Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Toszka 10:51, 20 sie 2016

nie da sie podpowiedzieć nie wiedząc co jest z boku. Cała przestrzeń pod domem powinna tworzyć spójną całość.

Rododendron dogorywa - sprawdź ph, jeśli go lubisz to daj mu próchnicznej, kwaśnej ziemi. Ratuj!
miko 11:54, 20 sie 2016

Całość w trakcie prac. Sprawdzę ph gleby. Nie jestem przywiazana do kwiatów posadzonych - już tak było a teraz chciałabym to i owo pozmieniac tak aby oko cieszyło. Ten drewniany plotek chwilowo bo psiak strasznie piasek rozrzuca
miko 12:04, 20 sie 2016

Toszka masz rację do kwaśnej ziemi pod rodendronem to daleko. Mam pytanko czy poprostu trochę ziemi wybrać i nasypać kwaśnej? Czy może poprostu przesadzić go w inne miejsce? Tylko niestety nie wiem jak długo tu rośnie?
Toszka 16:03, 20 sie 2016

poczytaj jak przygotować podłożei nie ma znaczenia jak długo rośnie

Widzę, że prac ogrodowych u ciebie multum...czy nie lepiej wątek założyć i krok po kroku z przygotowanym planem robić rewolucję?
miko 16:20, 20 sie 2016

Masz rację. Jak tylko uporządkuje i nawieziemy ziemię założę osobny wątek. Bo faktycznie u mnie dużo pracy. A z drugiej strony domu też ogrom prac ale na razie muszę zaczekać na zgodę aby wyciąć ogromne świerki. Jestem tylko ciekawa co z tego wszystkiego wyjdzie.
kariko 07:51, 21 sie 2016

Cześć,

Proszę podzielcie się Waszym doświadczeniem - jakie rośliny w kształcie kuli można dać na palące słońce, oprócz berberysów i sosen?

Np. czy tuja 'Danica', tuja 'Golden tuffet' ma szansę? Jeśli dobrze rozumiem - to bukszpan i cis niestety odpada.

Czytałam artykuł Danusi o roślinach na suche i słoneczne miejsca - i w sumie wybrałam kilka na rabatę, ale brakuje mi kul - szczególnie w odcieniach zielonego, najlepiej ciemno-zielone. Dziękuję.
Toszka 08:13, 21 sie 2016

Cis, tuje, bukszpan jak najbardziej rosną na słońcu, lecz wszystkie potrzebują systematycznego podlewania. Zwłaszcza tuje.
Gardenarium 08:14, 21 sie 2016

Wybierz sobie stąd https://www.ogrodowisko.pl/watek/3106-iglaste-male-krzewy-kuliste-bez-potrzeby-formowania

Instagram Ogrodowiska
kariko 08:23, 21 sie 2016

Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi
czyzykowa 12:52, 21 sie 2016

Witam! Czy mogłabym poprosić o poradę dotyczącą mojej rabatki? Jestem nowa na tym forum i mam nadzieję, że zostanę na długo
A więc tak... Moja rabatka ma 8,5m długości i 1,05m szerokości. Jest to rabata frontowa przy wjeździe. Miejsce bardzo nasłonecznione i przewiewne. Na razie rosną tam 2 klony kuliste (dosadzę chyba jeszcze jeden). Chciałabym zrobić tam pachnącą rabatkę różaną(róże angielskie w odcieniach różowego i morelowo-różowego) z kulkami bukszpanowymi i obwodką trzmielinową. I teraz mam problem bo nie mam pomysłu co dosadzic do róż, a jak będą tylko one to będzie trochę pusto. Styl raczej formalno-minimalistyczny, proste linie i ograniczone kolory.
Uff... Rozpisalam się.. mam nadzieje, że wszystko opisalam. Bardzo proszę o pomoc