Nallar,
Bardzo chciałabym odgadnąć co jest niechęcią Żurawek do zadomowienia sie u mnie .
Berberys Admiration bardzo się rozrasta ? Chodzi mi w jak szybkim tempie. To moglaby być jakie rozwiązanie.
Z żurawkami bywa różnie, może trafiłaś na "kapryśną" Mamy na forum Łukasza który o tych roślinach wie chyba wszystko.
jego wątek to https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza
Berberysy z tego co wiem możesz ciachać tak samo jak tawułki, sama decydujesz jak wysoko pozwolisz im rosnąć.
Chciałabym żeby były to rabaty całoroczne, żeby nie były takie puste, zimozielone z dodatkiem koloru( kolor każdy przyjmuję ) podobają mi trawy ozdobne, żurawki, ale to raczej do cienia bo u mnie straszne słońce
Dzięki za podpowiedz. Postaram się z nim skontaktowac, może okaże się, że inną odmiana zurawki, akurat się u mnie sprawdzi.
++++++ Bardzo dziękuje za pomoc. ++++++ ☺ ☺ ☺
W razie czego jest furtką w postaci tych berberysow. ☺ chociaż i tu jest małe ale... mam dwuletniego brzdaca i bliskie spotkanie z berberysem, może być dla niego niezbyt miłym doświadczeniem
w narożniku tuja Smaragd- tańsza wersja (na drugim zdjęciu cis Hicksii- musiałby być kupiony już duży skoro wolniej rośnie więc pewnie kosztuje "majątek")
z lewej rozplenica japońska 'Herbstzauber'
obwódka z kulek bukszpanu
na środku hortensja Anabelle, po bokach to różowe- krzewuszka cudowna Minor Black
i Twoja ukochana sosna na pniu- tu sosna czarna Bambino...
Czy ktoś do mnie zajrzy ? Chyba jednak za dużo opisałam i to pewnie odstrasza myślałam że tak będzie lepiej bo wtedy widać charakter ogrodu (i ogrodniczki )