Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Iwk4 23:58, 18 maj 2015

Łukasz, pocofałam się trochę, o czosnku, którego szkoda - przeczytałam, żurawkach, żeby teraz już nie dzielić, o planach ogrodowych u siostry. Teraz macham i idę spać
Tak swoją drogą, czy te czosnki mają nazwy? Ja nie kupowałam, nie wiem, jakim cudem jeden u mnie się zaplątał, ale mam i ja. Jest piękny. Fajnie by dokupić jesienią. Tylko jakie? I gdzie?
Kuba 07:27, 19 maj 2015

Witam się Łukasz w Twoim wątku. Twój ogród znam z wizytówki, całego wątku chyba już nie dam rady odtworzyć, chyba że w zimowe wieczory Uwielbiam kolory w Twoim ogrodzie i chyba tylko Tobie udaje się zestawiać różne odmiany żurawek z zachowaniem elegancji i dobrego gustu bez wrażenia przypadkowości i bałaganu.
POzdrawiam
popcorn 07:58, 19 maj 2015

Dzieki za odpowiedz. Musze zobaczyc ile te filtry kosztuja... Ostatecznie kupie siatkowe, ale z drobniusienkimi oczkami.. hmm... ile Ci chodzi ta linia juz??
Zajrze do bylinowego, nie zasypaly Cie jeszcze dziewczyny listami zakupow??
Luki 09:13, 19 maj 2015

Iwonko czosnki mają nazwy, ale nie wszystkie znam. Te wysokie, które królują na forum to Gladiatory z Biedry, ale jest sporo innych odmian, ja mam jeszcze jedną odmianę, którą dostałem bezpośrednio z Holandii i ma zdecydowanie ładniejsze nie schnące tak brzydko liście, ale nie wiem jak się nazywają. Na jesieni pojawiają się w sklepach marketach itd

Ewo wiatam i bardzo dziękuje za taki komplement, ogromnie mi miło. Wątku hyba nie ma sensu nadrabiać tym bardziej początku z 2013 roku, w sumie nic już nie zostało takie jak przed dołączeniem do ogrodowiska.

Karolino właśnie nikt mnie nie zasypał listami, a wybieram się już jutro, ewentualnie w czwartek
Za filtr płaciłem 60zł z filtracją 75mikronów, linia na razie włączona była 4 razy bo nie ma potrzeby, a nowe nasadzenia i tak podlewam ręcznie bo bryły korzeniowe nie większe niż doniczki w nich rosnące, żeby podlać dokładnie linia musiała by iść ponad dwie godziny, a studnia jeszcze nie uruchomiona... poszedłbym z torbami
Viola 09:27, 19 maj 2015

Łukasz, chcę posadzić plamami obok siebie trzmielinę Emerald'n Gold i żurawki w kontrastowym kolorze, coś co wpada w róż, fiolet (ale raczej jaśniejsze niż ciemniejsze)- takie wiesz w moim stylu, żeby były żarówiaste. Wystawa wschodnio-południowa, dużo słońca. Masz jakąś sugestię??? Please! Niedaleko jest różanka, więc stąd ten kolor różowy. No i żeby szybko przyrastały, bo to przed domem, frontowa część. Musi byc ideał po prostu
popcorn 10:54, 19 maj 2015

dasz linka do tego filtra? spytam u siebie w LM, ale pewnie wygodniej/szybciej/taniej byloby przez neta zamowic.. ja ostatnio na cala noc zostawilam na maxa odkrecony kurek, oj wylalam troche wody hmm.
Myslalam ze masz dluzej te linie, stad pytania.
Wiesz, anie patrze nawet na ten bylinowy, ale kusisz, oj kusisz!
k.
popcorn 10:56, 19 maj 2015

No to jak pytania o zurawki.. i dostep do bylinowego.. jakie polecisz odmiany, niezawodne, szybko rosnace, szybko sie zbierajace po zimie? Rio np? Inne w kolorach - zolte, pomaranczowe, w czerwien/fiolet ale jasne, nie ciemne?
dzikeuje
Luki 12:40, 19 maj 2015

Violu ja ogólnie uważam, że nie ma różowych żurawek w ogóle, niektóre mogły się tam troszkę o ten kolor obić, ale nieznacznie. Jeżeli jest to taka wystawa czyli mnóstwo słońca to musisz się liczyć z blaknięciem starszych liści lub częściowym przypalaniem tych starszych. Za różową uważana jest Georgia Peach, ale ja jej nie lubię, Berry SMothie tworzy wielkie kępy, mniej żarówiasta bardziej srebrna żuraweczka Gunsmoke rewelacyjnie rośnie i przyrasta. Piękna jest fioletowa Georgia Plum, ale u mnie wypadła w kwietniu przy mokrej mroźnej pogodzie. Odmian trudno dostępnych nie wymieniam, ale też nie ma jakoś specjalnie różowych

Karolino co ja mogę polecić... Rio, Caramel, Kassandra, Marmalade, Lime Marmalade, Fire Frost, Gaugin, Mango, Pinot Gris, Gunsmoke, Redstone Falls.

Linie montowałem wiosną i z kopaniem troszkę to trwało, mimo to będę używał jej chyba tylko jak będzie pompa w studni bo zbyt dużo wody się zużywa ale liczyłem się z tym.
popcorn 13:17, 19 maj 2015

Dzieki za linka i za info
Caramel, Marmalade i Lime Marmalade mam. Kasandra i mango podobne do nich Rio bym chciala, moze pinot gris, to tyle
A jakies zolte, zeby ich nic nie jadlo, nie byly zdechle po zimie i spalone na sloncu? ale mam wymagania, co?

no fakt, troche wody idzie.. hmm
Luki 14:12, 19 maj 2015

Nie ma takich żółtych żurawek Gaugin najlepiej sobie radzi z tych co mam i Fire Frost z nowości po zimie ładnie ruszyła i nasłońcu u mnie jest 6-7godzin bez przypaleń. Na to jak wyglądają żurawki po zimie nie zwracam uwagi bo to wszystko od zimy zależy, a wiosną i tak wszystkie stare liście wycinam