Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

15:38, 25 cze 2013
U mnie też pada, chwasty mają się dobrze, rosną piękne i dorodne róże cieszą, każdy moment otwierania się pąków interesujący, codziennie nowa odsłona...
Haniu, masz smaczne winogrona? Kiedyś trafiłam na ciekawą odmianę, ciemne, słodkie i miąższ miały jak "żelki", przesmaczne.
hanka_andrus 16:07, 25 cze 2013

Iwo, zależy kto jakie lubi.Mam słodkie jasne "skarb Panonii" w szklarni dojrzewają w sierpniu ,bez pestkowe. I jasne "Aurora" -te jeszcze słodsze ,ale mają pesteczki. Te dwa gatunki maja owoce wielkości wisienek.Natomiast jedna jasna winorośl rodzi owoce ,takie jak w handlu, ale mniej słodka od poprzednich.
I mam 2 ciemne winorośle. Jedna o średnio dużym owocu,w gruncie najpóźniej dojrzewa,Pod koniec października, a w szklarni podjadam na zmianę z jasnymi już we wrześniu.
A najciekawsze w smaku są winogrona ,które nazywam granaty.Są tak mocno zbite w kiści ,że wyglądają jak granaty i są granatowe, słodkie o posmaku muszkatelowym. Całą jesień mam dietę winogronową. Zjadam ich mnóstwo, a i tak zeszłej jesieni część na wino przerobiłam,i jak na pierwszy raz udało się!
Sadzonkę ,,granatów" dostałam 16 lat temu od mojej koleżanki z pracy, a ona miała ją ,,po Niemcach"-bardzo stara odmiana, ale nazwy nie znam..
W tym roku późno kwitnie winorośl w gruncie, ciekawe czy zdążą owoce dojrzeć, Chyba ,żeby jesień przedłużyła się do grudnia?
hanka_andrus 16:15, 25 cze 2013

Margi,Dawidzie, Elizo, dziękuję za kwiatki! Goździki brodate lubię,a najbardziej ciemne, ale,że sieją się same, to jakie wyrosną,takie są. Miejsca też sobie wybierają gdzie chcą.
Dla Was najpospolitsze z moich kwiatków. Nazywam je zapełniaczami, bo zawsze znajdzie się wiosną jakaś sadzonka,którą w puste miejsce można wepchnąć.

Gardenarium 16:16, 25 cze 2013

Bardzo ładne i romantyczne te wypełniacze Haniu

Instagram Ogrodowiska
eliza3 16:23, 25 cze 2013

Haniu, ja to samo robię z moimi wypełniaczami, czasami muszę je nawet wyrzucać , bo sieją się bardzo, bardzo, ale lubię moje maruny, są takie swojskie i ładnie wyglądają z brodatkami
hanka_andrus 16:53, 25 cze 2013

No i specyficznie pachną!

Tu w zestawie
16:59, 25 cze 2013
hanka_andrus napisał(a)
No i specyficznie pachną!

Tu w zestawie

...Złocienie to nie "zapychacze", a urodziwe towarzyszki wszystkich roślin. Dowód w "zestawie" - kompozycji wielkiej urody.
eliza3 17:03, 25 cze 2013

Nawet ze szlachcianką wygląda dobrze
Kondzio 17:07, 25 cze 2013

pozdrawiam hi hi hi
hanka_andrus 18:03, 25 cze 2013

Iwonko, Mogłabym mieć łany tych kwiatków, ale chciejstwo na jeszcze inne jest, coś trzeba ograniczyć, żeby co innego móc podziwiać.A dowód, że u mnie są na tej samej grządce z różami, świadczy ,że je lubię.
Czas na letnie kolory