Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 09:12, 25 kwi 2014

trochę wiosny:

AgataBC 09:15, 25 kwi 2014

AgataBC 09:18, 25 kwi 2014

AgataBC 09:38, 25 kwi 2014

zmieniłam trochę rabaty obok domu:

tak było wcześniej:

AgataBC 10:21, 25 kwi 2014

Rabata angielska już prawie cała obsadzona:

tu piwonie i rozchodniki

--------------------------------------------------------------------------------------------

dalej patrząc tu w górnym roku ostróżki, niżej mikołajek płaskolistny, obok latrie wychodzą, bardziej z lewej naparstnice i najbliżej orliki i kępa astrów

--------------------------------------------------------------------------------------------

dalej od brzegu widać przetaczniki, pomału wychodzi mikołajek alpejski, gipsówki i latrie, przed tym trzecim obeliskiem rosną pod płotem floksy i dzwonki brzoskwiniolistne, bliżej brzegu dzwonki ogrodowe, jeżówki i czyściec, szałwia omszona, na tym zdjęciu jest więcej pustych miejsc bo będą tu róże ale to dopiero w czerwcu po nie jade. Kilka roślin też dostałam i nie wiem dokładnie co to będzie. Np. nie wiem co to jest ta największa kępa na tym zdjęciu. No i w kilku miejscach brakuje na obrzeżach przywrotnika ostroklapowego, który jeszcze w doniczkach czeka.

---------------------------------------------------------------------------------------------

a tak wygląda patrząc z drugiej strony- tu na pierwszym planie za i między tulipanami są róże, kocimiętka, lawenda, i będzie werbena patagońska. (za płotem posadzony i ładnie przyjęty żywopłot z grabu- będzie w przyszłości ładnym tłem dla tej rabaty).

Czy może tak być? myślę jeszcze o jakichś topiarach z bukszpanu i cisa. Gdzie wcisnąć? I jakie kształty? A w tych większych obeliskach myślę wsadzić powojniki a póki się nie rozrosną to na ten sezon posadzę groszek pachnący koloru błękitnego i granatu. Gdzieniegdzie na tej rabacie posiałam kosmosy i będzie też czarnuszka i oczywiście werbena. A na jesień dodam czosnki i przegorzan. Nic więcej nie planuje. Z róż chcę kupić Crocus rose i Pilgrim.
AgataBC 10:37, 25 kwi 2014

Przy tarasie ładnie się rozrasta róża pnąca "Jasmina" w jej towarzystwie są lawendy, dzwonki karpackie i sasanki.

AgataBC 10:58, 25 kwi 2014

Zmieniłam w przedogródku rabatę pod oknem, wywaliłam z niej wszystko- została tylko obwódka z bukszpanu:
tak wyglądała wcześniej:

a tak teraz:
te dwa zewnętrzne patyki to miłorzęby, pośrodku nich między tymi dwoma środkowymi patykami rośnie hortensja vanille fraise. Co proponujecie dosadzić do tego towarzystwa? ja myślałam o ostnicach i czosnkach. Może coś co nie będzie zielone jak bukszpan i dość niskie? Miłorzęby planuję prowadzić podobnie jak Danusia, a żywopłocik z bukszpanu docelowo chcę by miał około 50cm. Słońce tu jest od 12tej do końca dnia.

AgataBC 21:04, 30 kwi 2014

Jaka roślinka to może być ??

AgataBC 21:20, 30 kwi 2014

Po deszczu wszystko podrosło :

AgataBC 21:27, 30 kwi 2014

Ulubione widoczki:

zdjęcia z wieczora więc słabo już widać