Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

katarzynkak 21:12, 08 sty 2015

Gardenarium napisał(a)

Jakoś mi się wydaje że za gruba będzie, przytłoczy bo i tak wejście na trawnik zamknięte jest.

A co to jest to bladozielone poczochrane? To jest za niskie, może tutaj wymienić, ale napisz co to jest.

Danusiu,
na tej rabacie w tle jest po środku (podparta palikiem bambusowym) śliwa dziecięca, wookół niej hortensje limki, a przed hortensjami i przed kulkami bukszpanowymi rozchodnik okazały różowy.
Przy samym płocie wysoka to tawuła kwitnąca wiosną na biało.

Wzdluż thuj szmaragdów posadziłam rozplenice z rozchodnikiem okazałym.

Myślałam, żeby dać jakieś trawy, a na sam przód może niskie berberysy?
Doradz coś proszę.
Agatan24 21:42, 08 sty 2015

Gardenarium napisał(a)
Rozplenica w trzmieliny za wysoka, posadź Carex "Bronze Form" z trzmieliną wygląda rewelacyjnie i do żurawek też.

Danusiu a czy tego carexa trzeba okrywać na zimę i ścinać wiosną, wyczytałam że wymaga okrycia czyli rozumiem że nie wiąże się jej w chochoł.
Malgosik 10:19, 09 sty 2015

Agatan24 chciałaś koloru, więc nie zamieniałabym trzmieliny na iglaki na pniu.
guadalahara 11:17, 09 sty 2015

wymyśliłam sobie dwie wersje, ale niestety rysunek to jedno, a jak to będzie wyglądało? nie wiem.. podpowiedzcie

w tej chwili z tarasu widzę to:
Beta85 14:39, 09 sty 2015

Dzisiaj wymyśliłam coś takiego, przy samym płocie rośnie bluszcz i jarzębina przy wjeździe jest studnia pokrywa ją powoli bluszcz. Przy bluszczu posadziłabym 3 rh lub hortensje brązowy pasek to turzyca brązowa, przed nią bordowa żurawka a w niej świerk Conica. Półkole(w żwikue) to 3 bukszpany i czarna sosna na pniu. Co o tym sądzicie ?! Bardzo proszę o podpowiedź.

Gardenarium 15:04, 09 sty 2015

guadalahara napisał(a)
wymyśliłam sobie dwie wersje, ale niestety rysunek to jedno, a jak to będzie wyglądało? nie wiem.. podpowiedzcie

Obie wersje niedobre niestety Nie można tak na środku, pierwsza gorsza niż druga wersja.

Instagram Ogrodowiska
anitan 13:13, 10 sty 2015

Malgosik napisał(a)

ta wiśnia jako że wyższa, nawiązała by do wysokich brabantów, a z tyłu wąskie cisy bym posadziła, i tak się zasłaniacie matką i nie puszczała ich dom góry, tylko do wysokości płotu
nad tym ekranem będzie górować wiśnia, a w nogi funkie i już teraz niekoniecznie w kółeczku, ale też może być w obrębie tej prostokątnej rabatki nawet ta kolista skarpetka

tak mi chodzą po głowie cisy koło śliwowisni. Jaki gatunek zakupić? Nie chciałabym czekać 5 lat zanim mi urośnie i zasłoni widok z ulicy. TYmczasowo w tym miejscu posadziłam trawy wysadzone z donic jesienią ale wolę, żeby znalazł się tutaj cis. Jakie macie typy? W taką deszczowa zimę chyba można by je z donicy posadzić?

Odnośnie drugiej strony (pod filarami), gdzie posadziłam szczepiony świerk srebrny jakiś (w przyszłości kulka) ale to chyba nie jest dla niego dobre miejsce. Co myślicie o posadzeniu tam tej rośliny (chyba picea glauca alberta blue)?

Mam taki jeden wys około 60cm w donicy i czeka na odpowiednie miejsce. Włączony w rabatę z lawendą, która wtedy miałaby zaaokrąglony brzeg.

Co sądzicie?

Betka 16:36, 10 sty 2015

Mam takie pytanie :
w ogrodzie mam bez taki jak u babci (pospolity) Czy jest jakiś sposób na wybijane z ziemi małe sadzonki? Myślałam żeby wyłożyć jakąś matą i wysypać korą ale będzie pod nim nudno a jest tam tak sucho że rośliny nie dają rady rosnąć!?

Wildbloom 20:47, 10 sty 2015

Witam
zaczęłam prace nad ogródkiem, większość już mam ale teraz głównie zastanawiam się nad wyglądem przedogródka. Powoli coś tam planuje ale ciągle mam wątpliwości czy pomysł jest dobry, a może ktoś mi pomoże wymyślić coś lepszego ?
Tam gdzie czerwona linia jest granica działki i w przyszłości stanie stalowe ogrodzenie podobne do tego jak ma sąsiad. Słoneczko świeci z za budynku sąsiada widocznego po prawej stronie na zdjęciu, więc teren jest mało nasłoneczniony.
Zależy mi aby zimą nie było zbyt ponuro, ale nie lubie roślin iglastych, ani bukszpanów, strzyżone kulki też odpadają.
Na tej większej rabatce po środku jest studzienka, zamierzam brzegi rabaty obsadzić wrzośćcami (rozważam jeszcze żurawki) a wnętrze zasypać żwirkiem i posadzić tam dużo roślin cebulowych zdobiących wczesną wiosną.
Wzdłóż ścieżki chciałabym szałwię i róże na pniu ale nie wiem czy w takiej małej ilości słońca rośliny sobie poradzą. Rozmyślam jeszcze nad wersją z trawami do półcienia i z czymś szczepionym na pniu, np. trzmieliną. Pomiędzy trawami możnaby zainstalować jakieś eksponujące oświetlenie.

Wierzba widoczna na zdjęciu zostanie wycięta.

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i wskazówki pozdrawiam

beaz 08:33, 11 sty 2015

Witam! Jestem od dziś na forum i bardzo wszystkich gorąco witam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę! Niedługo wiosna i już bardzo chciałoby się coś dosadzić upiększyć. Tylko jak! Jestem w posiadaniu domu i niewielkiego ogrodu od 2010 roku coś nasadziłam coś mi po głowie chodzi ale pomysły wyczerpały się! Dlatago dołączyłam do forum licząc na poradę a i może moje skromne doświadczenia na coś się przydadzą! Na pierwszy ogiń w tym roku pójdzie rabata za domem na której rośnie od jesieni cyprysik formowany /też do końca nie wiem jaka to odmiana/ i rododendron nie pamiętam nazwy ale wiem że będzie miał kwiaty biało kremowe i rośnie dość duży po wysoki ok 160-180 cm Wklejam zdjęcia rabaty i liczę na sugestie najbardziej interesują mnie rośliny zimozielone Bardzo podoba mi się styl jaki jest w Ogrodzie nie tylko bukszpanowym - przepiękne barwy i cudownie dobrane kształty. Bardzo proszę o pomoc !!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies