmiany...troche brakuje mi tu efektu koloru,punktu wooow... W srodku ,na sezon jedna odmiana roslin( cos czerwonego,u nas pod nazwa czerwonych pokrzyw)Lawendy jakos tu nie widze,za bardzo zlewa sie z calym obiektem,w moich oczach tworzac obraz cichej pustyni...(???)

No i zburzyłaś wszystko to co udało się ułożyć....
Zeta już niby wiedziała co robi a teraz ups...
Daneczka69 13:07, 01 lut 2013

Magda70 napisał(a)

No i zburzyłaś wszystko to co udało się ułożyć....
Zeta już niby wiedziała co robi a teraz ups...

no właśnie... ups... teraz nam blondyna w depreche upadnie i dopiero się narobi hihihi
Daneczka69 13:09, 01 lut 2013

albo co gorsza zacznie włosy z głowy rwać!...
chociaż w takim układzie, przynajmniej na farbie do włosów by zaoszczędziła i więcej kaski na kffiatki by było
Gabrysia_ 13:19, 01 lut 2013

Cześć dziewczynki
A ja jestem za lawendą...
...no i dalej za czymś na patyku, i kilka trawek...
..chyba że Danici kupisz już duże,bo inaczej lawenda ją zagłuszy
Kasiek 13:21, 01 lut 2013

Moim zdaniem,kamienie to natura,sa nieuporzadkowane i niech takie zostana.Lawenda jest spokojna i wnoszaca obraz ciszy...Nie burzylabym tu pierwszego pomyslu kamieni,nie kontrastowalabym z tym charakterem, tz --utrzymac caloksztalt i zamiar kamieni ,myslac jedynie o efekcie koloru.Tym bardziej ze octowiec tez na jesien pokazuje co potrafi.Przeciagnac na boki jego kolory,uzyskujac obrazowo caloksztalt.

Ps. chyba mam dzisiaj gorszy dzien.Moj jezyk polski wymaga ,,zrozumienia´´
Zeta 13:21, 01 lut 2013

magnolia napisał(a)

można spróbowac carex morovi np variegata - teoretycznie strefa 5, ale nie mam doświadczeń w donicach. Byłby fajny

I tak samo z Imperata Red Baron- strefa 5. Tu do Danic zielonych byłaby czerwona, wzniesiona Imperata i niebieskawe lawendy. Tylko trawe dość gęsto, żeby nie była zbyt azurowa
Z traw wytzrymają też - carex aurea, C Beatles, c. montana ( a Agniechy piękna, u mnie raczej daleko jej do piekna), Owies wieczniezielony- podbije Ci szarość lawendy, więc coś jeszcze można 'dosypać' w kolorze.
I seslerie- np careulea
I kostrzewy
i molinia Variegata- ale ona jak zakwitnie, może być za wysoka ( a może jednak dobra?)
no to lecę sprawdzić te wszystkie nazwy ....dzieki magnolia ....chyba Ci wyślę jakiegoś szampana pocztą w podzięce za cierpliwość na moje narzekanie

dzięki dobra kobieto. troszkę słońca w paczce bym wolała

No ja niestety też mam dosyć tej zimy na maxa
A ze słońca mam to....

Cieplej ?????