Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 08:28, 11 maj 2014

katiaxx napisał(a)
Jestem z rewizytą, ależ masz ładnie i jaki piękny trawnik (trawnik to moja nowa obsesja

witaj u mnie
trawnik jest pięknym elementem ogrodu - chociaż ostatnio znajduje się coraz więcej amatorów jego ograniczania a nawet całkowitej likwidacji
są naprawdę piękne ogrody w których ten element nie występuje lub tylko w szczątkowej formie

to jest jednak najbardziej pracowita"rabata" którą mamy w ogrodzie
już samo przygotowanie podłoża , siew, pielęgnację : koszenie , wertykulacja, areacja, nawożenie , odchwaszczanie , nawadnianie ...... sama widzisz - ale ja to lubię
Skula 08:32, 11 maj 2014

wczoraj po południu znowu byłem gościem u Toszki - a właściwie byliśmy - bo zawitaliśmy tam gremialnie całą familią
przyjęła nas ze stoickim spokojem i swoim charakterystycznym humorem

znów gościliśmy w Jej pięknym ogrodzie - poznając co krok niesamowite i dotąd nie znane rośliny
rozmawiało nam się cudownie i ciężko było zakończyć wizytę
Skula 08:34, 11 maj 2014

wyjechaliśmy obdarowani piękną kolekcją roślin , które już znalazły miejsce w zaborowskim ogrodzie

Toszka - w i e l k i e d z i ę k u j ę !
Toszka 09:36, 11 maj 2014

Skula napisał(a)
wyjechaliśmy obdarowani piękną kolekcją roślin , które już znalazły miejsce w zaborowskim ogrodzie

Toszka - w i e l k i e d z i ę k u j ę !

Na prawdę, nie ma za co - NA ZDROWIE!
Mam tylko nadzieję, że tę turzycę (brązową, zwisającą) sieknąłeś nożem na min. 3. Ona dość szybko przyrasta.

Chciałam cię tylko przeprosić (miało być jako dopisek małymi literami, ale takowych brak), bo cię oszukałam - dereń w donicy stoi nie od grudnia, a od początku listopada... to wtedy był wykopany, bo sadziliśmy cisy. Skleroza jak nic
Skula 09:42, 11 maj 2014

Toszka napisał(a)

Na prawdę, nie ma za co - NA ZDROWIE!
Mam tylko nadzieję, że tę turzycę (brązową, zwisającą) sieknąłeś nożem na min. 3. Ona dość szybko przyrasta.

Chciałam cię tylko przeprosić (miało być jako dopisek małymi literami, ale takowych brak), bo cię oszukałam - dereń w donicy stoi nie od grudnia, a od początku listopada... to wtedy był wykopany, bo sadziliśmy cisy. Skleroza jak nic

a cóż to za oszustwo ?
no bez przesady

podzieliłem ją na 2 - i wiem że to turzyca :

ta duża karpa to jak trawka?
no i została ta trzecia ....

Skula 09:43, 11 maj 2014

turzyca została posadzona przy wgłębniku - będzie sobie tam "zwisać"
Kasya 09:44, 11 maj 2014

czy ktos mi w koncu pokaze tego nieszczesnego derenia ??
Toszka 09:47, 11 maj 2014

Ta zielona kępka (co to z dobrobytem ogrodu -ślimakami- na widłach została podana) to carex Silver Sceptre. Ta duża karpa, gdzie więcej (jak na razie) suchego niż zielonego to rozplenica Hameln (do 60cm), listki zielone to przywrotnik ostroklapowy. A ta miedziana - na nadgłębnik - to turzyca nowozelandzka (jak nazwę sobie przypomnę to zapodam, ale to chyba frosted... głowa jeszcze mi potrzebna, to jej nie dam
Ulowy, kolorowy zawrót głowy to floksy.
Toszka 09:51, 11 maj 2014

Kasya napisał(a)
czy ktos mi w koncu pokaze tego nieszczesnego derenia ??

Czekaj, spokojnie - jak Skula go posadzi to zdjęcia będą bardziej twarzowe - teraz to tylko badyle w za dużej jak na raz (w samochód - rodzina+Robal+zielsko) do transportu donicy.
Robiłam mu zdjęcia, ale jakieś takie mało artystyczne wychodziły - totalny antymarketing dereniowy.
Kasya 10:04, 11 maj 2014

wolalabym zeby nie wygladalal na zdjeciu pieknie