Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Nallar 14:00, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
Po południu zmierzenie dokładnie jeszcze rabate i podam wymiary ☺

Skoro żurawki nie chcą u Ciebie się "zadomowić" to może połączyć Tawułki z Berberysem 'Admiration'
Basienka 15:12, 05 mar 2016

Nallar,
Bardzo chciałabym odgadnąć co jest niechęcią Żurawek do zadomowienia sie u mnie .
Berberys Admiration bardzo się rozrasta ? Chodzi mi w jak szybkim tempie. To moglaby być jakie rozwiązanie.
Nallar 16:08, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
Nallar,
Bardzo chciałabym odgadnąć co jest niechęcią Żurawek do zadomowienia sie u mnie .
Berberys Admiration bardzo się rozrasta ? Chodzi mi w jak szybkim tempie. To moglaby być jakie rozwiązanie.

Z żurawkami bywa różnie, może trafiłaś na "kapryśną" Mamy na forum Łukasza który o tych roślinach wie chyba wszystko.
jego wątek to
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza
Berberysy z tego co wiem możesz ciachać tak samo jak tawułki, sama decydujesz jak wysoko pozwolisz im rosnąć.
danusia_84 17:51, 05 mar 2016

Kasya napisał(a)

jest tyle mozliwosci ze chyba musisz cos wiecej napisac
jaki efekt chcesz osiagnac, jakie rosliny, kolory lubisz, moze wtedy bedzie latwiej cos doradzic ?
cos zimozielonego ?

Chciałabym żeby były to rabaty całoroczne, żeby nie były takie puste, zimozielone z dodatkiem koloru( kolor każdy przyjmuję ) podobają mi trawy ozdobne, żurawki, ale to raczej do cienia bo u mnie straszne słońce
Basienka 19:14, 05 mar 2016

Nallar, Paula23-----

Szerokość rabaty po lewej stronie to 3,70m, natomiast po prawej to 3,5m. Czyli niewiele....
Basienka 19:20, 05 mar 2016

Nallar napisał(a)

Z żurawkami bywa różnie, może trafiłaś na "kapryśną" Mamy na forum Łukasza który o tych roślinach wie chyba wszystko.
jego wątek to
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza
Berberysy z tego co wiem możesz ciachać tak samo jak tawułki, sama decydujesz jak wysoko pozwolisz im rosnąć.

Dzięki za podpowiedz. Postaram się z nim skontaktowac, może okaże się, że inną odmiana zurawki, akurat się u mnie sprawdzi.
++++++ Bardzo dziękuje za pomoc. ++++++ ☺ ☺ ☺

W razie czego jest furtką w postaci tych berberysow. ☺ chociaż i tu jest małe ale... mam dwuletniego brzdaca i bliskie spotkanie z berberysem, może być dla niego niezbyt miłym doświadczeniem
paula23 19:23, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
Nallar, Paula23-----

Szerokość rabaty po lewej stronie to 3,70m, natomiast po prawej to 3,5m. Czyli niewiele....

A długość po łuku?
Szerokość od rogu do brzegu?

Twoja rabata ma mniej więcej taki kształt?
Opisz to co na czerwono ile ma cm?
ewusia81 19:30, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
A to mini rabatka 2 przed wejściem do domu po wschodniej stronie- częściowo skonsultowana z Danusią i z paroma sympatycznymi stąd osobami.

Rabatka przed:

Rabatka po ( projekt): i tu kilka wariantów. Tu chyba znów za dużo roślinek, a za mało miejsca, ale... tak trudno się zdecydować.
Wariant 1.
- ściana zasłonięta trzmielinami,
- na rabacie kula na pniu ( chyba będzie to tuja),
- wokół kuli na pniu rama z bukszpanu- tylko nie wiem czy to w ogóle tu pasuje... (

Wariant 2.
- dodane begonie- chociaż sądzę, że dla nich tam miejsca już brak... podobnie jak na Wariancie 3 z zurawkami Citronelle

Pomóżcie proszę...

Basiu, ja to widzę tak

w narożniku tuja Smaragd- tańsza wersja (na drugim zdjęciu cis Hicksii- musiałby być kupiony już duży skoro wolniej rośnie więc pewnie kosztuje "majątek")
z lewej rozplenica japońska 'Herbstzauber'
obwódka z kulek bukszpanu
na środku hortensja Anabelle, po bokach to różowe- krzewuszka cudowna Minor Black
i Twoja ukochana sosna na pniu- tu sosna czarna Bambino...
m_gocha 19:55, 05 mar 2016

Czy ktoś do mnie zajrzy ? Chyba jednak za dużo opisałam i to pewnie odstrasza myślałam że tak będzie lepiej bo wtedy widać charakter ogrodu (i ogrodniczki )
ewusia81 20:05, 05 mar 2016

m_gocha napisał(a)
Czy ktoś do mnie zajrzy ? Chyba jednak za dużo opisałam i to pewnie odstrasza myślałam że tak będzie lepiej bo wtedy widać charakter ogrodu (i ogrodniczki )

Gosiu, tamte odnośniki do stron, które wcześniej podałaś, przynajmniej mi nie działają... może dlatego jest problem z pomocą