Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

kamilcia_w 12:32, 06 cze 2014

Czy mogę prosić o pomoc jak rozweselić tę rabatę póki jeszcze hortensje nie kwitną. Zrobiłam sobie rabatkę żeby z sypialni zaglądać i ładować bateryjki a tam nuda. Za danicami planowałam jakieś wysokie trawy, jutro jadę do centrum ogrodniczego, może coś upoluję bo w okolicy nic nie ma, ale brakuje mi koloru.

Ładnie proszęęęęęę

Zdjęcie z kwietnia, hortensje podrosły, ale kwiatów jeszcze brak

poczatkujaca 17:04, 06 cze 2014

wczoraj Danusia doradziła mi jak zmienic rabatke w cienuu pod tujami jutro zakupy i tworzenie nowej wizji i stąd moja prośba moze jakies rady co do drugiej rabatki pod oknem cos tu uporządkować?
jula81 19:07, 06 cze 2014

Jaka to ściana? południowa czy zachodnia?
poczatkujaca 21:04, 06 cze 2014

jula81 to południowa ściana. ogródek jest wogóle przy bloku do którego mam tylko ja zejście. Dzięki wczorajszej pomocy Danusiu przygotowałam rabatkę pod jutrzejsze zmiany. Muszę tylko jeszcze przesadzić lawendę pod róże i jutro według wskazówek Danusi ruszam na zakupy
jula81 21:54, 06 cze 2014

poczatkujaca napisał(a)
wczoraj Danusia doradziła mi jak zmienic rabatke w cienuu pod tujami jutro zakupy i tworzenie nowej wizji i stąd moja prośba moze jakies rady co do drugiej rabatki pod oknem cos tu uporządkować?

A ja tu widzę powojnik na drzewie.
np.Clematis.
Donia72 01:44, 07 cze 2014

Jak sie wyśpię, to tutaj jutro przesiedzę Bardzo ciekawe rozwiązania tutaj są Wątek już zaznaczyłam
Iwk4 08:05, 07 cze 2014

mischa napisał(a)
Podpowiedzcie co mogę posadzić między tawułką a tują? wiem, że lepiej sadzić rośliny nieparzyście, ale trzecia tawułka może się zlać z jasnożółtą tują (tuja czeka na strzyżenie, nie będzie tak wystawała na rabatę). Trzy jasnozielone żurawki chyba będę musiała przesadzić, podczas kilku upalnych, jakie tydzień temu mieliśmy, zaczęły się przypalać. Czy zastąpić je tymi ciemniejszymi? A może małe trawki? Wszystkie uwagi i propozycje modyfikacji mile widziane

Czy sadzić coś niskiego czy coś szczepionego na pniu? Myślałam też o stożku (bukszpan, cis, conika). Moje propozycje:

nie jestem przekonana, czy zimna zieleń pasuje...

cyprys japoński- strasznie drogi!

stożek z cisa- mój typ

modrzew szczepiony- czy się za bardzo nie rozrośnie?

Ja bym juz nie dawała innych kolorów, tylko dosadziła żurawki te same, co masz z przodu. Zobacz, jak Danusia i Ana sadzą dywanami - to po prostu cudo:

a tu link do wizytówki: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4156-wizytowka-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem
Tutaj masz jeszcze Ogród z lustrem w wykonaniu Danusi i jej ekipy (mistrzostwo):

a tu link: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=252
Malgosik 08:52, 07 cze 2014

mischa napisał(a)
Podpowiedzcie co mogę posadzić między tawułką a tują? wiem, że lepiej sadzić rośliny nieparzyście, ale trzecia tawułka może się zlać z jasnożółtą tują (tuja czeka na strzyżenie, nie będzie tak wystawała na rabatę). Trzy jasnozielone żurawki chyba będę musiała przesadzić, podczas kilku upalnych, jakie tydzień temu mieliśmy, zaczęły się przypalać. Czy zastąpić je tymi ciemniejszymi? A może małe trawki? Wszystkie uwagi i propozycje modyfikacji mile widziane

Daj znać co zdecydowałaś.
Ogólnie masz ładną kolorystykę roślin i tarasu.
A_gawa 14:16, 07 cze 2014

kamilcia_w napisał(a)
Czy mogę prosić o pomoc jak rozweselić tę rabatę póki jeszcze hortensje nie kwitną. Zrobiłam sobie rabatkę żeby z sypialni zaglądać i ładować bateryjki a tam nuda. Za danicami planowałam jakieś wysokie trawy, jutro jadę do centrum ogrodniczego, może coś upoluję bo w okolicy nic nie ma, ale brakuje mi koloru.

Ładnie proszęęęęęę

Zdjęcie z kwietnia, hortensje podrosły, ale kwiatów jeszcze brak

A jaka to strona?
Zapewniam Cię, że jak pogrzebiesz w prezentowanych tu ogrodach, to znajdziesz odpowiedź Możesz wsadzić derenia, brzozę himalajską. Trawy koniecznie. Jest o nich artykuł - poszukaj miskantów i turzyc.
Zastanów się jakie chcesz kolory na rabacie - jak kwitną hortensje, które zasadziłaś? Podsadź je czymś mniejszym, np. żurawkami - na pewno je znasz. Rozwesel kolorem liści.
poczatkujaca 20:07, 07 cze 2014

efekt dzisiejszych zmian. Dzieło jeszcze nie skonczone ( niestety żurawek i żolte i hortensje bukietowe silver nie uświadczysz w moim miescie musze czekac moze sie pojawją) przed derenie wsadze hortensje, żurwki szpaler okalający rabatke. A w prawym roku na koncu jaśminiowiec i trawe ozdobną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies