Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

A_gawa 18:03, 08 cze 2014

Jaki kamień skomponować z granitem?

Gardenarium 18:26, 08 cze 2014

Inny granit.

Instagram Ogrodowiska
pasjonatkaam... 13:53, 09 cze 2014

Witam,proszę o podpowiedź co dalej..? może bukszpany,żółte i purpurowe berberysy,żurawki żółte,więcej host,lawenda,tawułka? działka przy lesie,zależy mi na spójności..czy idę dobrym tropem?

zdjęcia mało fachowe ale robiłam je zanim odkryłam Ogrodowisko
jula81 15:11, 09 cze 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)
Witam,proszę o podpowiedź co dalej..? może bukszpany,żółte i purpurowe berberysy,żurawki żółte,więcej host,lawenda,tawułka? działka przy lesie,zależy mi na spójności..czy idę dobrym tropem?

zdjęcia mało fachowe ale robiłam je zanim odkryłam Ogrodowisko

Ewciu, polecam Ci obejrzeć " Maja w ogrodzie " Zieleń miejska i wąski ogród pod lasem-Odcinek 343
Może Cię zainspiruje
http://player.pl/programy-online/maja-w-ogrodzie-odcinki,314/odcinek-343,zielen-miejska-i-waski-ogrod-pod-lasem,S00E343,4255.html
kamilcia_w 15:14, 09 cze 2014

A_gawa napisał(a)

A jaka to strona?
Zapewniam Cię, że jak pogrzebiesz w prezentowanych tu ogrodach, to znajdziesz odpowiedź Możesz wsadzić derenia, brzozę himalajską. Trawy koniecznie. Jest o nich artykuł - poszukaj miskantów i turzyc.
Zastanów się jakie chcesz kolory na rabacie - jak kwitną hortensje, które zasadziłaś? Podsadź je czymś mniejszym, np. żurawkami - na pewno je znasz. Rozwesel kolorem liści.

Witam i dzięki za pomoc.
Z tej strony mam słońce tylko z rana, a dodatkowo przed rabatą rośnie wysoki świerk "poświąteczny". Hortensje jeszcze nie kwitły, mają być białe, a rododendrony mini są czerwone. Kupiłam w weekend trawy. Posadzę i wrzucę zdjęcie. W sobotę w okolicy są targi ogrodnicze, poczekam z tymi żurawkami
A_gawa 15:24, 09 cze 2014

Będzie pięknie
Donia72 15:40, 09 cze 2014

Witam Mam w ogrodzie duże rabaty z różnymi krzewami. Chciałabym czymś je "zagaić", nie lubię zbytnio, jak widać piach na rabacie. Na jednej rosną formowane jałowce i tu będą wysypane kamienie. Natomiast tam gdzie rosną pęcherznice, wierzba na nodze, krzewuszka i perukowiec chciałabym posadzić jakieś roślinki. W większości panuje tam cień od krzewów. Może macie jakieś pomysły?
Malgosik 15:49, 09 cze 2014

Donia72 napisał(a)
Witam Mam w ogrodzie duże rabaty z różnymi krzewami. Chciałabym czymś je "zagaić", nie lubię zbytnio, jak widać piach na rabacie. Na jednej rosną formowane jałowce i tu będą wysypane kamienie. Natomiast tam gdzie rosną pęcherznice, wierzba na nodze, krzewuszka i perukowiec chciałabym posadzić jakieś roślinki. W większości panuje tam cień od krzewów. Może macie jakieś pomysły?

do cienia koniecznie funkie, runianka i żurawki,może bergenia, przydałoby się coś o większych liściach, bo są same drobniutkie na rabacie

podsadziłabym plamami, czyli więcej jednakowych roślin w swoim własnym towarzystwie, czyli grupa, po lewej na zakręcie obwódkę z żurawki, czyli wijący się rząd żurawek tego samego gatunku
Donia72 15:53, 09 cze 2014

Dziękuję za pomysł A żurawkę bordową czy lepiej w zieleni?
Gardenarium 17:19, 09 cze 2014

Żurawki wszelkiej maści, ale odmianami po kilkanaście szt, najlepiej nie bordowe, tylko różowe albo pomarańczowe.

Trawy kolorowe (trawy i turzyce).

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies