Witam,
Planuje założyć rabatę przed domem,która miałaby za zadanie ładnie ozdabiać dom (przedogrodek) , stworzyc ładny widok z okna kuchennego ale i jednocześnie przysłonić nieco widok na dalszy plan (duży budynek jednorodzinny po drugiej stronie ulicy)
Chciałabym zrobić szkielet z roślin iglastych żeby rabata ładnie się prezentowała i przesłaniała wspomniany budynek również zimą, od strony domu podsadzić ozdobne rośliny cieniolubne, zaś od strony ulicy zdecydowanie rośliny wytrzymałe na słońce (strona południowa pełne słońce przez cały dzień).
Myślałam o hortensjach (które uwielbiam) od strony domu, może jakiś rododendron , tylko obawiam się,że byłoby bardzo pusto wiosną, chyba że posadzilabym wtedy cebulowe np tulipany w miejscu hortensji. Na rabacie która by powstała ,w rogu jest już posadzona magnolia (nie mam pojęcia jaka,dostałam ją od mamy) wiem,że nie znosi ona przesadzania a cały jej system korzeniowy raczej nie pozwala na podsadzanie pod nią roslin. Tyle tylko,że jest ona jeszcze bardzo malutka, maleńki krzaczek który ma raptem 4 pąki kwiatowe.
Zaś od strony ulicy planuje jakieś trawy ozdobne (rozplenica hameln?) Mam dwa różowe berberysy.
Dodatkowo rosną mi tam trzy kule globosa,które również planowalabym jakoś wkomponować, mam też dwie małe kule bukszpanu z tym,że trochę się obawiam go zostawiać w przzedogrodku ze Stachu o ćmę bukszpanowa która mogłaby w jeden sezon zniszczyć cały urok głównej rabaty.
I teraz cały problem w tym ,że nie mam koncepcji jakby to wszystko ze sobą skomponować,żeby było ładnie,w stylu nowoczesnym,a jednocześnie spełniało swoje zadanie. Czy mógłby mi ktoś coś doradzić, podpowiedzieć? Będę bardzo wdzięczna