Rabata angielska już prawie cała obsadzona:
tu piwonie i rozchodniki
--------------------------------------------------------------------------------------------
dalej patrząc tu w górnym roku ostróżki, niżej mikołajek płaskolistny, obok latrie wychodzą, bardziej z lewej naparstnice i najbliżej orliki i kępa astrów
--------------------------------------------------------------------------------------------
dalej od brzegu widać przetaczniki, pomału wychodzi mikołajek alpejski, gipsówki i latrie, przed tym trzecim obeliskiem rosną pod płotem floksy i dzwonki brzoskwiniolistne, bliżej brzegu dzwonki ogrodowe, jeżówki i czyściec, szałwia omszona, na tym zdjęciu jest więcej pustych miejsc bo będą tu róże ale to dopiero w czerwcu po nie jade. Kilka roślin też dostałam i nie wiem dokładnie co to będzie. Np. nie wiem co to jest ta największa kępa na tym zdjęciu. No i w kilku miejscach brakuje na obrzeżach przywrotnika ostroklapowego, który jeszcze w doniczkach czeka.
---------------------------------------------------------------------------------------------
a tak wygląda patrząc z drugiej strony- tu na pierwszym planie za i między tulipanami są róże, kocimiętka, lawenda, i będzie werbena patagońska. (za płotem posadzony i ładnie przyjęty żywopłot z grabu- będzie w przyszłości ładnym tłem dla tej rabaty).
Czy może tak być? myślę jeszcze o jakichś topiarach z bukszpanu i cisa. Gdzie wcisnąć? I jakie kształty? A w tych większych obeliskach myślę wsadzić powojniki a póki się nie rozrosną to na ten sezon posadzę groszek pachnący koloru błękitnego i granatu. Gdzieniegdzie na tej rabacie posiałam kosmosy i będzie też czarnuszka i oczywiście werbena. A na jesień dodam czosnki i przegorzan. Nic więcej nie planuje. Z róż chcę kupić Crocus rose i Pilgrim.