Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Bogdzia 20:29, 09 maj 2013

W końcu nadrobiłam u Ciebie zaległości. Tulipanki , pierwiosnka i sasankę masz śliczne a rh sie nie pochwaliłaś ze masz taki wielki, nic o tym nie wiedziałam a może jest wiekszy od moich? Pozdrawiam serdecznie.
eliza3 20:34, 09 maj 2013

hanka_andrus napisał(a)
Okres tulipanowy, mus tulipany pokazywać.

Haniu, tulipany piękne zwłaszcza te z pierwszego zdjęcia, u mnie już przekwitły, właśnie dzisiaj poobrywałam nasienniki, aby cebulki się nie wysilały.
U mnie bergenie w pełni, bardzo je lubię.
hanka_andrus 20:50, 09 maj 2013

Tulipanowych fioletów miałam więcej,ale wylądowały u córki w nowym ogródku Te chyba się nazywają''królow nocy''. Te donice za nimi, to schronienie dla cann. Były jeszcze dodatkowo przykryte folią. Po zimnej Zośce zdejmę je, bo urody rabacie nie dodają.
Bożenko, mam te Rh od tak dawna, że już nawet zapomniałam nimi się chwalić. Większe od Twoich? Niemożliwe. Ja im tyle czasu nie poświęcam, czasami chorują, czasami coś ucinam. Ale jak przychodzi 10maj, one zawsze w kwiatach. Tym razem spóźnienie kilkudniowe.
Górę krzewu ,jednak mi chyba zimny wiatr osmagał. Prawie wszystkie pąki zbrązowiały. Szczęście, że po bokach się zachowały zdrowe.
Azalia pontyjska już tez w kwiatach za moment będzie. Muszę ich więcej dokupić. Japonki nie na mój wygwizdów.
Elizo, bergenie, u mnie dopiero podniosły liście, a czy zakwitną? Nie wiem.
hanka_andrus 20:56, 09 maj 2013

zawitka napisał(a)
Haneczko różyczka poszła ,Polatałam u Ciebie na spokojnie na swoim kompie tawułki urocze czy sama je ukorzeniałaś ???? Pozdrawiam

Halinko, za różyczkę już dziękuję! Tawułki są mojego chowu. Bardzo się cieszę, że je ukorzeniłam. Następne gałązki już są w ziemi. Dziś sadziłam cynobrówki, a po niedzieli do obróbki mieczyki. Coś spóźniona z robotą jestem.
Ale w ciągu miesiąca zgubiłam 2 kg z zimowych zapasów. I to mnie najbardziej cieszy.
hanka_andrus 21:09, 09 maj 2013

Iwonko, może się poszczęści i wyściskamy się serdecznie kiedyś? Do Twojego ogrodu pasują różne kolory, bo jeszcze nie napstrokaciłaś, tak jak ja, przez 30lat. Pewne rośliny były ulubionymi mojego męża, niezależnie od koloru. Mnie inne się podobały, i tak powstał ogrodowy misz-masz. Czyli bałaganik. A jeszcze warzywka się hodowało.
I teraz jeszcze nie znoszę pustych ,nie obsadzonych miejsc, wciskam tam, to czosnek, to kalarepę. Kolejny bałaganik.
Jeżeli będziesz wybierać tulipany, to najlepiej z trzech grup, wcześnie, normalnie i późno kwitnące.
Ja tych najwcześniejszych nie mam. Musze poszukać. No i botaniczne- nie trzeba wykopywać, niestety kwitnące tylko na czerwono lub żółto.
Miałam w zeszłym roku lilio kształtne fioletowe Późno kwitną, ale długo są na rabacie. Niestety uchowały się tylko dwie roślinki,i jeszcze jedna padła, już z kwiatem. Też będę takich szukać.
23:00, 09 maj 2013
Miło się czyta jak piszesz o "pstrokaciźnie", a pod tym kryje się coś szczególnego
No i może kiedyś nasze ścieżki się skrzyżują, liczę, że się uda kiedyś
Bałaganik w ogrodzie jak najbardziej lubię, ale u kogoś, wtedy czuję się swobodnie. Ja w ogrodzie tak mam jak w życiu, jestem ostrożna, coś zaplanuję, a potem widzę, że nie wychodzi tak dobrze jak w wyobraźni. Nabałaganić bym chciała też u siebie, ale nie dałabym rady zadbać o wszystko, bo w pełni sprawna nie jestem, a sama wiesz ile energii trzeba mieć by wszystko w porządku utrzymać, przesadzać, przechowywać. Teraz czytam tu ogrodowe pamiętniki i wybieram sprawdzone pomysły na ukwiecenie ogródka, by nie był smutny. Tulipany muszą być, i sasanek więcej, to na wiosenny czas, no i irysy teraz poznaję, ich wymagania, chcę więcej koloru w różnych miejscach.
Każdą radę wykorzystuję, dziękuję za pomoc, ważne wskazówki mam od Ciebie i innych Ogrodniczek, uniknę błędów i odważniej zakupy będę robić.
hanka_andrus 23:15, 09 maj 2013

Iwonko, Irysy syberyjskie, takie niebieskie, bezobsługowe, Na wiosnę tylko przyciąć suche badylki, I rosną i w cieni i na słońcu. Takie z cebulek u mnie nie zimują, muszę wykopywać,
Jak zauważyłam, za dużo tego muszę. Trzeba zmieniać rabaty.Tulipany zawsze kopałam, z oszczędności. Bo na nowe nie bardzo było kaski. A tak namnożyło się i były , co roku. Z innymi kwiatami, różnie.Lubię dalie, ale też je trzeba na zimę chować. Chyba zrezygnuję.Krokusy uwielbiam, jak widziałaś.Ranniki,przebiśniegi, praktycznie z nimi nic nie robię. .Jak nie chcę, żeby dojrzały to koszę.
Przemyślisz jakim kolorem zieleń będziesz uzupełniać, to potem łatwo już pójdzie, bo szkielet przecież już masz,
Miłym słowem mnie zawsze witasz, to ja równie miłym Ciebie pożegnam.Dobrej,spokojnej nocy i żadnych snów! Do jutra, kochana!
GorAna 23:21, 09 maj 2013

Haniu przychodzę z pozdrowieniem tulipanowym
Tym razem Lech Kaczyński

hanka_andrus 23:33, 09 maj 2013

Aniu Gor- Tulipany u Ciebie z najwyższej półki.Ja nie przywiązuję do tego wagi,ma mi się roślina podobać!
Pewnych roślin nie sadzę,bo ich nie lubię,na przykład karmnika.
Za kwiatka i wizytę dziękuję.Uściski.
dajana 00:33, 10 maj 2013

Zaraz mnie zbesztacie za to co napiszę ale szczerośc ponad wszystko Kobitki ja nie lubię tulipanów ,nigdy ich nie lubiłam To są kwiatki mojej mamy nie moje Lubię narcyzy z tych wczesnych kwiatów no sporo jeszcze innych ale tulipanów nie U kogoś owszem ale nie u siebie Właśnie ścięłam je do wazonu. Pięknie pachną u mnie hiacynty Hanusiu jeśli chodzi o moją jabłonkę to kupiłam ją trzy lata temu o przepraszam cztery lata temu pod nazwą Rajska jabłoń.Moja akurat ma czerwone owoce ale były też żółte.Bardzo lubię to drzewko ma piękne kwiaty i śliczne owoc.Nie zbieram jabłek ,zostawiam dla ptaszków na zimę W smaku są troszkę inne ale zjadłam kilka .nie są złe Dobrej Nocki Haniu dziękuję za odwiedziny i pamięc