Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

justyna_oka 23:40, 28 kwi 2020

Witam, potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu rabaty w cieniu pod oknem. Marzą mi sie hortensje tylko nie wiem w towarzystwie jakich roslin...najlepiej malo wymagajacych bo ogrodnik ze mnie żaden (póki co) mam nadzieje że zalapie bakcyla
Wiaan 12:26, 29 kwi 2020

Proszę o podpowiedź jakie rośliny oprócz bukszpanów, wrzosów nie lubią zraszania po liściach. Mam nawadnianie automatyczne i po powiększeniu rabaty woda z podlewania trawnika dość konkretnie podlewa część tej rabaty. Zastanawiam się także czy wtedy dodatkowa linia kroplująca to nie jest za dużo. Nie wiem w jakim wątku powinnam to umieścić, ale może ktoś tutaj ma podobnie
kasiab 12:36, 29 kwi 2020

justyna_oka napisał(a)
Witam, potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu rabaty w cieniu pod oknem. Marzą mi sie hortensje tylko nie wiem w towarzystwie jakich roslin...najlepiej malo wymagajacych bo ogrodnik ze mnie żaden (póki co) mam nadzieje że zalapie bakcyla

Jakie wymiary ma rabata? Hortensje kolorowe czy białe? Jakie rośliny lubisz?
A_gawa 12:45, 29 kwi 2020

justyna_oka napisał(a)

Możesz podsadzić hostami, runianką, kulą z cisu lub bukszpanu, hakonechloa marca żółtą.
mmonia 17:47, 29 kwi 2020

Szukam pomocy przy odświeżeniu rabaty, tuje się rozrosły i pół rabaty zabrały . Chciałabym ją powiększyć zg z czerwoną linią na zdjęciu i przesadzić funkie (1) oraz żurawki (2) do przodu, a od lewej strony dać tawułę japońską Golden Princess lub Tawułkę arendsa. Pośrodku wrzos i coś może jeszcze, jestem zielona w tym temacie jak moje tuje. Czytałam mnóstwo postów, oglądałam mnóstwo zdjęć i mam jeszcze większy mętlik w głowie.
Zdecydowanie wolałabym rośliny wieloletnie, ale żeby było trochę koloru w rabacie.
Rabata jest od południa, wymiary po poszerzeniu ok. 6m x 2,5m

Moja propozycja
Donia72 20:18, 29 kwi 2020

Basia_KRK napisał(a)
Donia72, o jakich irysach mówisz? Zerknij do tego artykułu Danusi, sama się nim inspiruję Galeria cudna!
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/255-irysy-najpiekniejsze-kompozycje-w-ogrodzie

Śliczna kompozycja z cytrynowymi liliowcami:

Zwykłe irysy, te bródkowe. Wsadziłam je na różance, rosną tam też inne byliny
Donia72 20:31, 29 kwi 2020

Basia_KRK napisał(a)
Donia72, o jakich irysach mówisz? Zerknij do tego artykułu Danusi, sama się nim inspiruję Galeria cudna!
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/255-irysy-najpiekniejsze-kompozycje-w-ogrodzie

Śliczna kompozycja z cytrynowymi liliowcami:

Basiu, dziękuję
Gardenarium 00:06, 30 kwi 2020

A_gawa napisał(a)
Czy zechciałby mi ktoś wytłumaczyć jak zamontowane są te lustra?

Przyklejone.

Instagram Ogrodowiska
maggra 14:09, 30 kwi 2020

Witajcie,
Szukam pomocy i porady przy uzupełnieniu takiej rabatki. Będziemy zmieniać płot i przy okazji chciałabym upiększyć ten fragment pod płotem. Jest tam 6 siedmioletnich żywotników a z boku koło murka młoda hortensja bukietowa Pinky Winky. Pomyślałam, że może by tak zamiast kory dać jakiś żwirek i może coś posadzić coś niższego w kontrastowym kolorze przed kulkami? Może jakieś trzemiliny np. emeral gold? jak myślicie pozdrawiam

A_gawa 14:29, 30 kwi 2020

Pomysł masz bardzo dobry. Działaj.☺
Można też tujki wysypać żwirek i będzie cudnie. Przyciąć je, żeby były jednakowe kulki.

Można dać trzmielinę na pniu i czerwone berberysy rosnące w kulę.

Zależy na czym Ci zależy.
Nowocześnie i surowo czy z nutką romantyzmu.

Zamiast trzmieliny może być jakaś trawa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies