Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

leon60 09:16, 02 mar 2017

Iwk4 napisał(a)
Ja chyba muszę kupić miedzian. Jakoś się wykończył.

u mnie pół litrowej butelki stoi
leon60 09:16, 02 mar 2017

LeniwaOla napisał(a)
Cześć Olu. Gdzieś mi mignęło, że swoje hortki sama z badylków rozmnażałaś? Dobrze widziałam? Ty masz PB czy LL? Powiedz, cięłaś proste pręty na kawałki sadzonkowe czy może udało Ci się ukorzenić jakiś rozgałęziony kawałek? Wtykałaś prosto do ziemi czy posiłkowałaś się ukorzeniaczem? W tym roku się przeprowadzam i nie uśmiecha mi się kupować wszystko od nowa, więc chcę jak najwięcej rozmnożyć.

Wszystkie na rabatach są kupione, mam LL i PB
Natomiast z patyków udało mi się rozmnożyć LL, wbijałam do ziemi co było pod ręką, rozgałęzione gałązki również, ukorzeniacza akurat nie miałam
leon60 09:19, 02 mar 2017

LeniwaOla napisał(a)

Aaa ja nie pryskam żadną chemią odkąd zaszłam w ciążę, czyli 4 lata. Jedyne co zauważyłam, to inwazja biedronek . No inne robactwo też jest, ale nie dewastuje ogrodu. A grzybów, poza smardzami w korze, jakoś nie ma. Wydaje mi się, że jak rośliny są w dobrej kondycji, to się same obronią, więc Olu czuję, że u Ciebie eksperyment się powiedzie. Jak nawet u mnie się powiódł

No właśnie nic mi w ostatnim roku nie chorowało i myślę, ze chemia jest zbędna
a inwazja biedronek bardzo pożądana
LeniwaOla 09:40, 02 mar 2017

leon60 napisał(a)

Wszystkie na rabatach są kupione, mam LL i PB
Natomiast z patyków udało mi się rozmnożyć LL, wbijałam do ziemi co było pod ręką, rozgałęzione gałązki również, ukorzeniacza akurat nie miałam

A pokażesz mi Olu które to te rozmnażane? No i kiedy je w ta ziemię powbijałaś? Ja właśnie mam LL.
leon60 09:55, 02 mar 2017

LeniwaOla napisał(a)

A pokażesz mi Olu które to te rozmnażane? No i kiedy je w ta ziemię powbijałaś? Ja właśnie mam LL.

Mam je w starych donicach plastikowych które maskują w sezonie brzydką ścianę drewutni wczoraj je ścięłam i nic nie widać bo ID zarosły całe doniczki
W ziemie wbijałam w marcu dzień po ścięciu.
LeniwaOla 10:32, 02 mar 2017

leon60 napisał(a)

Mam je w starych donicach plastikowych które maskują w sezonie brzydką ścianę drewutni wczoraj je ścięłam i nic nie widać bo ID zarosły całe doniczki
W ziemie wbijałam w marcu dzień po ścięciu.

hehe badziej mi chodziło o rok, w którym je wbijałaś, bo chciałam zobaczyć w jakim czasie będzie z tego krzaczek, który widać . No tak czy siak, podejmę się i spróbuję zaoszczędzić parę złotych, choćbym miała 3 lata się potykać o badylki . No przynajmniej trawy szybko się rozrosną. Większość moich traw była sadzona w zeszłym sezonie, a teram mam w planie podzielić każdą na 3, więc znowu pypki w tym roku będą. No trudno, nie będę tego kupować od nowa.
ewa004 10:51, 02 mar 2017

Buziolki Olcia
Ja jeszcze nic nie robię ,pizga niesamowicie
horcia 11:18, 02 mar 2017

leon60 napisał(a)

Ja też zawsze w strachu o dach...
Na skarpie na pewno irgę major

Skarpa jest szeroka na 250cm i długa na 20m. Sama irga to chyba zbyt monotonnie? Co myślisz o posadzeniu drzew( kolumnowe lub z ulistą koroną) a w nogach(skarpetki) białe róże okrywowe lub tawuła ta jasnozielona a reszta to irga?
leon60 13:44, 02 mar 2017

LeniwaOla napisał(a)

hehe badziej mi chodziło o rok, w którym je wbijałaś, bo chciałam zobaczyć w jakim czasie będzie z tego krzaczek, który widać . No tak czy siak, podejmę się i spróbuję zaoszczędzić parę złotych, choćbym miała 3 lata się potykać o badylki . No przynajmniej trawy szybko się rozrosną. Większość moich traw była sadzona w zeszłym sezonie, a teram mam w planie podzielić każdą na 3, więc znowu pypki w tym roku będą. No trudno, nie będę tego kupować od nowa.

Warto spróbować
Wbijałam wiosną 2014 cieniutkie patyczki bo też hortki miałam bardzo młode.
Mam małe donice i korzenie nie mają gdzie iść, w gruncie na pewno byłyby już większe aktualnie tak wyglądają

leon60 13:44, 02 mar 2017

ewa004 napisał(a)
Buziolki Olcia
Ja jeszcze nic nie robię ,pizga niesamowicie

No popatrz ja w cienkiej koszulce z długim rękawem latam i mi gorąco mimo wiatru

Wycięłam resztę jezówek, zawilców i na próbę jednego miskanta, wszystko rusza