Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Toszka 10:47, 09 maj 2014

Skula, ja tam na tych zdjęciach widzę ordynarne mszyce i ich "rolników" mrówki. W takich przypadkach łapię 1,5l marolex, rozrabiam na pierwszy bój Decis i psikam aż będzie ciekło po roślinie.
Nie krakałam (nie śmiałabym) - uświadamiałam cię tylko, że po założeniu ogrodu zawsze jest drugi etap - nauka np. entomologii One (robale) pewnikiem były tam wcześniej. Tylko ich nie zauważyłeś.
Teraz tylko wchodzisz na wyższy poziom ogrodnictwa Gratulacje!
W marcu-kwietniu trzeba niestety polatać po ogrodzie i psikać Promanalem. Wczoraj na forum trafiłam na info odnośnie np. buków, że jeszcze w stanie bezlistnym trzeba opryskać tym środkiem olejowym (mechanizm jest prosty - dusimy, odcinamy dopływ powietrza). Tak też powinno się postępować ze śliwami, jabłonkami czy czereśniami, że nie wspomnę o iglakach.

A propos krakania - masz najlepszy dowód na to co mówiłam - nie potrzebujemy w ogrodzie roślin które non stop trzeba pryskać, leczyć, reanimować - to właśnie jest masochizm hehehe
Kasya 10:49, 09 maj 2014

Skula napisał(a)
na pocieszenie - "kanadyjczyk" zakwitł

no prosze...ty tam masz jakis cieplejszy klimat
Toszka 11:22, 09 maj 2014

Kasya napisał(a)
No Toszka sie na mnie obrazila

Toszka się nie obraża, bo nie czuje takiej potrzeby
Toszka 11:27, 09 maj 2014

Kasya napisał(a)
Toszka, szkoda ze nie masz wlasnego wątku... albo napisz umie zeby tu nie smiecic

1,2, 3 mam ale 4 niet

a jak ten deren juz rosnie w ziemi to go wykopac czy co ?
a moze tylko podsypke z kory mielonej mu zrobic i torfu kwasnego ?

Podstawa to znać w jakim odczynie gleby (Ph) sadzimy. W ogóle jakie Ph mamy w ogrodzie. Bez tej wiedzy to jak rozmowa ze ślepcem o kolorach
Roślinę zawsze można wykopać i przesadzić - to tylko kwestie techniczne i organizacyjne.
Toszka 11:30, 09 maj 2014

Skula napisał(a)
a teraz pomocy - potrzebuję !

coś żre nasze śliwy

Kochanieńki, ale za to teraz już wiesz dlaczego Danusia niektórych roślin nie poleca.
Kasya 11:35, 09 maj 2014

Toszka napisał(a)

Podstawa to znać w jakim odczynie gleby (Ph) sadzimy. W ogóle jakie Ph mamy w ogrodzie.

Tak, nawet juz od 2 tyg mam przyrzad do mierzenia ph
Toszka 11:41, 09 maj 2014

Kasya napisał(a)

Tak, nawet juz od 2 tyg mam przyrzad do mierzenia ph

Mam czy używam?
Kasya 11:42, 09 maj 2014

no przeciez napisalam ze mam
Skula 22:33, 09 maj 2014

Toszka napisał(a)
Skula, ja tam na tych zdjęciach widzę ordynarne mszyce i ich "rolników" mrówki. W takich przypadkach łapię 1,5l marolex, rozrabiam na pierwszy bój Decis i psikam aż będzie ciekło po roślinie.
Nie krakałam (nie śmiałabym) - uświadamiałam cię tylko, że po założeniu ogrodu zawsze jest drugi etap - nauka np. entomologii One (robale) pewnikiem były tam wcześniej. Tylko ich nie zauważyłeś.
Teraz tylko wchodzisz na wyższy poziom ogrodnictwa Gratulacje!
W marcu-kwietniu trzeba niestety polatać po ogrodzie i psikać Promanalem. Wczoraj na forum trafiłam na info odnośnie np. buków, że jeszcze w stanie bezlistnym trzeba opryskać tym środkiem olejowym (mechanizm jest prosty - dusimy, odcinamy dopływ powietrza). Tak też powinno się postępować ze śliwami, jabłonkami czy czereśniami, że nie wspomnę o iglakach.

A propos krakania - masz najlepszy dowód na to co mówiłam - nie potrzebujemy w ogrodzie roślin które non stop trzeba pryskać, leczyć, reanimować - to właśnie jest masochizm hehehe

pacyfikacja wieczorna przeprowadzona !
specyfik rozmieszany i zaaplikowany roślinkom - mam nadzieję że powstrzymam inwazję
do tego nazrywaliśmy młodych pokrzyw i nastawiłem gnojówkę
za jakieś 2 tyg będzie i powtórzymy oprysk

masz w zupełności rację - to kolejny poziom - i wiedzy i troski o rośliny - walka ze szkodnikami
ma nadzieję że nie skazanej z góry na porażkę
Skula 22:38, 09 maj 2014

ja zawoziłem próbki ziemi do badania , pH oraz badanie granulometryczne i zalecenia nawozowe
można to wykonać w okręgowej stacji chemiczno - rolniczej
w Warszawie i okolicach - to tam : http://oschr-warszawa.pl/