Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

leon60 13:12, 21 lut 2015

hehehe dobre
Pszczelarnia 13:14, 21 lut 2015

Leonku, to jest kwestia relacji do gospodarza i rozeznania sytuacji. Nie ma u Was mniejszych gospodarzy? Nie wierzę. Krowy (nie ma koni?) nie mogą często dostawać antybiotyków, bo taki rolink nie nastarczyłby finansowo na weterynarza i lekarstwa a mleko/mięso od takiej krowy może nie być skupowane. Nie zakładamy chorowania całego stada na antybiotykach. Dodatki funkcjonalne do pasz też są drogie i jak jest trawa i kiszonka to dostają je przede wszystkim.
Do twoich skrzyń nie potrzeba przyczepy obornika. Jak nie obornik to gnojówka z pokrzyw i/albo poplony.
Myślę, że to kwestia znalezienia takiego rolnika. Mniejszego. Tam, gdzie mamy do czynienia z dużą skalą produkcji, tam zawsze będzie chciało się coś zrobić więcej, szybciej i taniej. Ale my nie musimy robić "więcej, szybciej i taniej", nie musimy wyżywić świata. My ogrodnicy domowi musimy dać sobie i swojej rodzinie zdrowe, proste produkty z ogrodu. O jak najkrótszej drodze "od pola do stołu" i całej przejrzystości naszej ogrodowej produkcji.
leon60 13:27, 21 lut 2015

Pszczółko jest problem bo ludzi mających jedną czy dwie krówki dla ''siebie'' na mleko, masło czy śmietanę już dawno nie ma.
Swego czasu pracowałam w sklepie gdzie m.in. były nawozy. Wiem kto co i ile czego używa, takiego obornika nie chcę nawet gdyby mi dopłacali...
Gnojówka z pokrzyw jest wystarczająca dla wyhodowania odrobiny warzywa
tusiawka 22:01, 21 lut 2015

W sprawie pomidorów polecam koktajlowe. Dwa lata temu też wszystkie pomidory zaraza mi zniszczyła, w zeszłym miałam tylko koktajlowe i nic im nie było. W skrzyni był koralik, który był olbrzymem ale polecam też Balkoni red nawet do małej doniczki.
Moje właśnie dzisiaj rozsadzałam. Jak ja lubię ten pomidorowy zapach na palcach.
polinka 08:39, 22 lut 2015

Dziewczyny czy te pomidory trzeba póżniej do czegoś podwiązywać? Nigdy nie uprawiałam pomidorów a myślę w tym roku o domiczkowym warzywniku

Ola może podpowiesz co polecasz do takiego warzywnika ze skrzynek balkonowych? Myślałam o cebuli, pietruszce, pomidorach. Sałata i szpinak będą takie odmiany, że mimo obrywania liści rosną dalej Masz pomysły co jeszcze mogłabym posadzić?
leon60 09:13, 22 lut 2015

tusiawka napisał(a)
W sprawie pomidorów polecam koktajlowe. Dwa lata temu też wszystkie pomidory zaraza mi zniszczyła, w zeszłym miałam tylko koktajlowe i nic im nie było. W skrzyni był koralik, który był olbrzymem ale polecam też Balkoni red nawet do małej doniczki.
Moje właśnie dzisiaj rozsadzałam. Jak ja lubię ten pomidorowy zapach na palcach.

Marto u mnie koralik też się zawsze sprawdza a do tego jest pyszny, Red Cherry również mam nasionka z zeszłego roku ale w przyszłym spróbuję innych
leon60 09:20, 22 lut 2015

polinka napisał(a)
Dziewczyny czy te pomidory trzeba póżniej do czegoś podwiązywać? Nigdy nie uprawiałam pomidorów a myślę w tym roku o domiczkowym warzywniku

Ola może podpowiesz co polecasz do takiego warzywnika ze skrzynek balkonowych? Myślałam o cebuli, pietruszce, pomidorach. Sałata i szpinak będą takie odmiany, że mimo obrywania liści rosną dalej Masz pomysły co jeszcze mogłabym posadzić?

Poli karłowe odmiany osiągają 50-60cm, są raczej sztywne i nie wymagają palików ale są i wiotkie, które należy wiązać, możesz użyć np.tyczki bambusowej.
Hmm wszystko co wymieniłaś da rady w skrzynkach, moja ciotka na balkonie zawsze ma też rzodkiewkę, szczypiorek, rukolę
polinka 09:29, 22 lut 2015

Ola a w takiej skrzynce metr długiej ile posadzić tych karłowych pomidorów?
leon60 09:33, 22 lut 2015

polinka napisał(a)
Ola a w takiej skrzynce metr długiej ile posadzić tych karłowych pomidorów?

ja bym posadziła 2 szt.
polinka 09:36, 22 lut 2015

To mnie zaskoczyłaś teraz... Ja tu myślałam o 5-6 No nic, będą dwie skrzynki z pomidorami

Dobra ziemia z kompostem to chyba podstawa w takich skrzynkach?