Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 22:13, 01 cze 2014

Mirka napisał(a)
Joasiu zapraszam do olądania twoich patyczków

Byłam, widziałam
Ale będzie łan hortek
Gratuluję Mirko takiego sukcesu.
JoannA 22:28, 01 cze 2014

BusyBee napisał(a)
U mnie trawnik jak zwykle- taki sobie mimo nawozów. Ale to wina słabej ziemi na której był założony i żaden nawóz szału nie zrobi.
Ciekawa jestem Twojej opinii o tym nawozie.

Teraz już lecę- pa Asiu

Trawnik nawet założony na słabej ziemi powinien dobrze wyglądać jak jest systematycznie nawożony. U mnie też ziemia kiepska, w jednym miejscu glina, w innych bardziej piaszczysta ale jak regularnie nawożony i podlewany wygląda bawet nieźle. Teraz nie był w dobrej formie, często koszony jakis zagłodzony się zrobił. Nawóz był już konieczny. I oprysk musze na chwasty zrobic bo za dużo chwaściorów.
Dobanoc Kasiu
Donia72 23:48, 01 cze 2014

Witaj Joasiu Dopiero zwolnił mi się komputer i troszkę sobie usiadłam.Tak to mam , jak dzieci wróciły do domu. Córka była m-c na praktykach ze szkoły, a syn też już jest w domu. Zrobił sobie wycieczkę nad morze rowerem, razem z kolegąTroszkę znów mam zaległości na naszym ogrodowisku. Ale u Ciebie byłam, wszystko masz tak dopracowane Roślinki piękne, zauważyłam też u Ciebie piękne orliki i jeszcze takie kwitnące. U mnie już przekwitły, a może też od deszczu tak opadły Już je przycięłam przy samej ziemi. Placyk pod ławeczkę cudo! My, z mężem też zrobiliśmy, ale taki mały. Śmiejemy się, że to przystanek Jeszcze brakuje ławeczki i muszę troszkę podsadzić roślinkami
Pozdrawiam cieplutko
Madzenka 06:45, 02 cze 2014

Wszystkie zdjęcia piękne, ale to z ławką w kręgu szczególnie mnie urzekło.
Napisz proszę czy i kiedy ścinasz orliki. Moje się pokładają i mam ochotę je ściąć ale chciałaby aby zakwitły...
JoannA 18:35, 02 cze 2014

Donia72 napisał(a)
Witaj Joasiu Dopiero zwolnił mi się komputer i troszkę sobie usiadłam.Tak to mam , jak dzieci wróciły do domu. Córka była m-c na praktykach ze szkoły, a syn też już jest w domu. Zrobił sobie wycieczkę nad morze rowerem, razem z kolegąTroszkę znów mam zaległości na naszym ogrodowisku. Ale u Ciebie byłam, wszystko masz tak dopracowane Roślinki piękne, zauważyłam też u Ciebie piękne orliki i jeszcze takie kwitnące. U mnie już przekwitły, a może też od deszczu tak opadły Już je przycięłam przy samej ziemi. Placyk pod ławeczkę cudo! My, z mężem też zrobiliśmy, ale taki mały. Śmiejemy się, że to przystanek Jeszcze brakuje ławeczki i muszę troszkę podsadzić roślinkami
Pozdrawiam cieplutko

Witaj Doniu
Orliki u mnie jeszcze kwitną ale o ich ostatnie tchnienie. U nas wiosna opóźniona jak u Ciebie podziwiam piękne orliki moje były jeszcze w pąkach. Placyk z ławeczką to nasze lubione miejsce. Z tego miejsca najczęściej obserwujemy ogród i planujemy zmiany.
Pozdrawiam Doniu
JoannA 18:46, 02 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
Wszystkie zdjęcia piękne, ale to z ławką w kręgu szczególnie mnie urzekło.
Napisz proszę czy i kiedy ścinasz orliki. Moje się pokładają i mam ochotę je ściąć ale chciałaby aby zakwitły...

Marzenko, w biegłym roku za poźno ścięłam orliki i teraz mam łan siewek. Orliki po przekwitnięciu są raczej mało atrakcyjne i szybko łapią choroby grzybowe, a przycięcie zmobilizuje je do wytworzenia nowych ładnych liści.
Moje orliki nie pokładają sie, z jednej strony mam siatkę sąsiadów, z drugiej dość blisko rośnie tawuła więc mają podpórkę.
Donia72 19:43, 02 cze 2014

JoannA napisał(a)

Marzenko, w biegłym roku za poźno ścięłam orliki i teraz mam łan siewek. Orliki po przekwitnięciu są raczej mało atrakcyjne i szybko łapią choroby grzybowe, a przycięcie zmobilizuje je do wytworzenia nowych ładnych liści.
Moje orliki nie pokładają sie, z jednej strony mam siatkę sąsiadów, z drugiej dość blisko rośnie tawuła więc mają podpórkę.

Ja u siebie część orlików ścięłam przy samej ziemi, jutro zetnę resztę Tylko co robić z siewkami? Czy wsadzić do doniczek?
JoannA 19:47, 02 cze 2014

Donia72 napisał(a)

Ja u siebie część orlików ścięłam przy samej ziemi, jutro zetnę resztę Tylko co robić z siewkami? Czy wsadzić do doniczek?

Jak duże te siewki to możesz na rabacie posadzić. Zawsze to wygodniej z pielęgnacją. Jak maleństwa to doniczki, zawsze bezpieczniej.
Donia72 19:52, 02 cze 2014

Mam nadzieję, że jutro pogoda będzie lepszaWtedy wezmę się za orliki Ciekawe, jakie to kolory?
JoannA 19:59, 02 cze 2014

Donia72 napisał(a)
Mam nadzieję, że jutro pogoda będzie lepszaWtedy wezmę się za orliki Ciekawe, jakie to kolory?

Jeśli masz kilka orlików obok siebie to może dojśc do krzyżowania odmian i wtedy kolor może okazać się niespodzianką.