Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Kasya 21:15, 15 mar 2015

Ale czy trzeba ? Czy trzeba tedy chodzić wokół domu ?
Jest to funkcjonalne ?
Bo widziałam tez wezsze takie tylko żeby cokol się nie brudzil
Skula 21:42, 15 mar 2015

Fachowcy mają różne zdania na temat opaski wokół domu. Jedni twierdzą, że chroni ona mury przed zawilgoceniem, drudzy podkreślają, że dzięki niej elewacja dłużej pozostaje czysta. Zdaniem trzecich, nie ma innego uzasadnienia jak estetyczne, bo pozwala ładnie wykończyć styk budynku z gruntem. Są też tacy, którzy uważają, że utwardzona opaska wokół domu wcale nie jest potrzebna.
Ja czasem podczas deszczu korzystam z tej drogi komunikacji
fakt faktem ściany się nie brudzą, woda odpływa od budynku - przy 1% spadku na zewnątrz, jest też estetycznie i tyle
a co do szerokości to już pozostawiam do dowolnej interpretacji i upodobań
Beata86 11:28, 16 mar 2015

Piękny ogród. Na pewno będę zaglądać!
Kasya 17:17, 16 mar 2015

Skula napisał(a)
Fachowcy mają różne zdania na temat opaski wokół domu. Jedni twierdzą, że chroni ona mury przed zawilgoceniem, drudzy podkreślają, że dzięki niej elewacja dłużej pozostaje czysta. Zdaniem trzecich, nie ma innego uzasadnienia jak estetyczne, bo pozwala ładnie wykończyć styk budynku z gruntem. Są też tacy, którzy uważają, że utwardzona opaska wokół domu wcale nie jest potrzebna.
Ja czasem podczas deszczu korzystam z tej drogi komunikacji
fakt faktem ściany się nie brudzą, woda odpływa od budynku - przy 1% spadku na zewnątrz, jest też estetycznie i tyle
a co do szerokości to już pozostawiam do dowolnej interpretacji i upodobań

ja tez mysle ze opaska musi byc ale zastanawiam sie nad szerokoscią i materiałem
Skula 22:10, 16 mar 2015

Beata86 napisał(a)
Piękny ogród. Na pewno będę zaglądać!

witam gorąco i zapraszam
nie tylko do oglądania ,ale tez i pogadania
ewalm 12:36, 17 mar 2015

Witaj Skula Jak ja tu dawno nie zaglądałam A tu zmiany, zmiany

Rabata - lepsza ta szersza wersja. Nie będzie Ci tam spadał śnieg?
Skula 13:35, 17 mar 2015

ewalm napisał(a)
Witaj Skula Jak ja tu dawno nie zaglądałam A tu zmiany, zmiany

Rabata - lepsza ta szersza wersja. Nie będzie Ci tam spadał śnieg?

a witaj
a widzisz, o tym szczerze mówiąc nie pomyślałem
wiesz, ta tegoroczna zima nie pozwoliła o tym myśleć - bo tylko jeden raz używałem łopaty do śniegu
posadzę może jakieś rośliny , które zniosą przywalenie , albo wręcz zostawię tam wolne miejsce - jednego możesz być pewna - dzięki Tobie uwzględnię ten pominięty szczegół
ewalm 13:40, 17 mar 2015

Ale jak popatrzysz na dach to można się zorientować czy będzie problem i gdzie. Byliny posadź, tam gdzie może spadać. Krzaczki połamie. I trawy tez ryzykowne.

Też się zastanawiam nad zasadnością robienia opaski bądź nie, tak a propos niedawnych postów
Skula 17:20, 17 mar 2015

ja jestem bardzo zadowolony i jakbym miał podejmować decyzję zrobiłbym to jeszcze raz w ten sam sposób
opaska nadaje eleganckiego charakteru , porządkuje otoczenie domu i dba o czystość ścian no i odprowadza wody opadowe od fundamentu
dodatkowo zrobiłem odprowadzenie wody z rynien - wykonując to rurami drenarskimi poprowadzonymi do studzienek chłonnych oddalonych od budynku
ewalm 09:40, 18 mar 2015

Cenne uwagi dzięki.