Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Marcin89 11:42, 04 cze 2016

Generalnie bluszcz pospolity (Hedera helix) ten najzwyklejszy. Są też odmiany uprawne o innych liściach np. 'Goldheart'. On lubi stanowiska pół cieniste i cieniste, ale podobno do słońca też się przystosuje. Po krótkim czasie zarośnie Ci całą siatkę ogrodzeniową i jest zimozielony. To duża zaleta.
Gosiaczek1 11:54, 04 cze 2016

Toszka napisał(a)

cisy

Myślałam bardziej w kierunku skomponowania tak rabaty aby była na różnych poziomach.
Myślałam w kierunku np krzewuszka, tawuła, derenie, różne formy na pniu, ach tyle rzeczy podoba mi się i chyba za dużo. Tylko jak to połączyć nie mam pojęcia
Magaraga 16:53, 04 cze 2016

Cześć
ewwa, Marcin89 dzięki za odzew.

Jeśli chodzi o odgrodzenie od sąsiadów to myślałam o ścianie - kracie podsadzonej powojnikami i różami, ale sama nie wiem czy to dobry pomysł.

W ogóle pracując nad moim przedogródkiem inspirowałam się ogrodami Greglis https://www.ogrodowisko.pl/watek/639-to-bedzie-zaczarowany-ogrod?page=111

i Safoji

http://fogsroses.blogspot.com/2015/01/the-pilgrim.html

Tylko, że u nich jest pięknie a u mnie wychodzi du....pa.

A Waszym zdaniem co będzie dobre na odgrodzenie się od sąsiadów?

Marcin89 pisałeś o większym drzewku, rośnie tu buk kolumnowy ale nie wiem czy o to chodzi - podaj jakieś konkrety jak możesz.

ewwa - więc zostają róże, bukszpany i lawenda. Czy coś jeszcze do nich?

Róże które tu rosną to

Mariateresa
Gentle hermione
Heritage
Claire Austin
Eden rose
Jude the obscure
Brother Cadfael
i jeszcze jakieś dwie inne, ale zgubiły się karteczki a nazw nie pamiętam.

7 kul bukszpanów
2 stożki takie po 120 cm
8 takich małych bukszpaników

7 krzaczków lawendy

6 berberysów bordowych

4 żurawki z różowymi kwiatuszkami

1 modrzew na pniu
1 karagana
1 świerk na pni
1 buk kolumnowy

Z czego byście zrezygnowali?

Co posadzić tuż przy ścieżce? Zdecydować się na jedną roślinę czy jakiś mix?

ewwa 19:01, 04 cze 2016

Inspiracje piękne - ogrody różano bylinowe z zimozielonym, aby nie było smuto zimą
Pewnie nie będziesz przesadzać róż... Rozrysuj, gdzie rosną Twoje róże (też sporo....- a jakie kolory? bo jesli też feeria kolorów... to trzeba reszte wyciszyć)) i lawendy i bukszpany - zresztą stosunkowo najłatwiej "przesadzalne" uzupełnić można ostróżkami, bodziszkiem, trawami
Osłony, to może pnącza?, cisy? świerk na pniu,buk kolumnowy - może dać ze trzy? jako tło? można wykorzystać, ale modrzewia i karagany, nie widzę tam.....
babik 20:15, 04 cze 2016

Co sądzicie o takiej rabacie?
Izabela1603 22:32, 04 cze 2016

Jasminowiec -> Trawa Red baron -> Rh Cunnigham white -> Miskant Gracillimus -> Hortensja limelight

Cos mi nie gra, a wy co sadzicie?
Diana43 13:03, 05 cze 2016

Witam, od dłuższego czasu śledzę wszystko co znajduje się na forum Ogrodowiska, jestem pełna podziwu dla wszystkich którzy są tutaj zalogowani, wspierają się i dzielą swoja wiedzą. Przyszedł czas i na mnie żeby poprosić Państwa o pomoc. Z trudem realizuje swoje marzenia o pięknym ogrodzie, niestety nie jest to łatwe. Miałam już nawet takie plany żeby wykopać wszystkie rośliny i posadzić dookoła same tuje. Ale jeszcze się nie poddaje. Moim problemem jest chyba brak tzw. "reki do roślin" no i bardzo kiepska ziemia, która mam na działce (ciężka glina). Ogród za domem wygląda tak jak na zdjęciach. Chciałabym zagospodarować jakoś ten teren przy wiacie. Początkowo miał być tam wybudowany grill z wędzarką, ale mąż się rozmyślił i nie za bardzo wiem co z tym miejscem zrobić. Może ktoś z Państwa mi doradzi. No i jest jeszcze wolne miejsce przy śmietniku. Obok cyprysika nutkajskiego rosła Aukuba japońska, ale zaczęła chorować i musieliśmy ją wykopać.
Bardzo proszę o pomoc. Postaram się wkleić zdjęcia ale nie wiem czy mi się uda.
Diana43 13:19, 05 cze 2016

Napisze jeszcze jakie roślinki mam posadzone. W kolejności od wiaty:
- berberys thunberga
- krzewuszka cudowna purpurea
- laurowiśnia wschodnia
- cyprysik groszkowy przed laurowiśnią
- tawuła macrophylla
- tuja o żółtych gałązkach (nie pamietam nazwy)
- perukowiec przed nim kalina koreańska i lilak meyera palibin
- jałowiec hibernica
- miskant chiński zebrinus miedzy jałowcami przed nimi lawenda
- porzeczka krwista przed nią budleja
- pęcherznica kalinolistna przed nią hortensje anabellki
- żurawki
joanna_fk 13:15, 06 cze 2016

Witam,
jestem tu nowa więc jeśli pisze w złym miejscu to proszę mnie poprawić. Dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodem. Udało mi się na razie zrobić system nawadniający i posiać trawę. Teraz chciałabym zrobić nieduży klomb/kwietnik przy domu w miejscu, gdzie jest raczej sucho i niezbyt słonecznie (słońce dochodzi tam przez pół dnia). Wymyśliłam sobie półkole o promieniu ok 3-4 m. Potrzebuję roślin, które będą dobrze rosły na kiepskim podłożu (głównie piachy, choć dowiozłam sporo ziemi). Chciałabym połączyć coś całorocznego (co będzie dobrze wyglądało także zimą) i kwiaty. Mogę liczyć na jakąś podpowiedź?
malgol 13:17, 06 cze 2016

AgnieszkaKch napisał(a)

też o pony tails to słyszałam i, ze sama się wysiewa i odrasta od razu w glebie, ale u mnie ani jedno ani drugie się nie sprawdziło. MIałam piekne sadzeneczki w zeszłym roku i miałam nadzieję, ze się obudzą. Przecież zima była taka słaba, ale niestety nie doczekałam się. Z wysiewu mam ponad 40 małych, jeszcze czekają na wsadzenie do ziemi, musza jeszcze trochę podrosnąć. Polecam Ci na przyszły rok samej wysiać. Koszt nasionek to 3zł i trochę zabawy, tzreba pamiętać, żeby podlewać, a później rozsadzić, ale już sobie wyobrażam to "pole" ostnic )) Wysiew powinien byc w okolicach luty/marzec. Ja to zrobiłam dopiero pod koniec kwietnia - późno, ale na zimę będzie chociaż ładnie

A gdzie trzymasz te wysiane nasionka i w jakich pojemnikach siejesz? Mnie sianie na razie przerastało i kupowałam gotowe sadzonki wiosną...Do dyspozycji mam parapet okna w garażu,ale nie wiem czy tam nie za chłodno byłoby kiełkującym nasionkom?