Iwo, zależy kto jakie lubi.Mam słodkie jasne "skarb Panonii" w szklarni dojrzewają w sierpniu ,bez pestkowe. I jasne "Aurora" -te jeszcze słodsze ,ale mają pesteczki. Te dwa gatunki maja owoce wielkości wisienek.Natomiast jedna jasna winorośl rodzi owoce ,takie jak w handlu, ale mniej słodka od poprzednich.
I mam 2 ciemne winorośle. Jedna o średnio dużym owocu,w gruncie najpóźniej dojrzewa,Pod koniec października, a w szklarni podjadam na zmianę z jasnymi już we wrześniu.
A najciekawsze w smaku są winogrona ,które nazywam granaty.Są tak mocno zbite w kiści ,że wyglądają jak granaty i są granatowe, słodkie o posmaku muszkatelowym. Całą jesień mam dietę winogronową. Zjadam ich mnóstwo, a i tak zeszłej jesieni część na wino przerobiłam,i jak na pierwszy raz udało się!
Sadzonkę ,,granatów" dostałam 16 lat temu od mojej koleżanki z pracy, a ona miała ją ,,po Niemcach"-bardzo stara odmiana, ale nazwy nie znam..
W tym roku późno kwitnie winorośl w gruncie, ciekawe czy zdążą owoce dojrzeć, Chyba ,żeby jesień przedłużyła się do grudnia?
Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie