Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Hana75 16:32, 20 sie 2015

Viola napisał(a)
Dziękuję za podpowiedź w sprawie borówek. Wynika z tego, że muszę zakupić Bluecrop i Chandler. Wystarczy dwie odmiany do zapylania czy dodać coś jeszcze? Lepiej jesienią sadzić czy na wiosnę?

Ja sadziłam jesienią i ładnie się przyjęły. Podsypałam oczywiście korą.
Wiosną dostały nawóz do borówek (azalii, jagód itp.)
Dwie odmiany podobno w zupełności wystarczą
Osobiście, jak już pisałam, ja mam trzy odmiany.
Bluecrop - jest najlepszym "zapylaczem".
Pozdr
Skula 19:34, 20 sie 2015

pozdrawiam i ja !
i życzę wspaniałych owoców !
Skula 19:57, 20 sie 2015

Toszka napisał(a)

Przypominam się zawczasu o igliwiu (workami proszę)

Iwona - dzwoniłem do Babci - bo Ona koczuje na wsi
i już dla Ciebie zapakowała dwa worki igieł
jak tylko będę u Niej to je zabiorę
no i nagrabię jeszcze więcej
tylko muszę pojechać drugim samochodem bo do Smarta nie wiele mi wejdzie
Skula 20:01, 20 sie 2015

dzisiaj powalczyłem z prądem w ogrodzie porozprowadzałem przewody i w altanie jest oświetlenie
na razie prowizoryczna żarówka
ale przywiozę ze wsi koło od wozu i z niego będę robił jakiś swoistego rodzaju żyrandol ....hehehe
jutro jadę jeszcze po kilka elementów elektrycznych , no i po jakieś roślinki żeby zamknąć temat mini drewutni
chagall 22:14, 20 sie 2015

Witaj Skula
Masz piękny dom i ogród!!!
Ja na razie nie mam ogrodu, ale mamy pewne cechy wspólne - borówki amerykańskie (8 krzaczków - 4 odmiany po dwa krzaczki, wszystkie pyszne) i wędzarnię (mój M wędzi w niej ryby).
Pozdrawiam
Viola 23:47, 20 sie 2015

Dzięki jeszcze raz za odzew w sprawie borówek Teorię związaną z przygotowaniem właściwego podłoża do borówek mam opanowaną, zobaczymy jak będzie w praktyce
Toszka 10:34, 21 sie 2015

Dodam tylko, że u mnie borówka rośnie "solo" i nie ma problemu z zapylaniem przy pomocy pszczół i trzmieli
JoannA 18:32, 21 sie 2015

Tulipany sadzi sie od połowy września do końca października na głebokość 2-3 wysokości cebul. Jak masz kompost to trochę podsyp bo lubią ziemię żyzną, przepuszczalną, próchniczą i miękką. Słabo rosną w miejscach mokrych (dlatego należy unikaj zbyt mocnego podlewania) i na glebach gliniastych.
Jak masz nornice to najlepiej posadzić w koszyczkach. Takie sadzenie ułatwi też poźniejsze wykopywanie cebul.
Czosnki ozdobne kupuje na allegro. Jak chcesz namiar na sprawdzonego sprzedawcę to podam namiar na priw.
Skula 11:11, 22 sie 2015

JoannA napisał(a)
Tulipany sadzi sie od połowy września do końca października na głebokość 2-3 wysokości cebul. Jak masz kompost to trochę podsyp bo lubią ziemię żyzną, przepuszczalną, próchniczą i miękką. Słabo rosną w miejscach mokrych (dlatego należy unikaj zbyt mocnego podlewania) i na glebach gliniastych.
Jak masz nornice to najlepiej posadzić w koszyczkach. Takie sadzenie ułatwi też poźniejsze wykopywanie cebul.
Czosnki ozdobne kupuje na allegro. Jak chcesz namiar na sprawdzonego sprzedawcę to podam namiar na priw.

nornice mam więc koszyczki kupię
ziemia jak wiesz gliniasta więc troszkę będę musiał podsypać
koszyczki widziałem w casto ale są one okrągłe i w porównaniu z cebulkami dość duże
jakbym chciał posadzić powiedzmy szpaler tulipanów to niezły rów musiałbym wykopać pod te kosze
poproszę namiary na czosnki
jakiej one ziemi potrzebują ? i czy też sadzić je w koszach?
Kasya 11:16, 22 sie 2015

Możesz sadzić rownież w donicach po kilka szt