Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

JoannA 23:28, 02 mar 2016

Zmykam Haniu
Dobrej nocki.
Pszczelarnia 09:30, 03 mar 2016

Mirka napisał(a)
Wiem wiem rozyczka to zarazliwa choroba.Plan jes taki:Jak wybudujemy domek to różanka będzie przy tarasie.Plan 5 letni.Haniu jak wygląda u Ciebie ten Arcydzięgiel masz jakieś fotki.Można to siaćod razu do gruntu?

Mirko, to jest dwuletnia roślina. Lepiej na rozsadnik. I potem na miejsce docelowe posadzić tam, gdzie będzie pasowała. najl;epiej punktowo pomiędzy inne kwiatki.

Sianie do gruntu oznacza, że na rabacie masz jedno poletko siewek, które wysadzisz dopiero na jesieni.
Pszczelarnia 09:36, 03 mar 2016

Piękny rozmach w sianiu - a ja czekam na chwilkę słońca, żeby mnie obudziło do wiosny.

EDIT: co do arcydzięgla. Mam wrażenie,że on tak strzela nasionami na znaczną odległość lub ptaki roznoszą. Przy roślinie matecznej też nie mam siewek. Ale kiedyś pojawiły się siewki po 2 latach, jak matecznej rośliny nie było. Viva mi mówiła, że on potrzebuje przemrożenia na pewno. I tak siałam arcydzięgiel bordowy 2 lata temu i w tamtym roku miałam piękny ale nasion nie zdążyłam zebrać, wystrzeliły.

bogumila 15:18, 03 mar 2016

Podziwiałam siewki i sadzonki...będzie pracowity rok...
Janina 17:22, 03 mar 2016

Pięknie Ci roślinki powschodziły. ja nic nie siałam wogóle mam mało bylin. Ciemierniki piękne gdzie kupiłaś?
Anabell 21:51, 03 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Piękny rozmach w sianiu - a ja czekam na chwilkę słońca, żeby mnie obudziło do wiosny.

EDIT: co do arcydzięgla. Mam wrażenie,że on tak strzela nasionami na znaczną odległość lub ptaki roznoszą. Przy roślinie matecznej też nie mam siewek. Ale kiedyś pojawiły się siewki po 2 latach, jak matecznej rośliny nie było. Viva mi mówiła, że on potrzebuje przemrożenia na pewno. I tak siałam arcydzięgiel bordowy 2 lata temu i w tamtym roku miałam piękny ale nasion nie zdążyłam zebrać, wystrzeliły.

Ewuś - tak się zarzekam bez siewu na parapetach pytam gdzie ta wola?
ulega się wpływom, to tęsknota do ogrodu

Piszesz dwuletnia? czy to znaczy że w tym roku już nie wyjdzie?
Tak rozumiem dwu letnie.
Ewa jeśli w tym roku zakwitnie u Ciebie, zbieraj nasionka o ciemnych liściach.
Anabell 21:55, 03 mar 2016

Bogusiu u ogrodnika zawsze pracowity rok

Janeczkowysłałam w wiadomościach
Pszczelarnia 22:17, 03 mar 2016

Otóż ten arcydzięgiel zwykły miałam dłużej niż 2 lata (ale nim piszą, że jest dwuletni?)

Tych bordowych raczej nie będzie, chyba że znajdę siewki, mam wrażenie, że pachniał mniej:

Anabell 23:44, 03 mar 2016

Ewa - to wysiewam w tym roku Arcydzięgiel dla zapachu w ogrodzie, w następnym roku zakwitnie.
O ciemnych liściach będę szukała.
Przyszły mi nasionka Pachnotki o ciemnych liściach, tego nie znam.

Dobre zestawienie kolorystyczne z różową dalią mam taką, tylko nie wiem czy tylko u mnie najszybciej łapie przędziorka.
Anabell 21:28, 04 mar 2016

Dalie wchodzą do łask i dla przypomnienia z 2009 roku jakie miałam, nie wszystkie przeżyły, inne doszły.

Zaginęła Lilak Time, z prawej strony trzecia od góry.
Nieustanie szukam i nie spotkałam.

Taki miała rzeczywisty kolordalej poszukuję

Purple Gem

Ta kaktusowa słabo się przechowuje, czwarty rok kupuję zawsze pod inną nazwą
.