Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Katkak 20:49, 10 maj 2014

Dzięki wielkie Agciu, może się zmobilizuję i coś tam popróbuję Rabatki zrobiłaś prześliczne Sama się nie mogę doczekać kiedy lawenda zakwitnie Te rododendronowe też piękne. Muszę kilka rodków kupić Dzięki i pozdrawiam
AgataBC 11:58, 13 maj 2014

Nadal nie wiem co tu dać do towarzystwa..

najlepiej chyba jakiś jeden gatunek ale nadal nic mi nie przyszło do głowy.. jak już nic nie wymyślę to sypnę kory i tak zostawię..

Przypominam, że ta rabatka ma słońce od 12tej do końca dnia. Rosną tu już dwa miłorzęby zwykłe i pomiędzy nimi hortensja vanille freise, obwódka z bukszpanu.

Jestem otwarta na propozycje
ewakatowice 12:38, 13 maj 2014

Agciu, witam się jako, że jestem pierwszy raz. Będę zaglądać, kuszący i wonny ogród

Myślałaś o trzmielinie ?...

kasiula79 13:33, 13 maj 2014

Witam się pierwszy raz i od razu zaznaczam, bo pięknie jest!
renatamama3 13:35, 13 maj 2014

Agatko ,trawy bym wsadziła .
AgataBC 18:15, 13 maj 2014

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Danusiu, nie wiem gdzie o tym napisać więc postanowiłam tu. Potrzebuję pomocy w wyborze rośliny. Mianowicie: rabata słoneczna pod oknem, posadzone są 2 miłorzęby zwykłe- chcę je prowadzić tak jak u Ciebie jest. Między nimi jest ciut bliżej brzegu posadzona hortensja vanille freise, rabatka ma obwódkę z bukszpanu. No i zastanawiam się co dać na "poszycie" tej rabaty- myślałam o jakiejś irdze albo o jakichś ostnicach, coś co będzie miało inną zieleń niż bukszpan, żywopłocik chciałabym utrzymać wysoki na ok. 45cm. Proszę Cię bardzo o pomoc. Zdjęcia tej rabaty są na moim wątku na stronie 58.
Tutaj link:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2792-ogrod-naturalny-pachnacy-lasem?page=58

Będę wdzięczna za każdą pomoc. Wiem, że jesteś bardzo rozchwytywaną osobą i intensywnie zapracowaną, więc cierpliwie poczekam

Gardenarium 18:24, 13 maj 2014

Agcia napisał(a)
Nadal nie wiem co tu dać do towarzystwa..

Trochę te miłorzęby cieniutkie, widać kijki zamiast drzewek, aj bym radziła inne posadzić, a mianowicie na pniu, a te przesadź gdzieś w ogród, nie na front. Ja nie mam miłorzębów takich na forncie, one się nie nadają bo krzywo rosną, pokręcone jakieś

Bukszpan za rzadko, za duże przerwy, dosadź po jednym w te dziury.

1 Taxus 'Elegantissima albo zwykły zielony, bo ten peirwszy trzeba ciąć, on pokłada się
2.miłorząb Pendula lub lepiej Mariken
3 Berberys 'Orange Dream' cięty potem w kulkę
4.Miskant Variegatus
5.niskie cosik, pachysandra, bergenie karłowe, irgi 'Major', trawki - jeden gatunek na tej powierzchni.

Instagram Ogrodowiska
AgataBC 21:28, 13 maj 2014

Ewa- witaj u mnie , o trzmielinie nie myślałam, ale owszem o czymś zimozielonym tak. Tylko nie wiedziałam do końca co. Danusia mi mętlik w głowie zrobiła, ale zastosuje się bo wiem, że dobrze radzi.
AgataBC 21:37, 13 maj 2014

Gardenarium napisał(a)

Trochę te miłorzęby cieniutkie, widać kijki zamiast drzewek, aj bym radziła inne posadzić, a mianowicie na pniu, a te przesadź gdzieś w ogród, nie na front. Ja nie mam miłorzębów takich na forncie, one się nie nadają bo krzywo rosną, pokręcone jakieś

Bukszpan za rzadko, za duże przerwy, dosadź po jednym w te dziury.

1 Taxus 'Elegantissima albo zwykły zielony, bo ten peirwszy trzeba ciąć, on pokłada się
2.miłorząb Pendula lub lepiej Mariken
3 Berberys 'Orange Dream' cięty potem w kulkę
4.Miskant Variegatus
5.niskie cosik, pachysandra, bergenie karłowe, irgi 'Major', trawki - jeden gatunek na tej powierzchni.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź, zrobię jak napisałaś, tylko zmienię z trzech na dwa te miłorzęby i wtedy pewnie dwa te miskanty. Dziękuję za poświęcony czas.

w mojej okolicy nie ma na pniu miłorzębów, a jak są to na niskim a to mi się nie widzi.. może gdzieś kupię na wyjeździe. A tę hortensję mam stąd też wywalić ? pewnie tak bo nie ma jej na Twoim planie.
AgataBC 21:39, 13 maj 2014

kasiula79 napisał(a)
Witam się pierwszy raz i od razu zaznaczam, bo pięknie jest!

Bardzo mi miło Kasiu, witaj