Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Milka 12:45, 04 maj 2013

Haniu, dokładnie tak jak piszesz, każdy wiek, to inne wyzwania
wracam do trawnika w mleczu i koniczynce, jak ten mlecz kwitnie, mnie to zachwyca, chociaż walczymy z tym chwastem ostro!
miłej soboty w końcu koniec deszczu, słońce i +14
Mirka 13:07, 04 maj 2013

Haniu powiedz czy truskawki można podlać gnojówką z pokrzyw?Pozdrawiam majowo
Martek 13:32, 04 maj 2013

U mnie na osiedlu było troszkę flag ,nawet moja mama zatrzepotała )))))))))))
Z tego co mi wiadomo nie udało się spotkać ,a prosiłam o silny uścisk
Buziaki Haniu piękne zdjecia i relacje z majówki .
hanka_andrus 17:18, 04 maj 2013

Marto, Z Kasią niestety nie, ale jeszcze sezon się nie skończył. Przynajmniej kilka słów przez telefon było, i to nawet bardzo miłych.
Pozdrawiam
hanka_andrus 17:21, 04 maj 2013

Mireczko, rozcieńczoną gnojówką można wszystko podlewać, ale jak już truskawki zawiążą owoce, to raczej już nie,
zawitka 18:05, 04 maj 2013

Haniu Byłam ale mam wrażeń z Kukenhof z Holandii .U Ciebie piękne kwiatki no i wspaniałe tawuły Powiesz mi jak to ukorzenić czy tak jak bukszpany w czerwcu w ukorzeniacz i do ziemi Pozdrawiam i lecę jutro w domostwo
hanka_andrus 21:04, 04 maj 2013

Halinko, nawet szybciej niż bukszpany. Sadzonki w ukorzeniacz, do doniczki, podlać i do foliowego woreczka, zawiązać. Zostawić w ciepłym, zacisznym kąciku na kilka tygodni, od czasu do czasu zajrzeć, przewietrzyć, ewentualnie podlać. Po miesiącu już ukorzenione, ale ja trzymałam jeszcze do połowy września, wtedy do ziemi. Do zimy na nowym miejscu się przyjmą, można okryć korą na zimę, ale ja chyba nie okrywałam. Wiosną trzeba uważać, żeby nie wyrzucić przypadkiem badylków, Jak pokażą się nowe listki, minimalnie skracamy.
Jak chcesz szybciej mieć efekt kulki, kilka patyczków wsadzaj razem. To samo miejsce- różnica jednego sezonu

21:42, 04 maj 2013
No właśnie Haniu, tak marzę o kwitnących roślinach i takim właśnie miejscu, gdzie każdy zakątek jest inny i zaskakuje różnorodnością, ale czasami miejsce samo dyktuje ograniczenia. Teraz próbuję coś dodać do zieleniw ogrodzie, dla samej siebie już właśnie, wbrew lokalnej modzie Na razie mam sam plan, w ogrodach moich ogrodowiskowych przyjaciół podziwiam każdy szczegół, to moje lekarstwo na wszystko, takie właśnie panaceum bardzo skuteczne , każdemu polecam. Atmosfera i otwarta furtka każdego ogrodu dla wszystkich gości, sprawia, że niczym nie różnią się nasze kontakty od tych realnych spotkań w realnych ogrodach

Wybiorę się do lasu po zawilce, muszę zadarnić kawałek długiej rabaty przy płocie sąsiada w półcienistym miejscu, chciałam by rośliny kwitły wiosną, a potem może być już tylko zielono, myślę, że kępka zawilców będzie interesująca.
Dziś kolejny dzień mi "uciekł", nie było pracy w ogrodzie, choć trawkę trzeba skosić, ale byłam na rekonstrukcji jednej z największych bitew wojny trzydziestoletniej. Widowisko przedstawione z prawdziwym rozmachem, żywa lekcja historii, szkoda, że nie mogę podzielić się zdjęciami.
Pozdrawiam ciepło.
hanka_andrus 23:47, 04 maj 2013

Iwonko,nie wiem,czy robiłam zdjęcie tego kawałka rabaty z zawilcami. Poszukam. Zawilce w czerwcu zanikają, dlatego mam tam również hosty i margerytki, te trwają do jesieni.
Madzenka 00:15, 05 maj 2013

Haniu w zawilcach się w Holandii zakochałam. Jutro pokaże z czym królowie tulipanów je łączą buziam