Dziwnie się czuję jak ktoś tak pisze bo ja tego aż tak nie widzę.. chyba każdy jest trochę krytycznie nastawiony do swego ogrodu, czasem się pochwalić umiem ale jeszcze brakuje, żebym była zadowolona z całokształtu-z niektórych kompozycji jestem dumna a pracownia to moje oczko ale to trzeba lat żeby był efekt- a środków nie ma żeby kupić wszystko duże..
Ostatnio zaprojektowałam rabatę takiej miłej osóbce, po uzgodnieniu kupowałyśmy razem rośliny do tego założenia- poszło tyyyle kasy.. ale efekt już po posadzeniu jest a wiosną to dopiero będzie.. Mogłam się trochę zrealizować w tym względzie
Pozdrawiam Przemku, jestem u Ciebie na bieżąco choć czasu pisać - brak. co do klamki to chwila roboty i zrobione- to bardzo proste.
Nie jesteś odosobniona w tym krytycznym myśleniu o swoim ogrodzie Tu sprawdza się staropolskie przysłowie Cudze chwalicie, swego nie znacie
Mi też na wiosnę kroi się taki mały projekcik związany z planowaniem i realizacją założenia ogrodowego u znajomych Jeśli finanse u nich pozwolą będę się mógł sprawdzić tylko czy podołam oczekiwaniom ?
to chodzi też o to że na zdjęciach są tylko kawałki ogrodu, ja go widzę z każdej strony, nieraz muszę uciąć zdjęcie, żeby nie było widać obskurnych ruin zzapłocia. Chcę się cieszyć tym co mam, ale widoku z okien czy z progu drzwi nie zmienie..
A jeśli chodzi o to drugie to najważniejszy jest dobry projekt. Pokaż kilka ogrodów w sieci, żeby sprawdzić jaki styl się podoba i jaki będzie pasował do architektury. Proponuj różne alternatywy żeby mieli wybór i też wizualizacja jakaś by się przydała, żeby widzieli jaki będzie efekt. Jak go zaakceptują to już z górki, samo kupowanie i sadzenie to przyjemność.
W moim projekcie było bardzo dużo przetacznika kłosowego, ale bardzo chorowały w tym roku i musiałam zmienić. Elastyczność też potrzebna. Tyle z mojego doświadczenia.
Ale bystry chłopak jesteś więc na pewno dasz radę
To 27 w Twoim niku to wiek ? Który jesteś rocznik ?
U mnie z tymi widokami też jest podobnie Staram się robić zdjęcia tak by w kadr nie wchodził domy i garaż które jeszcze nie dorobiły się elewacji bo z kasą krucho Lepiej ogród wygląda na tle pięknych budynków ale cóż jest jak jest Z drugiej strony to nie forum budowlane tylko ogrodnicze i oceniamy tu co innego
Masz rację projekt to podstawa Znajomi mają podgląd na forum więc mają już swoje ulubione rośliny które widzieliby u siebie a styl ogrodowiskowy odpowiada im najbardziej Nie będzie to jakieś duże przedsięwzięcie bo tylko część przed domem ale ja już się cieszę na samą myśl działania nie tylko u siebie Będzie dużo traw, hortensji bukietowych no i oczywiście formy strzyżone plus byliny dla uzupełnienia Co z tego wyjdzie czas pokarze
Mój rocznik 86 więc nick z tamtego roku trochę nieaktualny