Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 20:34, 24 lut 2021

ania0510 napisał(a)
Witajcie,
na wiosnę mam plan obsadzić rabatę z przodu domu, wzdłuż ogrodzenia. Strona południowa, cały dzień lampa.

Zrobiłam wstępny plan ale nie do końca jestem przekonana... 1000 myśli na minutę a nie chciałabym żeby wyszedł z tego miszmasz. Podobają mi się przejrzyste, uporządkowane rabaty.

Czy mogłybyście mi pomóc lub cokolwiek doradzić?

Lubisz uporządkowane rabaty, w porządku, ale spróbuj zmienić układ, tak jest nudno bardzo nudno i jakby idziesz na łatwiznę? Lampa, więc różaneczniki tylko z grupy Yakushimanum. Moim zdaniem ten dom trzeba aby zniknął, a tak jest wyeksponowany bardzo..

Instagram Ogrodowiska
ania0510 11:23, 25 lut 2021

Anna_I napisał(a)

Aniu odnośnie wyboru klonu , a dębu to jaką wysokość chciałabyś, aby drzewko osiągnęło? Klony będą na pewno niższe i zniosą bardziej "ubogą" glebę niż dąb.
Ożywiłabym Twoją rabatę , jakimś przełamaniem koloru, gdyż cała zielona będzie nieco monotonna. Jeśli mogę doradzić, to zerknij na odmianę miskanta Droning Ingrid - ma piękne purpurowe liście. Jeżeli miskanty będziesz sadziła w bliskim sąsiedztwie klonu lub dębu, to zrezygnowałabym z obwódki bukszpanowej, a nie rezygnowałabym z hortensji (np. posadzić ją między miskantami). Hortensje zimą naprawdę wyglądają pięknie, mimo iż nie są zimozielone
Z kosodrzewiny bym zrezygnowała, a zastąpiła je kulkami bukszpanowymi - ładnie wyglądają z rozplenicami Hameln

Aniu dziękuję za odpowiedź. Powiem szczerze, że nie zastanawiałam się nad wysokością tych drzew. Myślisz że klon wytrzyma w pełnym słońcu?

Odnośnie hortensji czy dobrze zrozumiałam? Myślisz żeby posadzić hortensja między trawami i wtedy RH jeszcze z przodu? Jaka szerokość mniej więcej musiałaby mieć wtedy rabata 2-2.5m wystarczy?
ania0510 11:34, 25 lut 2021

Gardenarium napisał(a)

Lubisz uporządkowane rabaty, w porządku, ale spróbuj zmienić układ, tak jest nudno bardzo nudno i jakby idziesz na łatwiznę? Lampa, więc różaneczniki tylko z grupy Yakushimanum. Moim zdaniem ten dom trzeba aby zniknął, a tak jest wyeksponowany bardzo..

Danusiu dziękuję za odpowiedz. Zdaje sobie sprawę z tego, że jest nudno dlatego odważyłam się poprosić Was o poradę. Sama bałam sie kombinować żeby nie przesadzić. Myslalam, że jak będą powtórzone rośliny to będzie ta rabata spójna itp. Ale widzę, że nie tędy droga. Postaram się coś pozmieniać.

Odnośnie zasłonięcia domu sąsiada, zdjęcie na którym wykonałam projekt jest stare, aktualnie po stronie jego płotu rosną około 1,5m choinki. Mam nadzieję, że w przeciągu 2-3 lat zasłonią cały budynek.
Anna_I 19:22, 25 lut 2021

ania0510 napisał(a)

Aniu dziękuję za odpowiedź. Powiem szczerze, że nie zastanawiałam się nad wysokością tych drzew. Myślisz że klon wytrzyma w pełnym słońcu?

Odnośnie hortensji czy dobrze zrozumiałam? Myślisz żeby posadzić hortensja między trawami i wtedy RH jeszcze z przodu? Jaka szerokość mniej więcej musiałaby mieć wtedy rabata 2-2.5m wystarczy?

Spokojnie, wytrzyma. Zerknij sobie jeszcze do wątku poświęconego temu klonowi.

Hortensje i rododendrony razem to trochę za dużo by tego było Chodziło mi o to żebyś tak od razu nie przekreślała hortensji...
Zerknij do ogrodu Milunii (Milunia w ogrodzie) na str.80 masz fotki z zestawienia hortensji z miskantami w sezonie wczesno zimowym.

Jeśli sadziłabyś RH to zrezygnowałabym wtedy z hortensji i odwrotnie
Anda 19:33, 25 lut 2021

Anna_I napisał(a)

Spokojnie, wytrzyma. Zerknij sobie jeszcze do wątku poświęconego temu klonowi.

Hortensje i rododendrony razem to trochę za dużo by tego było Chodziło mi o to żebyś tak od razu nie przekreślała hortensji...
Zerknij do ogrodu Milunii (Milunia w ogrodzie) na str.80 masz fotki z zestawienia hortensji z miskantami w sezonie wczesno zimowym.

Jeśli sadziłabyś RH to zrezygnowałabym wtedy z hortensji i odwrotnie

Asiu, pytam z ciekawości Co masz na myśli pisząc, źe rododendrony i hortensje razem to za dużo? Te polecane przez Danusię nie są wielkie, a niektóre mają naprawdę ładne kwiaty i interesujące liście, trochę inne od typowych.
Hortensje zimą potrafią wyglądać ładnie, to prawda. Czy jednak rzeczywiście nie mogą być sadzone obok czy tez niedaleko rododendronów? Mogłabyś ujawnić Twoje przemyślenia, spostrzeżenia?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gardenarium 19:43, 25 lut 2021

ania0510 napisał(a)

Danusiu dziękuję za odpowiedz. Zdaje sobie sprawę z tego, że jest nudno dlatego odważyłam się poprosić Was o poradę. Sama bałam sie kombinować żeby nie przesadzić. Myslalam, że jak będą powtórzone rośliny to będzie ta rabata spójna itp. Ale widzę, że nie tędy droga. Postaram się coś pozmieniać.

Odnośnie zasłonięcia domu sąsiada, zdjęcie na którym wykonałam projekt jest stare, aktualnie po stronie jego płotu rosną około 1,5m choinki. Mam nadzieję, że w przeciągu 2-3 lat zasłonią cały budynek.

Oczywiście, że mogą być powtórzenia ale niekoniecznie cały czas tak samo, trzy tego, trzy tamtego i tak w kółko, o to mi chodzi, może jaka asymetria?

Instagram Ogrodowiska
A_gawa 21:30, 26 lut 2021

Może to i głupie pytanie, ale jak dobrać kolor i kształt donicy ogrodowej do domu, elewacji, aby za chwilę nie żałować decyzji i nie chcieć kupić innej?
Gardenarium 08:08, 27 lut 2021

A_gawa napisał(a)
Może to i głupie pytanie, ale jak dobrać kolor i kształt donicy ogrodowej do domu, elewacji, aby za chwilę nie żałować decyzji i nie chcieć kupić innej?

A o jaką ścianę chodzi? Pokaż to miejsce. Donica nie powinna się zlewać z kolorem ściany, najlepiej aby była ciemniejsza w tej tonacji, albo iść w zupełnie inny kolor, ale wtedy już wszystkie doniczki grupować w tym kolorze.

A jak dobrać kształt, dobre pytanie. Jak dobrać buty, wizytowe, czy sportowe? nie widząc co masz ubrane? Albo apaszkę...pokaż miejsce.

Nie masz wątku, zdjęć, pytanie w kosmos

Instagram Ogrodowiska
thistle 09:09, 27 lut 2021

Kochani to będzie moj ogrod. Nie znam jeszcze dokładnych wymiarow bo nie mam mapki. Plan docelowy roslinnosc-trawy oraz kamienie z plaży zamiast trawnika.Czy warto zabrac sie samemu za projekt korzystajac z inspiracji w internecie czy lepiej oddac w rece projektantowi.
JoannaH 11:28, 27 lut 2021

Dzien dobry.

Mam ogromna prośbę o wsparcie/ podpowiedź jak zagospodarować róg działki tak by osłonić się od powstających dość wysokich domów,
te 3 kurniki (suche) niestety zostały zjedzone przez grzyba ;-( więc będą usuwane.

Zależy mi na czymś zimo-zielonym (rozważałam sosnę) która jest na zdjęciu (należy do innej sąsiedniej działki) i zastanawiałam się czy nie powtórzyć tego konceptu

Bedę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie
róg działki na zdjęciu to strona zachodnia a ziemia jest dość gliniasta

Pozdrawiam Joanna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies