Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 20:44, 23 maj 2015

ostatnie sukcesy hodowlane na "B" :

buksusy :

i ..... boczniaki

Skula 20:46, 23 maj 2015

trochę koloru :

Skula 20:47, 23 maj 2015

i trochę ciężkiej pracy ....

Toszka 11:51, 24 maj 2015

Wierzbę, Hakuro mocno przytnij, formuj w gęsta kulę lub w parasolkę, lub w co tam ci w duszy zagra - to plastyczny krzew.. Tylko młode przyrosty są kolorowe. Ja swoją cięłam równo co 6 tygodni. Jeśli się obawiasz drastycznego ciecia, to partiami podcinaj pojedyncze gałęzie. Warto to robić, bo za kilka lat będziesz miał w środku grube, łyse badyle. A tak utworzysz w dwa sezony zgrabne, zwarte drzewko. Nie wiem czy wiesz, że wierzbowe gałązki warto wymoczyć przez kilka dni i wodą podlać świeżo sadzone, lub gorzej rosnące rośliny. Wierzba bogata jest w hormony wzrostu i można takie obcięte gałązki doskonale wykorzystać jako naturalny "korzonek"
Iwcia 12:07, 24 maj 2015

Nie wiem czy wiesz, że wierzbowe gałązki warto wymoczyć przez kilka dni i wodą podlać świeżo sadzone, lub gorzej rosnące rośliny. Wierzba bogata jest w hormony wzrostu i można takie obcięte gałązki doskonale wykorzystać jako naturalny "korzonek
ooo nie wiedziałam o takich właściwościach wierzby
Skula 19:22, 24 maj 2015

Iwona dzięki

hakoro zawsze tnę 3 - 4 razy w sezonie
ale w tym roku jakoś jeszcze nie wyciągnąłem nożyc
i trzeba będzie się przełamać

tylko że w tym tygodniu w fabryce tyram od południa
więc dopiero w weekend uskutecznię fryzjerstwo

dziś było koszenie trawnika..
Toszka 22:39, 24 maj 2015

Tnij ją przed upałami. Tylko jak jest chłodno to przyrosty są nasycone różem. W upały juz tak się nie wybarwia.
danyroz 12:56, 25 maj 2015

Witam wszystkich Jak Wam podoba sie projekt mojej kompozycji? Co tutaj mozna dodac, przestawic, usunąć? Proszę o poradę
kachat 16:02, 25 maj 2015

Skula, ale ci wszystko pięknie rośnie Dąbrówka przepiękna, u mnie dopiero zaczyna kwitnienie.

Co do gałązek wierzbowych, to robiłam jakiś czas temu eksperyment w związku z ich niby działaniem ulorzeniającym. Zrobiłam wywar z gałązek i wsadziłam do niego ucięte gałązki różnych krzewów, które chciałam rozmnożyć. Żaden krzak nie wypuścił ani jednego korzonka A czekałam dłuuuuugo.

Danyroz, nie jestem pewna, czy dobry wątek na takie pytania wybrałeś Może napisz w dziale Projektowanie ogrodów albo załóż własny wąteczek..? Więcej pomocy uzyskasz Ale co do projektu, to według mnie jest tam okropny chaos kolorystyczny i wygląda to wszystko fatalnie, taki miszmasz. Mydło i powidło. I ta dracena tak od czapy wciśnięta jeszcze... Bardzo mi się nie podoba, ale to tylko moje zdanie Zdecydowałabym się na 2 kolory, np. zielony i złoty, i komponowała rabatę z roślin w tych dwóch barwach, może z delikatnym akcentem w postaci np. jednego drzewka bordowego. A nie, że zielony, złoty, czerwony, bordowy, srebrny... No
Skula 08:23, 27 maj 2015

no, to teraz chyba, na brak deszczu nikt nie narzeka, co ?